Τα μετάλλια Τεντόγλου-Καραλή στο Ευρωπαϊκό Κ23 είναι πρόγευση για την Ντόχα

21:35 14/7/2019 - Πηγή: Contra

Μόνο μία φορά στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Κ23 η ελληνική αποστολή επέστρεψε στη χώρα μας δίχως παρουσία στο βάθρο. Ήταν το 2015, όταν η Ελλάδα δεν βρέθηκε στον πίνακα μεταλλίων του Ταλίν. Στη 12η διοργάνωση από το 1997, στο Γκέβλε της Σουηδίας, απλά ψάχναμε να βρούμε τους εκπροσώπους μας που θα διακρίνονταν περισσότερο από τους άλλους.

Ο Αντώνης Μέρλος ήταν μία καλή επιλογή. Ο 20χρονος άλτης του ύψους ταξίδεψε με ατομικό στα 2,23μ. και φετινή επίδοση στα 2,18μ. Το χρυσό κρίθηκε στα 2,20μ. και το χάλκινο

στα 2,16μ., ωστόσο στον τελικό, ο νεαρός πρωταθλητής του Ποσειδώνα Λουτρακίου 'κόλλησε' στα 2,11μ. Ο σφαιροβόλος Οδυσσέας Μουζενίδης ήταν μία εξίσου ορθολογική πρόταση. Όμως εμφάνισε ξανά το αγχωμένο πρόσωπό του σε έναν τελικό και με καλύτερη ρίψη στα 18,99μ., κατέλαβε την 7η θέση.

Κανένα πρόβλημα. Στην 24μελή αποστολή που ταξίδεψε στη σκανδιναβική χώρα την Πέμπτη υπήρχαν δύο ονόματα που όχι απλά μπορούσαν να πάρουν μετάλλιο, αλλά 'όφειλαν' να κατακτήσουν μια τέτοια διάκριση. Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Εμμανουήλ Καραλής δεν απογοήτευσαν ούτε τώρα και επιστρέφουν στην Ελλάδα κρατώντας το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο αντιστοίχως.

Για τον πρώτο ήταν αναμενόμενο το χρώμα. Εξάλλου, είναι ο πρωταθλητής Ευρώπης. Γενικά, ανεξαρτήτως ηλικιακής κατηγορίας. Το 2018 ξεμπέρδεψε με αυτόν τον διαχωρισμό. Μετά από το αργυρό στο Παγκόσμιο Κ20 το 2016 και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ20 το 2017, ήρθε η απόλυτη διάκριση σε επίπεδο ανδρών. Στο Βερολίνο 'πέταξε' στα 8,25μ. και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Κι αν κάποιος ισχυρίστηκε ότι απλώς επρόκειτο για συγκυρία, διπλασίασε τις επιτυχίες του με το χρυσό στο Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου προ μηνών στη Γλασκόβη με 8,38μ., επίδοση που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ.

"Ήρθα εδώ για να νικήσω. Αυτός ήταν ο στόχος μου και δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη πέρα από αυτό", δήλωσε μετά από τον αγώνα του, κάτι που έδειξε και κατά τη διάρκεια. Μόνο το 1ο άλμα θα αρκούσε να του δώσει το μετάλλιο. Ο Ισπανός Έκτορ Σάντος έκανε ατομικό ρεκόρ με 8,19μ. και πήρε το αργυρό. Ο Ιταλός Γκαμπριέλε Κιλά έκανε κι αυτός ατομικό ρεκόρ με 8,00μ., αλλά περιορίστηκε στο χάλκινο. Ο Τεντόγλου πήδηξε στα 8,22μ. και μόλις είχε αρχίσει! Ο 21χρονος πρωταθλητής μας είχε προκριθεί στον τελικό ως 3ος, κάνοντας μόνο ένα άλμα, στα 7,80μ. Κανείς δεν πήδηξε πάνω από 8 μέτρα στα προκριματικά. Στον τελικό, ο Τεντόγλου είχε 5 έγκυρα άλματα, όλα πάνω από 8 μέτρα!

Η 2η προσπάθειά του ήταν άκυρη, ωστόσο στη συνέχεια έκανε κατά σειρά 8,05μ., 8,20μ. και 8,25μ. για να βελτιωθεί εκ νέου το ρεκόρ, ενώ κράτησε το καλύτερο για το φινάλε, αφού πήδηξε στα 8,32μ., που είναι η 3η καλύτερη επίδοση της καριέρας του. Ουδείς τον πλησίασε, ουδείς είχε κάποια τύχη απέναντί του. "Είμαι χαρούμενος που εκτός από τη νίκη σημείωσα και αυτές τις επιδόσεις. Ο Ισπανός ξεκίνησε τον αγώνα του με ένα καλό άλμα και αυτό με έκανε να θέλω ακόμη περισσότερο να φτάσω στη νίκη. Είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος από τον αγώνα", είπε ο Τεντόγλου μετά τη νίκη του.

Τα συναισθήματα του Καραλή ήταν αντίθετα. Ο 19χρονος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ πήγε στη Σουηδία κι αυτός με μοναδικό στόχο το χρυσό μετάλλιο. Παρότι μικρότερος σε ηλικία, το 2ο σκαλί του βάθρου δεν το λογίζει ως αντάξια επιτυχία. Έχοντας ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο Κ17 το 2015 και ένα χρυσό στο Ευρωπαϊκό Κ17 το 2016, ο πήχης ήταν ψηλά με κάθε έννοια. Εξάλλου, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ήταν συνηθισμένος στο να αντιμετωπίζει μεγαλύτερους αντιπάλους και να τους αφήνει πίσω του. Το 2018 κατετάγη 5ος στο Παγκόσμιο κλειστού με 5,80μ., το 2019 4ος στο Ευρωπαϊκό κλειστού με 5,65μ.

Ο 'Μανόλο' άρχισε τον αγώνα του περνώντας με τη 2η προσπάθεια τα 5,40μ.. Στη συνέχεια είχε μία άκυρη στα 5,50μ. και άφησε το συγκεκριμένο ύψος. Στην επόμενη προσπάθειά του ξεπέρασε με την πρώτη τα 5,60μ., επίδοση που τελικά του έδωσε το ασημένιο μετάλλιο, αφού έπειτα είχε 2 άκυρες στα 5,65μ. και μία στα 5,70μ. Ο Γερμανός νικητής Μπο Κάντα Λίντα Μπέχρε πήρε τη νίκη με 5,65μ., ενώ 3ος ήταν ο Γάλλος Τιμπό Κολέ με 5,60μ.

"Είχα δουλέψει σκληρά όλο αυτό το διάστημα για να βρεθώ στην κατάσταση που θα μου επέτρεπε να διεκδικήσω τη διάκριση. Πάντα όταν είμαι σε διοργανώσεις σαν κι αυτήν, η ψυχολογία μου είναι καλή και θέλω το κάτι παραπάνω. Εννοείται πως ήθελα να πάρω πίσω στο σπίτι το χρυσό μετάλλιο, όμως αποδείχθηκε πως δεν ήταν η μέρα μου. Είμαι χαρούμενος που κατάφερα να ανέβω στο βάθρο. Σκύβω το κεφάλι και συνεχίζω τη δουλειά, γιατί έχω μπροστά μου ακόμη πολλές προκλήσεις, με μεγαλύτερη όλων το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που θα γίνει στη Ντόχα, αλλά και τους αγώνες Diamond League, καθώς θέλω να φτάσω μέχρι τον τελικό", είπε με το τέλος του αγώνα.

Ο Τεντόγλου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο χωρίς να απειληθεί. Ο Καραλής θεωρεί "κακή μέρα" το αργυρό μετάλλιο. Με αυτήν τη νοοτροπία και αυτό το ταλέντο, που τους κατατάσσει με μεγάλη άνεση στους 30 κορυφαίους Έλληνες αθλητές κάτω των 30, αναπόφευκτα συγκαταλέγονται στις ελπίδες της Ελλάδας για τη διοργάνωση του Κατάρ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Μαζί με άλλους πρωταθλητές μας, όπως η Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου και η Βούλα Παπαχρήστου, θα διεκδικήσουν μετάλλιο στο ανώτερο επίπεδο. Αν το τουρνουά του Γκέβλε διδάσκει κάτι, είναι πως οι πιθανότητες να το κατακτήσουν είναι πολλές.

Keywords
Τυχαία Θέματα