H Audi ψηφιοποιεί την τεχνολογία φωτισμού οχημάτων (+video)

Τα τελευταία χρόνια, η Audi με στρατηγικές και καλά μελετημένες κινήσεις, έχει αναγάγει την τεχνολογία φωτισμού σε... επισήμη. Αρχικά, ο φωτισμός των οχημάτων εξυπηρετούσε κυρίως τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας, για όλους τους χρήστες του δρόμου. Η ψηφιοποίηση όμως, τόσο για τους προβολείς όσο και τα πίσω φώτα, έχει φέρει πραγματική επανάσταση, αυξάνοντας την άνεση, την ασφάλεια και την αλληλεπίδραση, παρέχοντας στους πελάτες νέες επιλογές στυλ και εξατομίκευσης.

Η

τεχνολογία φωτισμού έχει εξελιχθεί αλματωδώς. Από το φως αλογόνου στο πέρασμα στους προβολείς xenon και τελικά στην τεχνολογία LED, με αποκορύφωμα τις OLED υλοποιήσεις της Audi σήμερα, μεσολάβησαν λιγότερο από δύο δεκαετίες. Εκτός από τη συνεχή βελτίωση της ορατότητας, παράγοντα άνεσης και ασφάλειας, ο φωτισμός Audi καθορίζει το «πρόσωπο» των μοντέλων της, ενισχύοντας την ταυτότητα της μάρκας.

Ο μετασχηματισμός των λαμπτήρων βελτίωσε τόσο τον φωτισμό όσο και την ενεργειακή απόδοση. Σήμερα, η ψηφιοποίηση κάνει το φως... έξυπνο. Μέσω φωτεινών σημάτων, το αυτοκίνητο πλέον αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του, ενώ στο εγγύς μέλλον ένας πεζός που πρόκειται να διασχίσει κάθετα το δρόμο θέτοντας τον εαυτό του και τους γύρω του σε κίνδυνο, θα βλέπει μία φωτεινή προειδοποίηση στο οδόστρωμα από ένα μοντέλο της Audi που τον προσεγγίζει.

Ήδη από το 2003, το Audi A8 πρόσφερε προσαρμοζόμενο φως με αυτόματο-δυναμικό έλεγχο φάσματος προβολέων, πριν εμφανιστεί η κάμερα στο παρμπρίζ που εντόπιζε άλλους χρήστες του δρόμου, το 2010. Δύο χρόνια αργότερα, στο R8 πρωτοπαρουσιάστηκαν τα δυναμικά φλας που σήμερα τείνουν να γίνουν κανόνας, κάνοντας αντιληπτές τις υποδεικνυόμενες αλλαγές κατεύθυνσης από τη γωνία του ματιού, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό κέρδος στην ασφάλεια. Το 2017, η Audi παρουσίασε προβολείς LED με τεχνολογία HD Matrix με το λέιζερ ως πρόσθετο φως μεγάλης ακτίνας – άλλη μια παγκόσμια καινοτομία στη μαζική παραγωγή. Σήμερα, η εταιρεία των τεμνόμενων κύκλων ψηφιοποιεί τους προβολείς LED Matrix προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία. Οι ψηφιακοί οπίσθιοι λαμπτήρες OLED στο νέο Q5, κάνουν δυνατή την επικοινωνία Car-to-X και, για πρώτη φορά, δίνουν τη δυνατότητα επιλογής νέων σχεδίων πίσω φώτων κατά την παραγγελία του οχήματος.

Ο έξυπνος φωτισμός του δρόμου είναι η μία παράμετρος. Εξίσου σημαντική τη σημερινή εποχή είναι η εξατομίκευση. Για το λόγο αυτό, η Audi χρησιμοποιεί διακριτές υπογραφές και δυναμικά σενάρια φωτισμού ενώ στους πελάτες προσφέρονται διάφορες επιλογές υπογραφής φωτισμού, ανάλογα με το μοντέλο. Στο μέλλον, οι τεχνολογίες φωτισμού θα κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο ασφαλή, την εξατομίκευση κάθε μοντέλου ακόμα πιο αισθητή, ενώ η επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον θα γίνεται όλο και πιο αποτελεσματική.

Σταθμοί στην εξέλιξη της τεχνολογίας φωτισμού στην Audi

- 1994: Προβολείς xenon δεύτερης γενιάς στο Audi A8

- 2004: LED φώτα ημέρας στο Audi A8

- 2008: Full LED προβολείς, διαθέσιμοι σήμερα σε πολλά μοντέλα

- 2010: Σύνδεση προβολέων LED με δεδομένα πλοήγησης

- 2012: Δυναμικά φλας

- 2013: Full LED φώτα στο Audi A3

- 2014: Υιοθέτηση του λέιζερ ως πρόσθετη τεχνολογία στη μεγάλη σκάλα 

- 2015: Εγκαίνια του Lighting Assistance Center της Audi, με τούνελ φωτισμού μήκους 120 μέτρων

- 2016: Πίσω φώτα OLED στο Audi TT RS

- 2017: HD Matrix LED προβολείς με τεχνολογία λέιζερ

- 2019: Digital Matrix LED προβολείς (DML) στο Audi e-tron και e-tron Sportback

- 2020: Ψηφιακές υπογραφές φωτισμού ημέρας στο Audi A3, ψηφιακή τεχνολογία OLED στο Audi Q5

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα