ΠΑΟΚ: Ο Φερέιρα θέλει κι άλλους Στοχ για να κρατηθεί στην καρέκλα του

17:03 24/6/2020 - Πηγή: Contra

Το δημοσιογραφικό κλισέ σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει χρήση της λέξης 'πρόωρος τελικός'. Ως τέτοιος είναι ο αποψινός στο Φάληρο απέναντι στον Ολυμπιακό για έναν ΠΑΟΚ, ο οποίος παίζει τον έναν από τους δύο στόχους που του απέμειναν: το Κύπελλο και η δεύτερη θέση στη Super League 1. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις το προβάδισμα δεν είναι ξεκάθαρο και

ο 'Δικέφαλος' πρέπει ν' αποδείξει, πρωτίστως στον εαυτό του, ότι μπορεί. Ότι ο πρωταθληματικός παλμός δεν χάθηκε στην περυσινή φιέστα και ότι έστω την ύστατη στιγμή η ανάσα δεν θα είναι επιθανάτιος ρόγχος, αλλά ανακούφισης.

Ο ΠΑΟΚ του Ιουνίου του 2020 πιθανόν δεν θα έχει μεγάλη σχέση με τον ΠΑΟΚ του Σεπτεμβρίου του 2020. Ο κύκλος σιγά-σιγά κλείνει, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους ποδοσφαιριστές -και δη συγκεκριμένους που φαίνεται να είναι κοντά στην πόρτα της εξόδου- αλλά, κυρίως, στο κομμάτι της ψυχολογίας. Ο 'Δικέφαλος' δεν έχασε το εφετινό πρωτάθλημα από τον καλύτερο Ολυμπιακό, αλλά έχασε το δικαίωμα να ελπίζει ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. Και αυτή η ήττα είναι η μεγαλύτερη γιατί επηρεάζει και το μέλλον. Και το μέλλον δεν θα πρέπει να κριθεί από έναν ημιτελικό ή έναν τελικό.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην αφετηρία ενός νέου restart, από τα πολλά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Η δημιουργία μίας ομάδας για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, είχε ημερομηνία λήξης. Το ρόστερ φτιάχτηκε για το ένα, για τη μεγάλη κάψα, για το δέντρο και όχι το δάσος. Η επόμενη πρόκληση, η επόμενη πίστα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Ένα ίσον κανένα, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός και ακριβώς πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουν οι επικεφαλής. Το know how υπάρχει, η υπομονή αναζητείται.

Παιχνίδι χαρακτήρων και απαντήσεων

Ο ημιτελικός στο 'Γ. Καραϊσκάκης' είναι το παιχνίδι των απαντήσεων και αυτό που γεννά χαρακτήρες. Ο ΠΑΟΚ λειτούργησε εξ αρχής, μετά την επανέναρξη της σεζόν, γι' αυτό το ματς. Οι προϋποθέσεις, όμως, που δημιούργησε μέχρι να φτάσουμε στη ρεβάνς δεν ήταν οι κατάλληλες για να 'χτιστεί' η ψυχολογία. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι μία καλή εμφάνιση για 60' κόντρα στον Παναθηναϊκό ή ένα 3-1 απέναντι στον ΟΦΗ με τον τρόπο που ήρθε φτιάχνει αυτοπεποίθηση και μομέντουμ για να πας να παίξει τον αγώνα της χρονιάς.

Αυτά τα παιχνίδια θέλουν πρωτίστως χαρακτήρες και game changers και ύστερα τακτική. Ο ΠΑΟΚ έχει τους ποδοσφαιριστές για να το πετύχει, με πολλούς εξ αυτών κατέκτησε αήττητος το πρωτάθλημα, δεν έγινε ξάφνου μία ομάδα για να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων. Άρα, ο ΠΑΟΚ πρέπει πρώτα να κερδίσει τον εαυτό του στο Φάληρο και ύστερα να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει για να προκριθεί στον τελικό.

Θέλει κι άλλους Στοχ

Πρόσφατα άναψε φωτιά που έσβησε γρήγορα. Ο Μίροσλαβ Στοχ ξέσπασε για τον παραγκωνισμό του, η αντίδραση δεν είχε συνέχεια, γρήγορα απολογήθηκε, το ίδιο γρήγορα έβαλε τέλος στην όποια ένταση που θα δημιουργούσε στον ΠΑΟΚ. Αυτό ακριβώς θέλει ο 'Δικέφαλος'. Κι άλλους σαν τον Στοχ, να βάλουν τέλος σε αυτή την... αδιαφορία, στην ευθεία γραμμή του καρδιογραφήματος. Να έρθει η έκρηξη που θα ξυπνήσει ολάκερη την ομάδα και θα της δώσει ώθηση για τη συνέχεια.

Άθελά του ο Στοχ πήγε να κάνει καλό στον ΠΑΟΚ. Να βγάλει παλμό στο σύλλογο, να δώσει λίγη 'ζωή' σε μία ραστώνη που χαρακτηρίζει τελευταία την ομάδα. Από την ησυχία και την αποδοχή, με το ίδιο συναίσθημα, οποιουδήποτε αποτελέσματος, χίλιες φορές ο Στοχ. Kαι δεν είναι το θέμα αν ο Φερέιρα έχει δίκιο ή άδικο στον παραγκωνισμό του Σλοβάκου, αλλά το γεγονός ότι γεννήθηκε από αυτό μία αντίδραση.

'Ή ταν ή επί τας' για τον Φερέιρα

Βέβαια, ο Φερέιρα γνωρίζει καλά ότι αν απόψε χαθεί και ο στόχος του Κυπέλλου, θα βρει μπροστά του (και) τον Στοχ. Θα του καταλογίσουν κάθε λογής πράγματα που αφορούν την εφετινή παρουσία του στον πάγκο, οπότε εύλογα δημιουργείται η ανάγκη της πρόκρισης, η ανάγκη αυτή η βραδιά να είναι η δική του.

Από τα δύο ματς Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό και το ένα καλό ημίχρονο με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στην κανονική διάρκεια, ο Πορτογάλος προπονητής δεν πήρε απολύτως τίποτα που να ενισχύσει τη θέση του. Δημιούργησε προσδοκίες που δεν είχαν συνέχεια, γέννησε ελπίδες ότι είναι ο ικανός για τη 'μετά Λουτσέσκου' εποχή, αλλά αυτομάτως έχασε τις ψήφους.

Ο Φερέιρα είναι στην πιο δύσκολη θέση απ' όλους όσοι βρίσκονται στον οργανισμό που λέγεται ΠΑΟΚ. Δεν πείθει και καλείται Ιούνη μήνα να το καταφέρει. Δύο ματς έχει μπροστά του για το πρώτο 'κανονάκι': ο ημιτελικός και ο τελικός. Στο ενδιάμεσο έχει και τη δεύτερη θέση για τα προκριματικά του Champions League. Δύο μεγάλα καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

Η αποστολή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν είσαι προπονητής σε ένα ετερόκλητο γκρουπ. Γιατί τέτοιο ακριβώς είναι ο ΠΑΟΚ. Ποιοι θα μείνουν, ποιοι θα φύγουν και πώς θα ανοίξει ο νέος κύκλος για τους επόμενους τίτλους. Την ίδια ώρα που ο άμεσος ανταγωνιστής σου ανοίγει πάλι την ψαλίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα