Το περίεργο gadget που θα ορίζει, πιθανόν, τη 'ζώνη ασφαλείας' των σταρ του ΝΒΑ εφαρμόζεται ήδη

11:21 12/6/2020 - Πηγή: Contra

Πόση ατομική ελευθερία και ιδιωτικότητα χωρούν -εν καιρώ πανδημίας- σ' ένα ξενοδοχείο συγκεκριμένων τετραγωνικών μέτρων στο οποίο συνυπάρχουν αθλητές, προπονητές και συνοδοί δέκα διαφορετικών ομάδων; Ελάχιστες ποσότητες, αναπόφευκτα. Πόσο μάλλον όταν ο καθένας εξ όσων κυκλοφορεί στα στενά όρια των εγκαταστάσεων που έχουν ενοικιαστεί για τις ανάγκες συνέχισης του γερμανικού πρωταθλήματος μπάσκετ στο Μόναχο (με 2 ομίλους αρχικά και πλέι οφ κατόπιν) φέρει πάνω του μια μικροσυσκευή ελέγχου των κινήσεών του με την αιτιολογία πως...

εξασφαλίζεται το social distancing δημιουργείται μια αποθήκη
πληροφοριών άμεσης αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού.

Η συμμετοχή καθενός εκ των προαναφερθέντων ορίστηκε μεν ως προαιρετική. Ταυτόχρονα όμως "δεν γνωρίζουμε ομάδες ή άτομα που έχουν αρνηθεί", όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που συνεργάζεται με την BBL και ο οποίος ενέκρινε τη συνεργασία με την εταιρία παροχής του λογισμικού και των gadgets. Διότι επί της ουσίας είναι υποχρεωτική.

Πρόκειται για μια ατομική συσκευή σχήματος ορθογώνιου, που φοριέται είτε στο χέρι με τη μορφή smart watch είτε στο λαιμό κρεμασμένη με κορδόνι. Μέσα της διαθέτει έναν ενσωματωμένο αισθητήρα και ανάλογα με τις ρυθμίσεις (μέτρων και χρόνου) ειδοποιεί τον εκάστοτε κάτοχο ότι έχει υπερβεί το όριο της απαιτούμενης απόστασης από έναν δεύτερο που κυκλοφορεί στον ίδιο χώρο. Σε περίπτωση μάλιστα που δύο άτομα απέχουν λιγότερο από 1.5 μέτρο για περισσότερα από 5 δευτερόλεπτα, τότε το επαναληπτικό φως που αναβοσβήνει ενημερώνοντας για την 'παραβίαση' του social distancing συνοδεύεται από ένα (μάλλον ενοχλητικό) ηχητικό σήμα προκειμένου ν' απομακρυνθούν.

Ιδού πώς λειτουργεί σ' ένα καθεστώς εργαζομένων:

Από τη στιγμή που το σύστημα ενεργοποιηθεί καταγράφοντας 'παραβίαση', αυτομάτως αποθηκεύεται η 'ταυτότητα' της συσκευής με την οποία το άτομο έφτασε κοντά έτσι ώστε, αν και εφόσον εντοπιστεί θετικό κρούσμα, να προχωρήσει πολύ εύκολα και άμεσα η ιχνηλάτηση των επαφών, να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο και ν' αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού εντός του ξενοδοχείου.

"Σε περίπτωση λοίμωξης, είναι δυνατόν να περιοριστεί αποτελεσματικά η ομάδα ατόμων που ενδεχομένως έχει μολυνθεί. Δεν χρειάζεται να πάνε όλοι στο σπίτι", σημειώθηκε από τον επικεφαλής της εταιρίας προς υπεράσπιση της ωφέλειας του gadget, στη βάση δεδομένων του οποίου έχουν πρόσβαση μονάχα συγκεκριμένα άτομα, γιατροί, ταυτοποιημένα και διαπιστευμένα από τη λίγκα. Υποστηρίζεται ότι οι αισθητήρες δεν παρακολουθούν την πραγματική τοποθεσία ενός παίκτη στο ξενοδοχείο ανά πάσα στιγμή, αλλά έχουν σχεδιαστεί μόνο για το συντονισμό με άλλους αισθητήρες. Εξασφαλίστηκε μάλιστα η δέσμευση πως μετά το τέλος της σεζόν, όλα τ' αρχεία θα διαγραφούν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Κάθε συσκευή είναι ατομική και παραδίδεται στην αρμόδια ομάδα το βράδυ προκειμένου να επαναπρογραμματιστεί για την επόμενη. Εκτός ξενοδοχείου, όπου επιτρέπονται βόλτες ατομικές ή σε ομάδες 2-3 ατόμων, δεν γίνεται χρήση της.

Είναι μια ιδέα που στο ΝΒΑ έχουν υπ' όψιν και παρακολουθούν από τη στιγμή που οι 13 ομάδες που θα συνεχίσουν τη σεζόν από τις 31/7 θα συνυπάρχουν αναγκαστικά στις εγκαταστάσεις της Disneyland για κάμποσες εβδομάδες. Επειδή πάντως είναι βέβαιο πως θα εκφραστούν ενστάσεις για την υιοθέτηση του SafeZone, οι χειρισμοί του Άνταμ Σίλβερ και των συνεργατών του υποχρεούνται να είναι λεπτοί, προκειμένου να θεωρηθεί επ' ουδενί πως πρόκειται για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και του απορρήτου που κουβαλά κάθε άνθρωπος.

"Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε το προσωπικό απόρρητο των παικτών. Σχεδιάσαμε ολόκληρη τη μέθοδο με τέτοιο τρόπο ώστε να συλλέγουμε τον ελάχιστο όγκο δεδομένων που απαιτούνται για τη φυσική απόσταση και τον εντοπισμό επαφών. Ολόκληρη η τεχνολογία δεν είχε σχεδιαστεί για να συνδέεται μεταξύ της ταυτότητας του παίκτη. Είναι μόνο για τον εντοπισμό επαφών", επέμεινε ο επικεφαλής της εταιρίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα