Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ: Τις φωνές από τα λάθη κάποιος πρέπει να φιμώσει

22:50 5/3/2020 - Πηγή: Contra

Είναι ελεύθερη και κρύα και αχαλίνωτη η πτώση. Οι στίχοι από το hip hop άσμα που κυκλοφόρησαν σε συνεργασία οι Going Through, τα Ημισκούμπρια και TXC το 1997, 'κουμπώνουν γάντι' στον Παναθηναϊκό, που συνετρίβη στο ΟΑΚΑ με σκορ 66-97 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Γεγονός που σήμανε την 6η ήττα των 'πρασίνων' στα 7 τελευταία παιχνίδια της Euroleague.

Με το πέρας της 28ης αγωνιστικής και το πρόγραμμα που ακολουθεί να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, ο κόουτς Πιτίνο και οι παίκτες του οφείλουν άμεσα να βρουν τις λύσεις στο παρκέ, για να μην κινδυνέψουν ακόμη και για την θέση τους στην 8άδα...

Με τους Καλάθη, Φριντέτ, Παπαπέτρου, Τόμας και Παπαγιάννη ξεκίνησε στην πεντάδα του ο Παναθηναϊκός. Τζέιμς, Σαντ-Ρος, Κουρμπάνοβ, Βόιτμαν και Χάινς, σε αυτήν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ζητούμενο για τους 'πράσινους' ήταν η ενέργεια στην περιφερειακή άμυνα και ο έλεγχος των ριμπάουντ, προκειμένου να ψάξουν στο τρανζίσιον εύκολους πόντους απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Τα κατάφεραν κατά το ήμισυ, καθώς η ΤΣΣΚΑ με την δημιουργία των κοντών και εκτελώντας μέσα από την ρακέτα είχε τον τρόπο της στην επίθεση. Το σκορ στα μισά της περιόδου ήταν στο 19-19, πριν οι Τζέιμς και Βόιτμαν στείλουν την διαφορά στους 5 πόντους (19-24) στο 7'. Ο Καλάθης είχε ήδη 6 πόντους και 4 ασίστ σε αυτό το διάστημα, αλλά έψαχνε συμπαραστάτη.

Η ΤΣΣΚΑ είχε ισορροπία, με τους Τζέιμς και Σαντ-Ρος από την περιφέρεια και τους Βόιτμαν - Χάινς στο χαμηλό ποστ να προσφέρουν ποικιλία στο σκοράρισμα. Ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα στο '5 εναντίον 5' και ο Πιτίνο επιστράτευσε τους Ράις, Ράουτινς και Βουγιούκα για να αλλάξει το ύφος της επίθεσης του. Ο Τζέιμς με γκολ-φάουλ έστειλε την ΤΣΣΚΑ στο +10 (19-29), 1'.40'' πριν την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου. Ο Τόμας ξεκόλλησε τους γηπεδούχους, αλλά ο Χάινς στην εκπνοή με νέο γκολ-φάουλ (9π., 5 ρ., 3ασ. στο δεκάλεπτο!) σημείωσε το 22-32.

Ήταν ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός όφειλε να σταματήσει την αιμορραγία στο πίσω μέρος του παρκέ για γίνει ανταγωνιστικός. Το στοπ του Παπαπέτρου στον Χίλιαρντ στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν ένας καλός οιωνός, ωστόσο οι 'πράσινοι' είχαν δρόμο να καλύψουν. Ο Βόιτμαν με φόλοου πέτυχε το πρώτο καλάθι της ΤΣΣΚΑ μετά από 2,5 λεπτά στην περίοδο για το 26-34 και ο Χίλιαρντ με τρίποντο έστειλε για πρώτη φορά την διαφορά στους 11 πόντους (26-37), αναγκάζοντας τον Πιτίνο σε εσπευσμένο τάιμ άουτ 6'.34'' πριν το ημίχρονο.

Νέο τρίποντο του Χάκετ για το 26-40 στο 14', με τον Παναθηναϊκό να χάνει την επαφή του με το σκορ και το μομέντουμ της αναμέτρησης. Ένα σερί 5-0 των 'πρασίνων' μπήκε στον πάγο από νέο τρίποντο του Χάκετ, πριν έρθει ο Χίλιαρντ για το 31-46 με 3/3 βολές. Ο Καλάθης ολοκλήρωσε ένα ακόμη 5-0 για τον Παναθηναϊκό, έριξε την διαφορά στους 10 (36-46) και ο Ιτούδης κάλεσε άμεσα σε τάιμ άουτ. Το επί μέρους σκορ του δεκαλέπτου ήταν 16-16 και το σκορ ημιχρόνου 38-48.

Μετά από 20 λεπτά αγώνα ο Παναθηναϊκός μετρούσε 9/21 δίποντα (43%), 4/14 τρίποντα (28,6%), 8/11 βολές, 17 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 6 κλεψίματα και 4 λάθη. Η ΤΣΣΚΑ από την πλευρά της σούταρε 9/22 δίποντα (41%), 7/18 τρίποντα (39%), 9/9 βολές, με 25 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα και 6 λάθη. Οι 'πράσινοι' όφειλαν να ισορροπήσουν τα ριμπάουντ και να βελτιώσουν τους αριθμούς τους τόσο στο τρίποντο όσο και στην δημιουργία, για να επιστρέψουν στο ματς.

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου η εικόνα δεν διέφερε από όσα είχαν προηγηθεί στο ματς. Ο Παναθηναϊκός αδυνατούσε να βρει ρυθμό και πόντους στο τρανζίσιον, υποφέροντας στο '5 εναντίον 5', που τον οδηγούσε σε επιλογές υπό πίεση. Ο Χάινς στο 24' σκόραρε για το 39-52 και η απογοήτευση στο πρόσωπο του -εγκλωβισμένου και χωρίς βοήθειες- Καλάθη, ήταν έκδηλη. Με γκολ-φάουλ του Τζέιμς η διαφορά πήγε ξανά στο +16 (39-55) για την ΤΣΣΚΑ, με τον Χάινς να κόβει τον Παπαπέτρου σε προσπάθεια να καρφώσει και τον Τζέιμς να το πετυχαίνει στον αιφνιδιασμό στην άλλη πλευρά του παρκέ. Στα μισά της περιόδου ο Μήτογλου με έμμεσο τρίποντο μείωσε σε 42-57, αλλά ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε να χάνει τα ριμπάουντ, μαζί και την ευκαιρία να κατεβάσει την διαφορά. Ο Πιτίνο πήγε στη λύση ενός ψηλού σχήματος, με ένα γκαρντ, τρεις φόργουορντ και τον Μήτογλου στο '5'. Η άμυνα σκλήρυνε, το χάντικαπ στα ριμπάουντ διορθώθηκε και η διαφορά έπεσε στους 11 πόντους (48-59) στο 28'. Όμως κάπου εκεί ήρθαν δύο 'κολλητά' τρίποντα του Χίλιαρντ, που... γείωσαν το μομέντουμ και τον ενθουσιασμό που πήγαν να χτίσουν οι γηπεδούχοι. Με το τρίποντο του Ράις, το δεκάλεπτο έκλεισε στο 51-65.

Με 3/3 βολές ακριβώς 9'.00'' πριν την λήξη, ο Χίλιαρντ έφερε την διαφορά στο +17 για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (51-68) και η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη στο ΟΑΚΑ. Με γκολ-φάουλ του Κουρμπάνοβ ήρθε για πρώτη φορά διαφορά 20 πόντων στο ματς (51-71), στο 32'. Ο Παναθηναϊκός έδειχνε ανήμπορος να δώσει μάχη, δεν είχε διάθεση και σταδιακά παραδόθηκε στις ορέξεις της 'ρωσικής αρκούδας'.

Η διαφορά συνέχισε να ανεβαίνει, ξεπέρασε ακόμη και τους 30 και σταμάτησε στο τελικό 66-97, για την μεγαλύτερη ήττα των 'πρασίνων' στην ιστορία τους στην διοργάνωση... Με 6 ήττες στις 7 τελευταίες αγωνιστικές της διοργάνωσης, ο Παναθηναϊκός καλείται άμεσα να ξυπνήσει από τον λήθαργο προκειμένου να μην έρθει αντιμέτωπος με την... σοκαριστική πιθανότητα να μείνει εκτός playoffs. Και το πρόγραμμα που ακολουθεί μόνο ευνοϊκό δεν μοιάζει για τους 'πράσινους'. Οι φωνές από τα λάθη που βρίσκουν αφετηρία στο ξεκίνημα της σεζόν πολλαπλασιάζονται και αν δεν βρεθεί τρόπος να της φιμώσει, τότε ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει να πέσει σε αδιέξοδο στην προσπάθεια του να εκπληρώσει τον μίνιμουμ στόχο της 8άδας.

Κανείς παίκτης των γηπεδούχων δεν πέρασε την βάση. Υποφερτή η εικόνα των Τόμας (12π., 2ρ.), Παπαπέτρου (9π., 6ρ., 2ασ.), Καλάθη (10π., 3ρ., 7ασ.). Κορυφαίος για την ΤΣΣΚΑ ο Χάινς (13π., 8ρ., 3ασ.), με σπουδαίους συμπαραστάτες τους Τζέιμς (18π., 4ρ., 5ασ.) και Χίλιαρντ (21π., 5/9τρ., 6/6β., 4ρ.). Για την 29η αγωνιστική της Euroleague, o Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην εδρα της Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ (που εξσφάλισε την παρουσία της στα playoffs με τη νίκη στο ΟΑΚΑ) φιλοξενεί την Άλμπα Βερολίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα