Hyundai i30: Οδηγούμε το ανανεωμένο μοντέλο 1.0T 120ps

Η τρίτη γενιά του i30 παρουσιάστηκε το 2017 και πρόσφατα υποβλήθηκε στην καθιερωμένη ανανέωση, καθώς έφτασε στα μέσα του εμπορικού κύκλου ζωής του. Σε άλλες εποχές αυτό θα σήμαινε πρώτα μια γνωριμία στο εξωτερικό, και κατόπιν μια πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους, προτού έρθει η ώρα της τυπικής δοκιμής. Ο κορονοϊός όμως έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, καθώς από την επίσημη ανακοίνωση περάσαμε απευθείας στη δοκιμή.

Εξωτερικά οι κυριότερες αλλαγές αφορούν τα νέα φωτιστικά σώματα (τεχνολογίας LED εμπρός που πλαισιώνονται από τα νέα φώτα ημέρα σχήματος V), τη μάσκα, τους ανασχεδιασμένους προφυλακτήρες και τις νέες ζάντες αλουμινίου, ενώ στο προφίλ κυριαρχεί αυτή η έντονη ακμή που εκτείνεται από τα εμπρός μέχρι τα πίσω φώτα. Μάλιστα, σε αυτή την ανανεωμένη γενιά προστέθηκαν πλέον και εκδόσεις N Line, οι οποίες εκτός από το «τονισμένο» bodykit και τις μικροαλλαγές στο εσωτερικό, συνοδεύονται και από διαφορές στις ρυθμίσεις, ανάρτησης και τιμονιού. Η γκάμα των διαθέσιμων αμαξωμάτων συνεχίζει να αποτελείται από το χάτσμπακ, το στέισον, καθώς και την 5θυρη έκδοση των δυόμισι όγκων, με την ονομασία «Fastback».

Σε αντίθεση με το νέο i20, στο οποίο οι μηχανικοί της εταιρείας δημιούργησαν ένα εντελώς νέο εσωτερικό, στο i30 οι αλλαγές είναι μικρότερες σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Η κυριότερη αλλαγή αφορά την υιοθέτηση ενός ψηφιακού πίνακα οργάνων 7 ιντσών (από το επίπεδο εξοπλισμού Distinctive και άνω), που πλαισιώνεται από αναλογικές ενδείξεις για τις στροφές του κινητήρα, τη θερμοκρασία και τη στάθμη καυσίμου. Η απόχρωση του φωτισμού αυτής της οθόνης μεταβάλλεται ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης (πράσινο για Eco, μπλε για Normal και κόκκινο για το Sport πρόγραμμα) και, εκτός από το ψηφιακό ταχύμετρο, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει την πληροφορία που απεικονίζεται στο κέντρο. Από εκεί και πέρα, στο μέσο του ταμπλό συνεχίζει να δεσπόζει η οθόνη αφής 8 ιντσών του συστήματος πολυμέσων. Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές της νέας γενιάς, τους εξοπλισμούς και τις τιμές του ανανεωμένου i30 μπορείτε να δείτε εδώ.

Αυτό που συνεχίζουμε να βολευόμαστε στο ανανεωμένο Hyundai i30, πέρα από την πρακτικότητα των διάφορων θηκών για μικροαντικείμενα, είναι οι φυσικοί διακόπτες που πλαισιώνουν το σύστημα πολυμέσων (κάτι που δεν είναι πλέον δεδομένο στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης που διέπει ορισμένους ανταγωνιστές), ενώ ο έλεγχος του διζωνικού κλιματισμού (στάνταρντ από το επίπεδο εξοπλισμού Distinctive και άνω) γίνεται από ξεχωριστό πάνελ χειρισμού. Οι χώροι συνεχίζουν να είναι απόλυτα ικανοποιητικοί, και στις πίσω θέσεις μπορεί να φιλοξενηθεί ακόμα και ένας τρίτος επιβάτης στο μέσον, χάρη στην αρκετά επίπεδη διαμόρφωση του πατώματος. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 395 λίτρων, τιμή που μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 1.301 λίτρα με την αναδίπλωση της πλάτης των πίσω καθισμάτων. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι οι τιμές αυτές είναι ελαφρώς μειωμένες στις εκδόσεις 48V, καθώς o υποδαπέδιος χώρος καταλαμβάνεται από τα παρελκόμενα του μικροϋβριδικού συστήματος, και το μόνο που περισσεύει είναι ένας μικρός χώρος για το κιτ επισκευής ελαστικού.

Σε αυτή την πρώτη επαφή είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε την έκδοση με τον 3κύλινδρο 1.000άρη τούρμπο κινητήρα των 120 ίππων, που πλαισιώνεται από τον νέο, επίσης υπερτροφοδοτούμενο 1.500αρη T-GDI των 160 ίππων. Στη βάση της γκάμας βρίσκεται ένας επίσης νέος ατμοσφαιρικός κινητήρας 110 ίππων, ενώ δε λείπουν οι πετρελαιοκίνητες παραλλαγές των 115 και των 136 ίππων, του 1.600άρη πετρελαιοκινητήρα CRDi. Στα νέα στοιχεία που εισάγονται σε αυτή την ανανεωμένη γενιά συμπεριλαμβάνεται ένα 48 Volt ήπιο υβριδικό σύστημα, καθώς και ένα νέο χειροκίνητο κιβώτιο iMT, που πλαισιώνεται από το αυτόματο σύστημα μετάδοσης διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων (7-DCT).

Μία αξιοσημείωτη διαφοροποίηση υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανάρτηση. Αντί λοιπόν της διάταξης των πολλαπλών συνδέσμων (στάνταρντ μόνο στις εκδόσεις N Line του χάτσμπακ), εδώ έχει υιοθετηθεί ένας ημιάκαμπτος άξονας. Δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στα οδικά χαρακτηριστικά του i20, το οποίο ως ένα τυπικό οικογενειακό χάτσμπακ συμπεριφέρεται ουδέτερα, με προοδευτικές αντιδράσεις ακόμα και αν θελήσεις να απενεργοποιήσεις πλήρως το ESP. Παρά τον ημιάκαμπτο άξονα και το 45άρι προφίλ των 17άρηδων τροχών της έκδοσης Distinctive, η απόσβεση είναι αποτελεσματική, και μόνο οι εντονότερες εγκάρσιες κακοτεχνίες του οδοστρώματος θα γίνουν αντιληπτές. Το τιμόνι δε θα λέγαμε ότι μας κέρδισε με την αίσθησή του, αν και στο Sport πρόγραμμα οδήγησης γίνεται πιο βαρύ.

Ο κινητήρας είναι αρκούντως ελαστικός στα αστικά του καθήκοντα, ενώ στον ανοιχτό δρόμο επιτρέπει τη διατήρηση ικανοποιητικών μέσων ωριαίων ταχυτήτων. Το χειροκίνητο κιβώτιο iMT διαθέτει ηλεκτρονικό συμπλέκτη που συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης των 48V Hybrid εκδόσεων, όπου ο ηλεκτρονικά ελεγχόμενος συμπλέκτης του συστήματος αποσυνδέει τον κινητήρα από το σύστημα μετάδοσης όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, και το όχημα εισέρχεται σε λειτουργία coasting (πρόγραμμα ρολαρίσματος) για μείωση της κατανάλωσης. Δεν μπορείς να μην αντιμετωπίσεις με μια ελαφρώς χιουμοριστική διάθεση την ένδειξη Sailing και το καραβάκι που εμφανίζεται στη βάση του ψηφιακού πίνακα, καταδεικνύοντας αυτή την αποσύνδεση κινητήρα και κιβωτίου. Χάρη στη συνεισφορά του ήπιου υβριδικού συστήματος και του iMT, η κατανάλωση σε αστικό περιβάλλον μπορεί να περιοριστεί λίγο πάνω από τα 6 λτ./100 χλμ., κατά μέσο όρο πάντως η τιμή διαμορφώθηκε στα 7,7 λτ./100 χλμ.

To i30 εκσυγχρονίζει την παρουσία της Hyundai στη μικρομεσαία κατηγορία, ενώ εναρμονίζεται απόλυτα (τόσο στις χειροκίνητες όσο και στις αυτόματες παραλλαγές) με τα μικροϋβριδικά χαρακτηριστικά που εμπλουτίζουν ολοένα και περισσότερα μοντέλα του ανταγωνισμού. Χάρη στην πολύ ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική και στο αναμφισβήτητο ατού της 5ετούς εγγύησης (χωρίς όριο χιλιομέτρων) μπορεί να κατέχει σίγουρα μία από τις υψηλότερες θέσεις στη λίστα επιλογών του υποψήφιου αγοραστή.

Hyundai i30 Hatchback 1.0T 120 PS iMT 48V

ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 998 κ.εκ.

ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ: 120 ίπποι/6.000 σ.α.λ.

ΜΕΓ. ΡΟΠΗ: 172 Nm/1.500-4.000 σ.α.λ.

ΚΙΝΗΣΗ: Στους εμπρός τροχούς

ΚΙΒΩΤΙΟ: iMT χειροκίνητο 6 σχέσεων

ΑΝΑΡΤΗΣΗ EΜΠΡΟΣ: Γόνατα ΜακΦέρσον

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΙΣΩ: Ημιάκαμπτος άξονας

TΡΟΧΟΙ: 225/45 -17

ΦΡΕΝΑ ΕΜΠΡΟΣ/ΠΙΣΩ: Αεριζόμενοι δίσκοι/Δίσκοι

ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ: 50 λίτρα

ΜΗK.xΠΛ.xΥΨ.: 4.340x1.795x1.455 χλστ.

ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.650 χλστ.

ΒΑΡΟΣ: 1.216-1.365 κιλά (αναλόγως έκδοσης)

ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 395-1.301 λίτρα

0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 11,2 δλ.

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 196 χλμ./ώρα

ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ*: 7,7 λίτρα/100 χλμ.

ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 103 γρ./χλμ.

ΤΙΜΗ: 18.190 ευρώ (Premium), 19.290 (Distinctive)

*ΤΙΜΗ 4Τ

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα