ΠΑΟΚ-Λαμία: Ο Τζόλης καταλάγιασε την ανησυχητική διαπίστωση του Γκαρσία

21:10 10/2/2021 - Πηγή: Contra

Με την υπόθεση - τίτλος να έχει κάνει φτερά, αντικειμενικός στόχος του ΠΑΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Φτάνοντας στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με διπλά ματς, θα έλεγε κανείς πως η κληρωτίδα χάρισε ένα φαρδύ χαμόγελο στον 'Δικέφαλο'. Γιατί με βάση τη συνολική εικόνα της σεζόν, η Λαμία ήταν ο πλέον αδύναμος αντίπαλος που θα μπορούσε να έχει. Θεώρημα που προφανώς θα έπρεπε ο ΠΑΟΚ

να αποδείξει όχι στον μαυροπίνακα, αλλά στο χορτάρι της Τούμπας.

Και εκεί ζορίστηκε πολύ για μια ώρα παιχνιδιού. Πολύ περισσότερο του αναμενομένου τουλάχιστον, πριν φτάσει στο ασφαλές 5-2. Γιατί πέρα από την διαφορά ποιότητας, υπήρχε και μια ιστορία αναμετρήσεων μεταξύ των ομάδων, που ήθελε την Λαμία όχι απλά να μην κερδίζει, αλλά ούτε καν να σκοράρει απέναντι στον ΠΑΟΚ! Από την σεζόν 2017/18, όταν και αγωνίζεται στην Super League Interwetten η ομάδα της Φθιώτιδας, μετράει επτά ήττες σε ισάριθμα ματς κόντρα στον 'Δικέφαλο', χωρίς να έχει πετύχει έστω ένα γκολ...

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τρία ακόμη παιχνίδια Κυπέλλου ανάμεσα τους στο μακρινό παρελθόν. Την σεζόν 1971-72, στον ημιτελικό του Κυπέλλου (η Λαμία είναι η πρώτη ομάδα της δεύτερης κατηγορίας που κατάφερε να φτάσει σε αυτή τη φάση) ο ΠΑΟΚ επικράτησε 2-0. Το 1985 σε διπλά παιχνίδια της φάσης των '16', οι 'ασπρόμαυροι' επικράτησαν με 6-0 στην Τούμπα και 9-1 στη ρεβάνς. Αυτό ήταν το μοναδικό τέρμα που είχε πετύχει ποτέ η Λαμία σε δέκα ματς απέναντι στον ΠΑΟΚ.

Στον φετινό προημιτελικό της Τούμπας, σκόραρε δύο φορές, έστω κι αν ακόμη και τώρα δεν έσπασε την παράδοση που την θέλει πλέον να μετράει 11 ήττες σε 11 αναμετρήσεις απέναντι στον 'Δικέφαλο'.

Τζόλης και Σβαμπ έδωσαν δύο φορές το προβάδισμα στους γηπεδούχους, στο 6' και το 16' αντίστοιχα. Η Λαμία βρήκε ισάριθμες απαντήσεις με Αντέτζο και Μπεχαράνο στο 11' και το 24'. Το σοβαρό πρόβλημα του ΠΑΟΚ ήταν και πάλι στην άμυνα, ειδικά στις στημένες φάσεις, όπου νικήθηκε και στα δύο γκολ των φιλοξενούμενων. Το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Τζόλη στο 67' ήταν αρκετό για να φέρει απογοήτευση αρχικά και κατάρρευση στη συνέχεια της Λαμίας, που δεν είχε άλλα αποθέματα δυνάμεων και ψυχολογίας για να πάρει κάτι από το ματς. Ο Ροντρίγκο στο 82' και ο Κρμέντσικ στο 88', πέτυχαν δύο όμορφα τέρματα εκτός περιοχής για το τελικό 5-2 στην Τούμπα.

Η εμφάνιση των πρώτων 60 λεπτών πιθανότατα να μην είναι το πιο ανησυχητικό σημάδι του ΠΑΟΚ, πλησιάζοντας την τελική ευθεία της σεζόν. Και η διαπίστωση του Πάμπλο Γκαρσία προς τους συνεργάτες του όσο το σκορ ήταν στο 2-2, να κρύβει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός επανέλαβε αρκετές φορές πως διέκρινε άγχος στους παίκτες του. Και πως αυτό το στοιχείο δεν τους άφηνε να έχουν καθαρό μυαλό για να επιβληθούν του αντιπάλου τους. Αν ισχύει, τότε προκαλεί εύλογα ερωτήματα.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει πια κανένα άγχος, καμία πίεση στο πρωτάθλημα. Από τη στιγμή που βρέθηκε στο -17, το μόνο που έχει να κάνει είναι να αγωνιστεί όσο καλύτερα μπορεί στο υπόλοιπο της σεζόν για να μετριάσει τις κακές εντυπώσεις. Το γεγονός αυτό του επιτρέπει να συγκεντρωθεί σε ένα στόχο ρεαλιστικό, όπως είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου. Αν ωστόσο τον καταβάλλει το άγχος απέναντι στη Λαμία, τι θα συμβεί αργότερα; Αν κληρωθεί στην επόμενη φάση με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό; Είχε απέναντι του τον πλέον αδύναμο αντίπαλο της προημιτελικής φάσης, που αγωνιζόταν με τους 40άρηδες Βύντρα και Πίτι στην ενδεκάδα του.

Μοιάζει δύσκολο να πιστέψει κανείς πως παίκτες όπως οι Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Ίνγκασον, Σβαμπ, Ζίβκοβιτς, ακόμη και οι Ουάρντα, Πασχαλάκης δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τα δεδομένα της αναμέτρησης αφού τέτοια παιχνίδια έχουν παίξει με το τσουβάλι στην καριέρα τους. Ούτε ο Τζόλης μπορεί να μπει στην εξίσωση, αφού παίκτης που σκοράρει δις, σίγουρα δεν κυριεύεται από το άγχος. Ο Τσιγγάρας επίσης έχει προλάβει να αγωνιστεί κόντρα σε Αϊντχόφεν και Άρη, θα λύγιζε απέναντι στη Λαμία;

Για τον ΠΑΟΚ το καλό σενάριο θα είναι να μην ισχύει η διαπίστωση του προπονητή του. Σε διαφορετική περίπτωση το υπόλοιπο της σεζόν ενδέχεται να κυλήσει με τα ίδια προβλήματα. Και το τέλος της να τον βρει με άδεια χέρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα