Τα 3 πρόσωπα που ξεχώρισαν στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

12:05 30/9/2019 - Πηγή: Contra

Απομονώστε τις ισχνές γκρίνιες εκατέρωθεν για κάποιες διαιτητικές αποφάσεις και έχετε το πρώτο σπουδαίο ντέρμπι της Super League 1 στην εφετινή σεζόν. Το 2-2 στο ΑΕΚ-ΠΑΟΚ της Κυριακής δεν είναι ένα αποτέλεσμα που αντικατοπτρίζει ένα ελληνικό ντέρμπι, αλλά είναι το σκορ που ήρθε από φάσεις, ευκαιρίες, ωραίο ποδόσφαιρο. Πράγμα σπάνιο για παιχνίδια τέτοιας σημασίας και... επικινδυνότητας, για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά αυτό του ΟΑΚΑ είχε

τους δικούς του πρωταγωνιστές.

Το ντέρμπι του Κωστένογλου

Πήγε να το χάσει, το έσωσε με την αλλαγή συστήματος. Ο προπονητής της ΑΕΚ κατεβάζει την ομάδα του με 3-5-2. Η φράση "στην πλάτη της άμυνας της ΑΕΚ" ακούγεται στο πρώτο ημίωρο περισσότερες φορές και από προσωπικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια μετά τα παιχνίδια της ΑΕΛ. Η ΑΕΚ τα βρίσκει σκούρα απέναντι στον καλύτερο εφετινό ΠΑΟΚ και ο Νίκος Κωστένογλου καλείται νωρίς-νωρίς να κάνει την κίνηση για να αλλάξει τα δεδομένα. Ο Δικέφαλος του Βορρά είναι ήδη μπροστά στο σκορ κι έχει χάσει πέναλτι. Πριν λήξει το 1ο μέρος, ο κίνδυνος να κριθεί το ντέρμπι είναι ορατός. Ο Κωστένογλου μετατρέπει το 3-5-2 σε 4-2-3-1 και η 'φουρτούνα' κοπάζει. Η ΑΕΚ πλέον 'κολυμπά' σε πιο ήρεμα νερά και αφού έβγαλε τη 'θαλασσοταραχή' χωρίς να χάσει τον στόχο της στον αγώνα, κατάφερε να ισοφαρίσει, ούσα μεταμορφωμένη προς το καλύτερο στο 2ο μέρος. Το 1-1 έρχεται από στημένο, το 2-2 από φάση επίθεσης. Η ΑΕΚ έπαιξε πιο ορθολογικά και ο Βασίλης Μπάρκας ήταν εκεί όποτε χρειάστηκε.

Ο Φερέιρα έπαθε Λουτσέσκου

Ο Αμπέλ Φερέιρα πήρε τη στήριξη από τη διοίκηση μεσοβδόμαδα με το "όχι" του Ιβάν Σαββίδη στην πρόταση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Αυτό από μόνο του δεν έλεγε κάτι, αν δεν ακολουθούσε ένα καλό παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ, ένα ντέρμπι που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ξεχωριστή σημασία για πολλούς λόγους. Ο ΠΑΟΚ πήγε στο ΟΑΚΑ όπως πάει τα τελευταία χρόνια απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο. Έκανε ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι μέχρι το 30', αλλά το 0-1 δεν έφτανε για να γυρίσει θριαμβευτής στη Θεσσαλονίκη και να σκεφτεί την επόμενη μέρα. Ο Φερέιρα θύμισε Ραζβάν Λουτσέσκου στις τακτικές επιλογές και στις παρεμβάσεις του στη διάρκεια της αναμέτρησης, είδε την ομάδα του να προηγείται δύο φορές, είδε να ισοφαρίζει η ΑΕΚ ισάριθμες, είδε και τον Τσούμπα Άκπομ να χάνει ευκαιρίες στο φινάλε για να πάρει, εν κατακλείδι, ο ΠΑΟΚ αυτό που έπρεπε, βάσει εικόνας και ευκαιριών, από το ντέρμπι.

Ο Ντέλετιτς έγινε Λιβάγια

Ο Μάρκο Λιβάγια 'απεγκλωβίστηκε' στο 2ο μέρος και έπαιξε πιο ελεύθερα, αλλά 45 λεπτά δεν έφταναν για να καταφέρει να συνεχίσει το σερί σκοραρίσματος και κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ο Κωστένογλου αναζητούσε τον παίκτη που θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας και ο Μίλος Ντέλετιτς κέρδισε τα 15 λεπτά δημοσιότητας. Ο Σέρβος εξτρέμ, που έγινε περισσότερο γνωστός από τις δηλώσεις του Κούγια παρά από τα όσα είχε καταφέρει στην ΑΕΛ, γνώριζε εξ αρχής ότι η αλλαγή περιβάλλοντος και το επόμενο βήμα σε μία μεγαλύτερη ομάδα με πρωταθληματικούς στόχους θα έφερνε και μικρότερο χρόνο συμμετοχής. Ο 26χρονος έκατσε στον πάγκο κόντρα στον ΠΑΟΚ κι έβλεπε την ομάδα του να αναζητά τρόπους για να φτάσει στην ισοφάριση και να σώσει την 'παρτίδα'. Το νεύμα του Κωστένογλου και η ερώτηση του... ενός εκατομμυρίου ("θα το βάλεις, ε;") ήταν το highlight της βραδιάς στο ΟΑΚΑ. Ο Ντέλετιτς μπήκε στο χορτάρι χωρίς να δώσει απάντηση στον προπονητή του. Το έκανε λίγο αργότερα, όταν βρέθηκε από δεξιά σε θέση φορ και με ένα πλασέ που πήγε σκαστά και βασανιστικά (όπως όλη η ΑΕΚ έως τώρα) στα δίχτυα, διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα. Ο ήρωας της βραδιάς σε μία τέτοια που η ΑΕΚ δεν τον είχε έως το 79'.

Ο κίνδυνος της... κρίσης

Και τώρα η ΑΕΚ πάει στη Λάρισα. Το δυσκολότερο ματς στη... μετά-ΠΑΟΚ εποχή. Η ΑΕΛ ανεβασμένη, ευρεία νίκη επί της Ξάνθης την προηγούμενη αγωνιστική και σούπερ ντούπερ ανατροπή στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' το Σάββατο. Ανεβασμένη γαρ, ανεβάζει επικίνδυνα τις δυσκολίες της αναμέτρησης. Το αποτέλεσμα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ φέρνει σχετική ανησυχία και σε περίπτωση back-to-back αρνητικού αποτελέσματος λαμβάνει τέλος ο 'μήνας του μέλιτος' μετά το νικηφόρο σερί. Η ΑΕΚ είναι ήδη στο -4 από την 1η θέση και δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει κι άλλους βαθμούς. Ο κίνδυνος της μίνι κρίσης ελλοχεύει.

Ο ΠΑΟΚ έγινε ξανά πρωταθλητής

Η ομάδα του Φερέιρα έχει δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι. Αντίπαλος ο Αστέρας Τρίπολης, που ηττήθηκε 1-3 από τον ΟΦΗ, έχει μόλις 3 βαθμούς έως τώρα και γενικότερα δεν παίρνει ό,τι του αναλογεί βάσει εικόνας (ακόμα και από το Ηράκλειο το μεσημέρι της Κυριακής). Το 2-2 με τον Άρη και το 2-2 επί της ΑΕΚ είναι η μέρα με τη νύχτα. Ο ΠΑΟΚ πήγε την Κυριακή στο ΟΑΚΑ και έπαιξε ως πρωταθλητής. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, έπαιξε όπως στους δύο τελευταίους τελικούς κυπέλλου στο ίδιο γήπεδο κόντρα στην ίδια ομάδα. Το πρώτο εφετινό μεγάλο παιχνίδι των νταμπλούχων στο πρωτάθλημα. Ανυψώνει το ηθικό, φέρνει ηρεμία για τη συνέχεια, αλλά μεγαλώνει και τις -ήδη υψηλές- απαιτήσεις. Ο ΠΑΟΚ μπορεί και το έδειξε.

Ποιος θα είναι ο MVP της σεζόν και πού πρέπει να βελτιωθεί ο ΠΑΟΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα