Οι νόμιμες φωτοβολίδες της Bundesliga δεν περνάνε από έλεγχο

16:54 9/12/2019 - Πηγή: Contra

Η Bundesliga είναι ένα πρωτάθλημα που οι εκάστοτε κανόνες επιβάλλονται στις ομάδες με σκοπό να τηρηθούν στο ακέραιο. Πάντα όμως, στο σύνολο του σύγχρονου ποδοσφαίρου, υφίστανται 'παραθυράκια' στην ερμηνεία του εκάστοτε κανονισμού. Το παράδειγμα της απαγόρευσης των βεγγαλικών, και πάσης φύσεως 'πυρομαχικών' από τις εξέδρες των γερμανικών γηπέδων είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης. Τα βεγγαλικά και οι φωτοβολίδες είναι πασέ. Το 'ασφαλές πυρ' ήρθε για να μείνει.

Η εντυπωσιακή αρχή έγινε στην αναμέτρηση της Σάλκε

κόντρα στη Νυρεμβέργη, όταν οι φανατικοί οπαδοί της ομάδας, φιλοτέχνησαν ένα μαγευτικό coreo με το μήνυμα 'Fight for us and our colours', ενώ σύννεφα χρωματιστού καπνού εκτοξεύονταν από τις κερκίδες. Από τα ηχεία του σταδίου, ένα καθησυχαστικό μήνυμα ειδοποιούσε τους φιλάθλους πως ο καπνός είχε ελεγχθεί και πώς η χρήση του είχε επιτραπεί από τις ανώτατες αρχές του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Η Βέρντερ Βρέμης και το Αμβούργο επίσης στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν εκφραστεί θετικά ως προς την χρήση του 'safe pyro'. Αν και η Βέρντερ τελικά διεξήγαγε σχετική δοκιμή στο γήπεδο της κατά τη διάρκεια αγωνιστικής δράσης, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, λόγω έντονης τοξικότητας του καπνού. Όμως το Αμβούργο παραμένει ανοικτό μέχρι στιγμής στην χρήση του συγκεκριμένου υλικού και αναμένεται σύντομα να δώσει το 'πράσινο φως' για την δοκιμή του εντός αγώνα, όπως και η Ζανκτ Πάουλι.

Οι πρώτοι διδάξαντες του 'safe pyro', βρίσκονται στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Δανίας. Το Copa 90 είχε αναλύσει τη συγκεκριμένη καινοτομία, η οποία δεν καίει μαγνήσιο όπως τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνήθως στα γήπεδα, αλλά μια μικρή δόση νίτροσελουλόζης, με την θερμοκρασία καύσης να μην ξεπερνά τους 300 βαθμούς κελσίου, αντί εκείνης των 2.000-3.000 βαθμών Κελσίου που αναφέρεται στα κλασσικά γηπεδικά pyrotechnics.

Η γερμανική αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν τονίσει δημόσια πως είναι θετικοί σε οποιαδήποτε εκδοχή εργαλείων καπνού που δεν είναι επιβλαβή για την υγεία των θεατών που παρευρίσκονται σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, εκφράζοντας σκεπτικισμό για τις νόμιμες 'cold pyro' φωτοβολίδες. Οι δε ομάδες δείχνουν θετικές.

Μήπως προχωράμε σε μια νέα εξέλιξη στην καθημερινότητα των γηπέδων; Οι 'νόμιμες φωτοβολίδες' πάντως, αρχίζουν να συγκινούν αρκετές χιλιάδες φιλάθλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα