ΠΑΟΚ-Μπενφίκα: Μπριγιαντίνη ή αφάνα του δίλημμα του Φερέιρα

08:56 15/9/2020 - Πηγή: Contra

Η πρόκληση χτυπάει την πόρτα του ΠΑΟΚ στο αποψινό ματς με την Μπενφίκα, στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Με έπαθλο την πρόκριση στα playoffs και το τελευταίο εμπόδιο πριν τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, στους οποίους ο 'Δικέφαλος' δεν είχε την ευκαιρία μέχρι σήμερα να συστηθεί. Και για να το κάνει, θα πρέπει να ξπεράσει τον εαυτό του.

Δεν είναι το φαβορί ο ΠΑΟΚ.

Ακόμη κι αν δίνει αυτή τη μάχη στην Τούμπα. Δεν θα μπορούσε να είναι απέναντι σε μια ομάδα που κουβαλά πολλή εμπειρία στους ώμους της, πιστή στα ευρωπαϊκά της ραντεβού εδώ και χρόνια. Η προτεραιότητα του 'Δικεφάλου' την τελευταία πενταετία ήταν η διάκριση εντός συνόρων, η οποία του έλειπε είναι αλήθεια. Ακόμη κι αν χρειαζόταν να τσαλακώσει την εικόνα του στα παιχνίδια της Ευρώπης, ακόμη και κόντρα σε κατά πολύ -είναι η αλήθεια- υποδεέστερους αντιπάλους. Καλώς ή κακώς πραγματική ανάπτυξη ενός συλλόγου χωρίς σταθερή παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης δεν γίνεται, έτσι στον ΠΑΟΚ γρήγορα κατάλαβαν πως δεν γίνεται να κάνουν άλλες... εκπτώσεις. Μόνο που ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος, αφού η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε φροντίσει να τον αφήσει κακοτράχαλο.

Η αποστολή για τον Αμπέλ Φερέιρα και τους παίκτες του κόντρα στην ομάδα του Ζόρζε Ζεζούς είναι ζόρικη. Και για τον Πορτογάλο τεχνικό του ΠΑΟΚ τα κουκιά μοιάζουν μετρημένα, πλην ενός. Πασχαλάκης, Ζ. Ζίβκοβιτς, Μιχάι, Βαρέλα, Ίνγκασον, Κρέσπο, Μιχαηλίδης, Γιαννούλης, Εσίτι, Νινούα, Σβαμπ, Ελ Καντουρί, Μπίσεσβαρ, Πέλκας, Α. Ζίβκοβιτς, Σβιντέρσκι, Άκπομ και Τζόλης είναι οι 18 παίκτες που επέλεξε για την αποστολή και μια απλή ανάγνωση των ονομάτων δίνει την εικόνα της ενδεκάδας.

Δεν θα αποχωριστεί την διάταξη με τρεις στην άμυνα ο Φερέιρα, όχι πριν από ένα τόσο σημαντικό ματς από τη στιγμή που με αυτή πορεύεται από τα περσινά playoffs της Super League και πάνω σε αυτή δούλεψε στη μίνι προετοιμασία του καλοκαιριού. Ο Ζίβκοβιτς ήταν βασικός κόντρα σε Μπεσίκτας, ΑΕΚ και θα παραμείνει κάτω από την εστία. Το ίδιο και η τριάδα των στόπερ με Ίνγκασον - Βαρέλα - Μιχαηλίδη. Ο Γιαννούλης είναι... νόμος αριστερά.

Σβαμπ και Ελ Καντουρί κρατάνε τις θέσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής, καθώς ο Νινούα ακόμη προσαρμόζεται και ο Εσίτι δεν είναι για να παίζει σε δυάδα... Πέλκας και Τζόλης θα είναι ξανά στην πλάτη του Άκπομ, αφού ο Άντριγια Ζίβκοβιτς χρειάζεται λίγο χρόνο ακόμη για να διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα, ενώ σε ένα τέτοιο ματς προφανώς είναι πολυτιμότερη η εργατικότητα του Άγγλου φορ σε σχέση με τον -καλύτερο σκόρερ- Σβιντέρκσι. Τι μένει; Το ένα... κουκί. Μπριγιαντίνη ή αφάνα του δίλημμα του Αμπέλ Φερέιρα.

Η θέση του παίκτη που θα καλύψει την δεξιά πτέρυγα στο 3-4-2-1 είναι η μοναδική που προβληματίζει τον Πορτογάλο τεχνικό. Ο τραυματισμός του Σοάρες, η ανετοιμότητα του Μάτος (στον 'αέρα' το μέλλον του) και το γεγονός πως δεν υπάρχει πια Βιεϊρίνια, έφεραν τον Ντιέγο Μπίσεσβαρ σε ρόλο... wing back απέναντι στην ΑΕΛ. Ο Ολλανδός μάλιστα έκανε την εξαιρετική ασίστ στον Τζόλη για το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Εδώ όμως μιλάμε για εντελώς διαφορετική κατάσταση, όπου ο ΠΑΟΚ δεν θα είναι όλος πάνω από τη σέντρα, αλλά θα περιμένει στο δικό του μισό του γηπέδου.

Ο Μπίσεσβαρ μπορεί να ανταποκριθεί στις δημιουργικές ανάγκες του ρόλου σε ένα ματς ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά οι αμυντικές του ικανότητες σίγουρα δεν είναι σε σημείο που να χαρακτηρίζονται έστω επαρκείς για ένα νοκ-άουτ ματς κόντρα στην Μπενφίκα... Έτσι ο Αμπέλ Φερέιρα σκέφτεται να παίξει το χαρτί του Κρέσπο, που έχει χρησιμοποιηθεί ως αριστερός μπακ σε τετράδα άμυνας επί ημερών Ραζβάν Λουτσέσκου. Σε κάθε επιλογή κάτι κερδίζει και κάτι χάνει ένας προπονητής. Εν τοιαύτη περιπτώσει, ο ΠΑΟΚ θα κερδίσει σε άμυνα και θα χάσει σε δημιουργία στη δεξιά του πτέρυγα.

Αν πάρουμε ως δεδομένο ότι ο 'Δικέφαλος' αντιμετωπίζει μια ποιοτικά ανώτερη και με περισσότερες λύσεις ομάδα, τότε η λογική λέει πως πρώτα πρέπει να διασφαλίσει τα νώτα του και μετά να ψάξει τον τρόπο που θα σκοράρει. Η Μπενφίκα αρέσκεται στην κατοχή της μπάλας και την πρωτοβουλία των κινήσεων, ανεβάζοντας τις γραμμές της ψηλά για να ψάξει συνεργασίες και υπεραριθμία τον άξονα ή τις πτέρυγες. Επομένως μια εύκολη εκτίμηση είναι αυτή που θέλει τον ΠΑΟΚ να κυνηγάει την τύχη του σε κόντρα επιθέσεις, ευελπιστώντας να βρει χώρους για τους γρήγορους Τζόλη και Άκπομ.

Αυτά ωστόσο είναι πράγματα που έχει ήδη συζητήσει και δείξει ο Αμπέλ Φερέιρα στους παίκτες του. Η τελευταία απόφαση που θα πάρει ο Πορτογάλος τεχνικός λίγες ώρες πριν το ματς, αφορά τον παίκτη που θα επιλέξει για την δεξιά πτέρυγα. Τον Μπίσεβαρ με την εντυπωσιακή κόμμωση ή τον Κρέσπο με το αψεγάδιαστο 80's look; Η λογική και οι ανάγκες της αναμέτρησης δείχνουν τον δεύτερο...

Keywords
Τυχαία Θέματα