Τι ψήφισε η Ελλάδα στα βραβεία The Best και ποιες ήταν οι πιο 'τρελές' ψήφοι

16:11 18/12/2020 - Πηγή: Contra

Τα αποτελέσματα της ετήσιας ψηφοφορίας των κορυφαίων της σεζόν περιλαμβάνουν πάντοτε μεγάλο ενδιαφέρον. Το βραβείο του The Best της FIFA απονεμήθηκε στον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, ο οποίος βρέθηκε στην τελική τριάδα με Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, όμως η νίκη του Πολωνού δεν ήταν ομόφωνη.

Υπήρξαν ομοσπονδιακοί προπονητές, αρχηγοί εθνικών ομάδων, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι που είχαν διαφορετική άποψη στη διαδικασία (η ψήφος της κάθε πλευράς μέτρησε κατά 25%), αλλά στο τέλος η πλειοψηφία ανέδειξε νικητή τον 'μπομπέρ'

της Μπάγερν.

Ο Ρονάλντο νίκησε με μικρή διαφορά στην προσωπική μονομαχία τον Μέσι, χάνοντας μόνο στην ψηφοφορία των προπονητών από τον Αργεντινό, ενώ στην 4η θέση υπήρχε μια έκπληξη που τείνει να μην είναι έκπληξη. Ο Σαντιό Μανέ σάρωσε τις πρωτιές από χώρες της Αφρικής (Τόγκο, Μπενίν, ΛΔ Κονγκό κλπ.). Ο Μοχάμεντ Σαλάχ από την πλευρά του κατετάγη 6ος, αφού είχε κι αυτός έρεισμα τόσο εκεί, όσο και σε αραβόφωνες χώρες (Λίβανος, Συρία κλπ.). Αντιθέτως, ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ ψηφίστηκε πρώτος κυρίως από... νησιώτες (πχ. Φίτζι, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα κλπ.) και γι' αυτό έμεινε στη 10η θέση.

Τι ψήφισε η Ελλάδα

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Τζον φαν'τ Σχιπ, ψήφισε ό,τι βγήκε. Ο Λεβαντόβσκι ήταν η κορυφαία προτίμησή του, με τον Ρονάλντο να έρχεται 2ος και ο Μέσι 3ος. Εύστοχος ήταν και στους συναδέλφους του, αφού ψήφισε ξανά ό,τι ήρθε, αλλά όχι με την ίδια σειρά αυτήν τη φορά, αφού προτίμησε τον Φλικ αντί του Κλοπ, αφήνοντας 3ο τον Μπιέλσα.

Με την ιδιότητα του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδας ψήφισε ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος επέλεξε τους 3 τελικούς, αλλά με κάπως διαφορετική σειρά. Ο Λεβαντόβσκι ήταν η βασική προτίμησή του, όμως έδωσε 3 πόντους στον Μέσι και 1 στον Ρονάλντο. Όσον αφορά τους προπονητές, Κλοπ, Φλικ και Ζινεντίν Ζιντάν ήταν η σειρά του επιθετικού της Αλάνιασπορ.

Από τους δημοσιογράφους, ο Νίκος Κώτσης του Mega Channel ψήφισε αρχικά τον Λεβαντόβσκι και ακολούθησαν στις προτιμήσεις του ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Σαλάχ. Στους προπονητές είχε τη σειρά που βγήκε: Κλοπ, Φλικ, Μπιέλσα.

Τι ψήφισαν οι 'δικοί' μας

Υπάρχουν και πολλοί γνωστοί του ελληνικού ποδοσφαίρου που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Για παράδειγμα, ο αρχηγός της εθνικής Φινλανδίας, Τιμ Σπαρβ, ανήκει στην ΑΕΛ φέτος και επέλεξε Λεβαντόβσκι, Ρονάλντο και Βίρτζιλ φαν Ντάικ στους παίκτες και Φλικ, Κλοπ, Μπιέλσα στους προπονητές.

Ο αρχηγός του Ισραήλ και πρώην του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, Μπίμπαρς Νάτχο, ψήφισε Λεβαντόβσκι, Τιάγκο και Κέβιν ντε Μπράινε στους παίκτες και Φλικ, Κλοπ και Τζούλεν Λοπετέγκι στους προπονητές. Ο άλλοτε σκόρερ του Παναθηναϊκού Μάρκους Μπεργκ, με την ιδιότητα του αρχηγού της εθνικής Σουηδίας ψήφισε Λεβαντόβσκι, Ρονάλντο και Ντε Μπράινε στους παίκτες και Φλικ, Κλοπ και Ζιντάν στους προπονητές.

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, πριν αποχωρήσει από την εθνική Βοσνίας, ψήφισε Λεβαντόβσκι, Σαντιό Μανέ και Ρονάλντο στους παίκτες και Φλικ, Κλοπ και Λοπετέγκι στους προπονητές. Ένας άλλος Γιουγκοσλάβος πρώην προπονητής της ΑΕΚ, ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς, νυν της Σερβίας, ψήφισε Μέσι, Ντε Μπράινε και Εμπαπέ στους παίκτες και Φλικ, Λοπετέγκι και Ζιντάν στους προπονητές. Ο Σρέτσκο Κάτανετς, από την πλευρά του, προ ετών στον Ολυμπιακό και πλέον Ιράκ, προτίμησε Λεβαντόβσκι Σαλάχ, Μανέ στους παίκτες και Κλοπ, Φλικ και Μπιέλσα στους προπονητές. Εκπρόσωπο από πρώην προπονητή είχε και ο Παναθηναϊκός, αφού ο Ζοζέ Πεσέιρο βρίσκεται πλέον στη Βενεζουέλα, από όπου ψήφισε Ρονάλντο, Νεϊμάρ, και Μανέ για παίκτες και Φλικ, Κλοπ και Λοπετέγκι για προπονητές.

Ο Σκαλόνι έπαιξε με τη θέση του...

Στην παραπάνω ενότητα συγκαταλέγεται φυσικά και ο πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος. Ο πρώην προπονητής της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της Εθνικής Ελλάδας θα ήταν αδιανόητο να μην στηρίξει τον αρχηγό του, είτε πιστεύει ότι ήταν ο καλύτερος στον κόσμο είτε όχι. Αφήνοντας τους Λεβαντόβσκι και Νεϊμάρ για μετά (Κλοπ, Φλικ και Λοπετέγκι στους προπονητές). Σίγουρα αν ψήφιζε τον Λεβαντόβσκι και άφηνε για τη 2η θέση τον Ρονάλντο δεν θα δεχόταν κριτική, αφού κι αυτή θα ήταν μια λογική ψήφος. Τι θα γινόταν αν ψήφιζε κάτι τελείως διαφορετικό, όμως;

Ε, αυτό το σενάριο επεδίωξε να κάνει πράξη ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι, ο οποίος ψήφισε στη 2η θέση του Λιονέλ Μέσι. Όχι για χάρη του Λεβαντόβσκι, που δεν θα ήταν παράλογη απόφαση, ούτε καν για χάρη του Ρονάλντο. Αλλά για χάρη του Μανέ, αφήνοντας τον αρχηγό του στη 2η θέση και ψηφίζοντας έναν Βραζιλιάνο στην 3η θέση, τον Νεϊμάρ (Κλοπ, Φλικ, Μπιέλσα στους προπονητές)!

Ποιος (δεν) ψήφισε ποιον από τους αστέρες

Ενδιαφέρον έχει και τι ψήφισαν οι αρχηγοί των κορυφαίων χωρών του κόσμου, που συνήθως πρόκειται και για τους κορυφαίους αστέρες του αθλήματος. Για παράδειγμα, ο Ρονάλντο, ως αρχηγός της Πορτογαλίας, ψήφισε τον Λεβαντόβσκι στην 1η θέση, τον Μέσι στη 2η και τον Εμπαπέ στην 3η. Αντιθέτως, ο Μέσι, ως αρχηγός της Αργεντινής, δεν ψήφισε τον Πορτογάλο, αλλά προτίμησε τους Νεϊμάρ, Εμπαπέ της Παρί (αν σημαίνει κάτι αυτό) και Λεβαντόβσκι.

Ο Πολωνός νικητής του διαγωνισμού ψήφισε επίσης... περίεργα, αφού στη λίστα του χώρεσε μόνο ένας συμπαίκτης από την περσινή Μπάγερν, ο Τιάγκο. Ακολούθησε ένας αντίπαλος από τον τελικό του Champions League, ο Νεϊμάρ, και ο Ντε Μπράινε. Ο Φαν Ντάικ, εκπροσωπώντας την Ολλανδία ουσιαστικά εκπροσώπησε τη Λίβερπουλ, αφού επέλεξε πρώτα τον Μανέ, μετά τον Σαλάχ και αν ο Τιάγκο δεν είχε πάρει μεταγραφή στη Λίβερπουλ, ίσως να μην βρισκόταν στην 3η θέση. Δείτε αναλυτικά τι ψήφισαν οι αρχηγοί των κορυφαίων εθνικών ομάδων:

Δείτε όλα τα αποτελέσματα για τους ποδοσφαιριστές εδώ και για τους προπονητές εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα