PlayStation 5: Όλες οι επίσημες πληροφορίες μέχρι σήμερα

Τεχνικά χαρακτηριστικά, λειτουργικό, παιχνίδια, παράθυρο κυκλοφορίας.

Με πωλήσεις της τάξεως των 106 εκατομμυρίων PlayStation 4 και 1,5 δισεκατομμυρίων παιχνιδιών, και με 103 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως, η όγδοη γενιά console hardware, που τελειώνει σε μερικούς μήνες, ήταν άκρως επιτυχημένη για την Sony. Παρ’ όλα αυτά, η ιαπωνική εταιρεία δεν επαναπαύεται στις δάφνες

της, και σίγουρα δεν είναι διατεθειμένη να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο, αν και το ενδιαφέρον του κοινού για τη νέα κονσόλα της εταιρείας είναι στα ύψη, η Sony έχει δώσει ελάχιστες επίσημες πληροφορίες για το PlayStation 5, τις οποίες βάλαμε σε μια σειρά και θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

CPU: AMD Ryzen
Το PlayStation 5 θα διαθέτει επεξεργαστή Ryzen της AMD με 8 πυρήνες 7mm Zen 2. Οι επίσημες πληροφορίες από την ίδια την Sony αναφέρουν ότι θα έχει επιδόσεις επεξεργαστή desktop, χωρίς όμως η εταιρεία να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν πρόκειται για desktop ή mobile CPU. Οι επεξεργαστές Ryzen της AMD τα τελευταία τρία χρόνια περίπου, έχουν φέρει τα πάνω-κάτω στην αγορά των υπολογιστών με την εξαιρετική απόδοσή τους, αλλά και την προσιτή τιμή τους. Η τρίτη γενιά, που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2019, και στην οποία θα ανήκει και ο επεξεργαστής του PlayStation 5, βασίζεται στην αρχιτεκτονική Zen 2 και κατασκευάζεται από την TSMC.

GPU: AMD Custom Radeon Navi
Η κάρτα γραφικών της καινούργια κονσόλας θα είναι μια custom υλοποίηση ξανά από την AMD και θα έχει ως βάση την οικογένεια Radeon Navi. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του PlayStation 5, τον Mark Cerny, θα διαθέτει ray-tracing τεχνολογία σε hardware επίπεδο, ενώ θα υποστηρίζει και περιεχόμενο 8K. Επιπροσθέτως, το chip θα έχει και μια custom υλοποίηση για 3D ήχο, που θα επαναπροσδιορίσει τον ήχο στα videogames, και θα αποδίδει την αίσθηση του περιβάλλοντος μέσα από τα ηχεία της τηλεόρασης χωρίς να χρειάζεται εξωτερικό hardware.

SSD, Blu-ray Drive
Παρελθόν θα αποτελεί ο σκληρός δίσκος στο καινούργιο μηχάνημα, αφού η Sony επέλεξε να προσθέσει SSD, αντί του παραδοσιακού HDD που διέθεταν οι κονσόλες της στην τρέχουσα γενιά, με το raw bandwidth του να είναι υψηλότερο από οποιονδήποτε διαθέσιμο SSD για PC. Αυτή η επιλογή της εταιρείας θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των loading times, και δίνει τη δυνατότητα στους developers να εκμεταλλευτούν τον SSD με διάφορους τρόπους, όπως το να δημιουργήσουν μεγαλύτερους κόσμους ή να μειώσουν το μέγεθος των παιχνιδιών και των patches. To PlayStation 5 θα διαθέτει optical drive, και συγκεκριμένα Blu-ray drive, το οποίο θα είναι και 4Κ Βlu-ray player, με τα φυσικά δισκάκια του να έχουν χωρητικότητα 100 GB.

Dual Shock 5 (;)

Το όνομα του χειριστηρίου για το PlayStation 5 ακόμα δεν είναι γνωστό, αλλά οι πρώτες επίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι μοιάζει αρκετά με το Dual Shock 4. Το χειριστήριο θα έχει adaptive triggers, τα οποία θα προσφέρουν πολλαπλά επίπεδα αντίστασης ώστε τα διαφορετικά όπλα να έχουν και την αντίστοιχη αίσθηση. Επίσης, θα διαθέτει haptic feedback καλύτερο από ό,τι υπάρχει μέχρι στιγμής, με προγραμματιζόμενους voice coil actuators στις δύο grips του χειριστηρίου, βελτιωμένο ηχείο, θύρα usb-c, καθώς και μεγαλύτερη μπαταρία, που, σε συνδυασμό με το νέο σύστημα haptic feedback, αυξάνουν λίγο το βάρος του. Κατά καιρούς έχουν έρθει στη δημοσιότητα αρκετές πατέντες που έχει κατοχυρώσει η Sony, αλλά άγνωστο παραμένει το ποιες από αυτές θα συμπεριληφθούν στο τελικό χειριστήριο.

Λειτουργικό σύστημα

To λειτουργικό της καινούργιας κονσόλας θα έχει νέο user interface, και δεν θα χρειάζεται πλέον ο παίκτης να μπαίνει μέσα στο κάθε video game για να δει σε ποια activities ή missions μπορεί να πάρει μέρος, είτε σε multiplayer είτε σε single player, αφού θα είναι όλα προσβάσιμα απευθείας από το μενού και θα μπορεί να παίξει κατευθείαν ό,τι θέλει. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι εγκαταστάσεις των παιχνιδιών θα αλλάξει, και οι τίτλοι αντί να αντιμετωπίζονται ως ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων, θα δίνουν την δυνατότητα για πιο λεπτομερή διαχείρισή τους. Ο χρήστης θα μπορεί να κάνει εγκατάσταση μόνο του multiplayer κομματιού ενός παιχνιδιού, αφήνοντας την εγκατάσταση του single player campaign για κάποια άλλη στιγμή, ή αν έχει ήδη περάσει όλο το παιχνίδι στην κονσόλα του και έχει τελειώσει το single player story, θα μπορεί να το απεγκαταστήσει και να κρατήσει μόνο το multiplayer. Τέλος, θα είναι και backwards compatible με το PlayStation 4, ενώ συμβατό θα είναι και το PSVR.

Παιχνίδια

Είναι πολύ νωρίς, βέβαια, να μιλάμε για τα παιχνίδια του PlayStation 5, ωστόσο, κάποιες ανακοινώσεις έχουν γίνει, ενώ η λογική λέει ότι αρκετά παιχνίδια που έχουν ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσουν προς το τέλος του 2020 και αργότερα θα γίνουν διαθέσιμα και στο PS5. Τα "σίγουρα" ονόματα που έχουμε μέχρι στιγμής, με επίσημη ανακοίνωση και όχι βάσει υποθέσεων, είναι τα Godfall, The Lord of the Rings: Gollum, Watch Dogs: Legion, Dying Light 2, Rainbow Six: Quarantine και Gods & Monsters. Με το δεδομένο ότι το άρθρο αυτό έχει συγκεντρωμένες μόνο επίσημες πληροφορίες, δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω σε φήμες και πιθανότητα άλλων cross gen κυκλοφοριών (Ghost of Tsushima, νέο Call of Duty, "FIFA 21" κ.ο.κ.) που είναι μεν λογικές αλλά (μέχρι στιγμής) όχι επίσημες.

Παράθυρο κυκλοφορίας

Το PlayStation 5 θα κυκλοφορήσει επίσημα κατά την "εορταστική περίοδο" του 2020, το τρίμηνο δηλαδή από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του έτους. Τα τελικά specs αλλά και η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας θα γίνουν γνωστά τους προσεχείς μήνες, και πιθανότατα νωρίτερα από την Ε3, αφού και φέτος η Sony δεν θα δώσει το παρόν στην έκθεση που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Los Angeles. Με βάση τις παλιότερες κινήσεις της εταιρείας, δεν αποκλείεται η επίσημη παρουσίαση του PlayStation 5 να γίνει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αφού είναι η ιδανική περίοδος χρονικά. Σε τέτοια περίπτωση, οι marketing και PR ομάδες της Sony θα έχουν εννιά μήνες μπροστά τους για να προωθήσουν την κονσόλα, ενώ ταυτόχρονα η συγκεκριμένη χρονική περίοδος επιτρέπει στην εταιρεία να έχει συναντήσεις-κλειδιά με τους B2B συνεργάτες της στην GDC και στην PAX East.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την εταιρεία είναι να καταφέρει και στην ένατη γενιά να διατηρήσει την πρωτιά στις προτιμήσεις του κοινού, να έχει μια ομαλή μετάβαση της τεράστιας κοινότητας από την τωρινή γενιά στην επόμενη, να παραδώσει αποκλειστικές εμπειρίες που θα τη διαφοροποιήσουν από τους ανταγωνιστές της, και το PlayStation 5 να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που δημιούργησε ο προκάτοχός του.

Keywords
playstation, πληροφοριες, lord of the rings, call of duty, playstation 4, los angeles, sony, εταιρεία, νέα, amd, zen, mobile, cpu, καλοκαιρι, gpu, custom, chip, ssd, hdd, raw, times, optical, drive, player, dual, voice, user, video, game, single, watch, dogs, legion, dying, light, rainbow, monsters, cross, ghost, fifa, gdc, pax, τελη κυκλοφοριας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, ημερομήνια, playstation 4, ηχεια, ονοματα, παιχνιδια, περιοδος, φημες, amd, cpu, game, gdc, sony, ssd, times, zen, αγορα, αρθρο, αρχιτεκτονικη, γινει, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, δωσει, υπαρχει, εκθεση, εταιρεία, τεχνολογια, ιδια, ηχειο, ιαπωνικη, ηχο, λαθη, μηνες, μειωση, οικογενεια, ονομα, παρουσιαση, πωλησεις, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, σκληρος δισκος, τιμη, τρια, τριτη, υλοποιηση, φυσικα, χρονικα, αγνωστο, ανηκει, mobile, call of duty, chip, cross, custom, δαφνες, dying, drive, dogs, dual, hdd, watch, user, legion, light, lord of the rings, los angeles, μοιαζει, monsters, μπροστα, ομαδες, optical, pax, παιχνιδι, player, rainbow, raw, ray, single, usb, voice
Τυχαία Θέματα