Πώς να φτιάξεις ομάδα αρπάζοντας 340 εκ. ευρώ από την UEFA

15:47 10/9/2019 - Πηγή: Contra

Η UEFA μετέφερε περί τα 338.600.000 ευρώ που προορίζονταν για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουκρανίας, σε offshore εταιρία,στις Παρθένες Νήσους. Άνηκε στον Ιγκόρ Σουρκίς, Ουκρανό ολιγάρχη, πρόεδρο της Ντίναμο Κιέβου και αδελφό του προέδρου της UAF (Ukrainian Association of Football) από το 2002 έως το 2012 -συν μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA από το 2004 και αντιπρόεδρος της UEFA

από το 2013-, Γκριγκόρι. Εκείνος (ο Ιγκόρ) χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά, για την ομάδα του και αυτή είναι η τελευταία αποκάλυψη των #FootballLeaks που επανέρχονται δριμύτερα, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Τι είναι τα Football Leaks

Τα Football Leaks είναι consortium 80 δημοσιογράφων, από 15 Μέσα της Ευρώπης, όπως τα Reuters, El Mundo και Sunday Times. Αυτοί έλεγξαν τη γνησιότητα και το αληθές των ευρημάτων. Δηλαδή, των ντοκουμέντων τους παρείχε ο 26χρονος Πορτογάλος, Ρουί Πίντο από τις αρχές του 2015, όταν βρέθηκε στα χέρια του με 70.000.000 έγγραφα. Για την ακρίβεια ήταν συμβόλαια, τραπεζικές πληρωμές και στοιχεία για σύσταση off-shore εταιριών που χρησιμοποιούσαν σταρ του ποδοσφαίρου. Τα είχε παραδώσει όλα στην Spiegel που προφανώς και χρειάστηκε βοήθεια, για να βγάει μια άκρη.

Το Γενάρη του 2019 ο Πίντο συνελήφθη στη Βουδαπέστη (για υποκλοπή και απόπειρα εκβιασμού). Από τις 22/3 του 2019 κρατείται στη Λισαβόνα, σε απομόνωση. Δέκα εισαγγελείς (σε όλη την Ευρώπη) είναι σε συνεργασία για να μελετήσουν τις αποκαλύψεις και να καταλήξουν αν χρειάζεται να κινηθούν σχετικά με κάποιον εκ των παρανόμων. Ο Πίντο έχει προσλάβει για δικηγόρο, τον εκπρόσωπο του Έντουαρντ Σνόουντεν -του πρώην υπαλλήλου της CIA, που αποκάλυψε πως όλοι παρακολουθούμαστε, με τη συνεργασία των εταιριών τηλεπικοινωνιών και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η αποκάλυψη για τα αδέλφια Σουρκίς (υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί) και τα χρήματα της ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου δημοσιεύτηκαν από τη Spiegel, που έχει στα χέρια της έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν πως η Newport Management, συνδέεται με την Ντίναμο.

Τα στοιχεία των Football Leaks δείχνουν πως ουδείς στην UEFA γνώριζε πού ανήκει η Newport, στην οποία κατέθεσε το ποσό των 338.600.000 ευρώ (σε 400 διαφορετικές πληρωμές), από τo Σεπτέμβρη του 2002 έως τις 2/12 του 2016. Η διαδρομή των χρημάτων είχε ως εξής: από την UEFA στη NewPort (αρχικά είχε ως δηλωμένη έδρα την Κύπρο) και από εκεί στην ομοσπονδία της Ουκρανίας, που είχε ζητήσει αυτόν τον τρόπο για να γλιτώσει κρατήσεις.

Σε ένα από τα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η Spiegel ήταν και ένα εμπιστευτικό υπηρεσιακό σημείωμα (με ημερομηνία 15/12/2016) που έφερε την υπογραφή υψηλά ιστάμενου στην UEFA και παραλήπτες κορυφαία στελέχη της Ένωσης, με το 'εσωτερικό σημείωμα' ως τίτλο. Είχε επτά σημεία που έπρεπε να μείνουν μεταξύ αυτών που αφορούσαν, καθώς το περιεχόμενο κρίθηκε ως 'ευαίσθητο'.

Στην αρχική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Newport και της ουκρανικής ομοσπονδίας αναφέρεται πως "η Newport ανήκει σε έναν από τους ιδρυτές και ενεργούς συνεργάτες της Ντίναμο Κιέβου", μαζί και ότι διαχειριζόταν τα εμπορικά δικαιώματα του συλλόγου. Μόνο που τα Football Leaks δείχνουν πως υπήρχε πιο βαθιά σχέση, που αφορούσε μεταγραφές παικτών και πληρωμές, κάτω από το τραπέζι. Όλα αυτά δεν μπήκε στον κόπο να τα ερευνήσει η UEFA, πριν το 2016. Δεν ασχολήθηκε καν, να βρει πού ανήκει η Newport, η οποία σύμφωνα με το υπηρεσιακό σημείωμα που διάβασες παραπάνω, ήταν του Ιγκόρ Σουρκίς -αναφερόταν ξεκάθαρα το όνομα του.

Σε άλλη παράγραφο υπήρχε ενημέρωση για αποστολή αντιπροσώπων της UEFA στην Ουκρανία, προκειμένου να ελέγξει την Ντίναμο για παραβάσεις του Fair Play. Όταν οι ειδικοί ζήτησαν να δουν τα βιβλία της ομάδας, ενημερώθηκαν πως "ένα τρίτο που εδρεύει στις Παρθένες Νήσους παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη".

Στη Newport κατατέθηκαν τα λεφτά από την πώληση του Σενεγαλέζου Πάπε Ντιακατέ, στη Γρανάδα (4.500.000 ευρώ) και του Ρομάν Ερεμένκο στη Ρούμπιν Καζάν (9.000.000 ευρώ). Η Newport εν τω μεταξύ, πλήρωνε τους μισθούς πολλών παικτών. Ένας ήταν ο διεθνής Αυστριακός Αλεξάντερ Ντράγκοβιτς, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο φοροδιαφυγής και πλήρωσεως πρόστιμο 50.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ήταν πραγματικά καλύτερος από τον Μέσι ο Φαν Ντάικ την περασμένη σεζόν;

Keywords
Τυχαία Θέματα