Το ελληνικό ρεκόρ πόντων που βλέπει με τα 'κιάλια' ο Χάρντεν

11:17 1/12/2019 - Πηγή: Contra

Μια από τις πολλές αρετές που μπορεί να εντοπίσει ένας νέος αρθρογράφος σε κείμενα του Γιάννη Φιλέρη, είναι οι τίτλοι. Σε αυτό το κείμενο, που είχε δημοσιευτεί στη στήλη 'Top Guns', ο τίτλος έγραφε: Γιαννάκης-Γκάλης 73-62! Πιθανότατα, ο σταρ των Χιούστον Ρόκετς, Τζέιμς Χάρντεν, να μην έχει διαβάσει Sport24.gr ή Contra.gr και να μην γνωρίζει τι είχε συμβεί ανάμεσα σε Νίκο

Γκάλη και Παναγιώτη Γιαννάκη, το οποίο 'προκάλεσε' αυτό το παράξενο σκορ, όμως το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος έγραψε το δικό του, εξωπραγματικό ατομικό ρεκόρ, σημειώνοντας 60 πόντους σε 30 λεπτά συμμετοχής, διαμορφώνοντας το τελικό 158-111 στην αναμέτρηση των Ρόκετς με τους Ατλάντα Χοκς! Ήταν το τέταρτο ματς του Χάρντεν που σημειώνει 60+ πόντους, επίδοση που ισοφαρίζει το αντίστοιχο ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν και τον θέτει σε τροχιά να 'αγγίξει' τα -τρομακτικά- ρεκόρ ατομικών επιδόσεων των Κόμπε Μπράιαντ και Γουίλτ Τσάμπερλεϊν!

Ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω, στις 24 Ιανουαρίου 1981, στο ελληνικό πρωτάθλημα της Α1. Ήταν η εποχή που ο Γκάλης προσέφερε showtime με την φανέλα του Άρη, πετυχαίνοντας με άνεση 30+ πόντους σε κάθε ματς, ο Ντέιβιντ Καλιγκάρις του Σπόρτιγκ και ο 'Νουρέγιεφ' Κώστας Πετρόπουλος του Απόλλωνα Πατρών ήταν επίσης ένα δίδυμο που έδινε άγρια ομορφιά στο παιχνίδι, ενώ τα φημισμένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είχαν έναν διαφορετικό, 'αναλογικής' φύσεως ρομαντισμό, σε μια εποχή που το μπάσκετ διατηρούσε μια ακατέργαστη ομορφιά. "Κόντρες στα social media" ήταν μια φράση που ταίριαζε μόνο σε κάποια περιγραφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Εκείνο το Σάββατο συμβαίνει κάτι εξωπραγματικό. Ο Ιωνικός Νικαίας του Κώστα Αναστασάτου, με σταρ τον νεαρό (22 ετών) Γιαννάκη, υποδέχεται τον Άρη του Γκάλη, με προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Το παιχνίδι είναι πραγματικό ντέρμπι, το παρκέ μυρίζει 'αίμα' από τις μονομαχίες των παικτών, Στο τέλος, ύστερα και από μια παράταση, ο Άρης νικάει 114-113. Όμως αυτή δεν είναι η σημαντικότερη είδηση του αγώνα. Το Ιωνικός -Άρης μετατράπηκε σε μια μονομαχία που θύμιζε Μπάτμαν και Τζόκερ, σε έναν επιθετικό μονόλογο Γιαννάκη-Γκάλη, με τον πρώτο να σημειώνει 73 πόντους και τον δεύτερο 62, όλους με καλάθια 1-2 πόντων, καθώς το τρίποντο δεν υφίσταται ακόμα στο ελληνικό μπάσκετ (θα έρθει το 1984).

Το ματς δυστυχώς δεν είχε τηλεοπτική μετάδοση, αν και μερικά χρόνια αργότερα, οι δυο σταρ βρέθηκαν ξανά αντίπαλοι, σε έναν συγκλονιστικό ημιτελικό κυπέλλου, με την ΕΡΤ να μας χαρίζει ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που Γκάλης και Γιαννάκης βρέθηκαν αντίπαλοι, πριν δημιουργήσουν την αυτοκρατορία του Άρη.

Το τρομακτικό ρεκόρ από το 1981, που άγγιξε το επίσης ασύλληπτο ρεκόρ του Αριστείδη Μούμογλου από το 1972 (143 πόντοι στον αγώνα Ηρακλής-ΒΑΟ), διατηρεί μέχρι σήμερα μια ανυπολόγιστη αξία, καθώς οι δυο παίκτες από αντίπαλοι έγιναν ηγέτες της θρυλικής ομάδας του Άρη, δυο δημιουργοί μιας μαγικής εποχής για το ελληνικό μπάσκετ, γεμάτη από πρωταθλήματα, χρυσά και ασημένια μετάλλια σε επίπεδο εθνικών ομάδων και ενέπνευσαν ανήσυχους πιτσιρικάδες να δοκιμάσουν το χέρι τους με μια μπάλα μπάσκετ. Κάποιοι από εκείνους τους πιτσιρικάδες είχαν ονόματα όπως 'Διαμαντίδης' και 'Σπανούλης' .

Keywords
Τυχαία Θέματα