Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι ο defensive freak που θα ψήφιζε ο Ντέιβις

13:12 26/8/2020 - Πηγή: Contra

Στο ΝΒΑ το βραβείο του 'Defensive Player of the Year' θεωρείται (σχεδόν) ισάξιο του MVP στην κανονική περίοδο. Διότι όπως εξηγεί το Bleacher Report "μια δυνατή άμυνα είναι απαραίτητη για να κερδίσει μια ομάδα ένα πρωτάθλημα". Κλισέ, αλλά απαραίτητη υπενθύμιση.

Πλέον ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατέχει αμφότερα στη συλλογή του, διαδεχόμενος τον επί δύο σερί σεζόν νικητή Ρούντι Γκομπέρ. Πιθανολογείται δε, αν δεν

είναι ήδη κατοχυρωμένο, πως θα διατηρήσει τον τίτλο του 'Πολυτιμότερου Παίκτη' στην τρέχουσα σεζόν, όντας ο μόλις τρίτος παίκτης όλων των εποχών, επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα των Μάικλ Τζόρνταν και Χακίμ Ολάζουον, που στην ίδια σεζόν θα κρατά τα δύο κορυφαία προσωπικά τρόπαια ανά χείρας.

Σε διαφορετικές περιόδους θα βρεις άλλους δύο: τον Κέβιν Γκαρνέτ και τον Ντέιβιντ Ρόμπινσον.

Σε μια τέτοια περίπτωση το λιγότερο που είχε να κάνει ο Σακίλ Ο'Νιλ ήταν να τον συγχαρεί επιχειρώντας να μιλήσει ελληνικά σε live σύνδεση με το Ορλάντο. Όχι με επιτυχία φυσικά, προκαλώντας την αμηχανία του φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς, ο οποίος προσπαθούσε να καταλάβει εις μάτην τι έλεγε ο βετεράνος σέντερ, διαβάζοντας ελληνικές λέξεις με λατινικά γράμματα.

Τουλάχιστον για πρώτη φορά πρόφερε σωστά το ονοματεπώνυμό του, υποχρεώνοντας τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ να δωρίσει 10.000 δολάρια από την περιουσία του σε όποιο ίδρυμα τού υποδείξει ο 'Greak Freak'.

Όλα αυτά ήταν μέρος του show που στήθηκε ως συνέχεια της ανάδειξης του Έλληνα σταρ σε DPOY. Είναι άλλωστε ο δεύτερος παίκτης των 'ελαφιών' που κερδίζει την ψηφοφορία, πατώντας πάνω στα χνάρια του δις νικητή Σίντνεϊ Μονκρίφ, και ο 23ος συνολικά από την καθιέρωση της κατηγορίας το 1983. Συμπληρωματικά με τα παραπάνω στοιχεία, να προσθέσουμε ότι παραδοσιακά το βραβείο καταλήγει σε παίκτη με μεγάλη σωματική διάπλαση, για τους οποίους οι πιθανότητες νίκης αυξάνονται χάρη στις επιδόσεις αμυντικών ριμπάουντ-μπλοκ, και σπανίως σε περιφερειακό. Ο μοναδικός πόιντ γκαρντ που αποτέλεσε εξαίρεση είναι ως και σήμερα ο Γκάρι Πέιτον.

Εφέτος στην ψηφοφορία συμμετείχαν 100 εκπρόσωποι του Τύπου/αναλυτές από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ο αριθμός μειώθηκε κατά 24, με στόχο η κρίση τους να έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα και να μην αμφισβητείται όπως άλλες χρονιές. Σε σχέση πάντα με την καλύτερη αμυντική πεντάδα της κάθε σεζόν, η οποία ορίζεται από τις ψήφους των προπονητών των ομάδων του ΝΒΑ.

Ούτε πάντως η διαδικασία του 2020 ξέφυγε από τον κανόνα της 'ένστασης' για το αποτέλεσμα που προέκυψε στο φινάλε. Ο Κέντρικ Πέρκινς, πρωταθλητής με τους Σέλτικς το 2008, χρησιμοποίησε τη λέξη 'κλοπή' για να ενισχύσει την άποψη πως ο Άντονι Ντέιβις άξιζε τον τίτλο έναντι του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ήταν ο πιο δημοφιλής εκ των αντιδρώντων, όχι ο μοναχικός καβαλάρης του twitter.

Η Νίκη Μπάκουλη είχε εξηγήσει γιατί δεν θα ήταν καθόλου άδικο αν συνέβαινε η ανατροπή.

Βέβαια, την ίδια στιγμή, η επικράτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήρθε με τέτοια διαφορά στο σύνολο των πρωτιών που χάριζαν 5 βαθμούς και της τελικής συγκομιδής των πόντων που ο ψηλός των Λος Άντζελες Λέικερς δεν είχε τύχει ν' αντιστρέψει το αποτέλεσμα, ακόμη και στην περίπτωση που όσοι 'έκαψαν' την ψήφο τους τον τοποθετούσαν ως πρωταρχική επιλογή.

Εμφανίστηκε, φερ' ειπείν, δημοσιογράφος που διάλεξε τον Αντρέ Ντράμοντ των Καβαλίερς ως τον κορυφαίο αμυντικό της σεζόν. Έναν όντως εξαιρετικό ψηλό, που ανήκε ωστόσο σε μια από τις χειρότερες άμυνες της λίγκας είτε ανήκε στους Πίστονς είτε στους Καβαλίερς. Ήταν ο Γκρεγκ Λόγκαν από τη Newsday. Ακόμη ένας ψήφισε τον Πάτρικ Μπέβερλι των Καβαλίερς κι ένας τρίτος τον Μπεν Σίμονς των Σίξερς. Δύο ήταν οι πρωτιές από την άλλη του Μπαμ Αντεμπάγιο, ενώ ο Χασάν Ουαϊτσάιντ των Μπλέιζερς και ο Τζάρετ Άλεν των Νετς έκοψαν βαθμός δεύτερης και τρίτης θέσης.

Ούτε εφόσον όλοι αυτοί οι βαθμοί προστεθούν στη σούμα του Άντονι Ντέιβις φτάνουν να καλύψουν την απόσταση από τις 75 πρώτες θέσεις του Αντετοκούνμπο, ο οποίος κέρδισε την προτίμηση των 3/4 εξ όσων έλαβαν μέρος. Με τις 14 πρωτιές ο 'AD' ήταν πολύ πίσω κι άλλες 6 να είχε δυνητικά η διαφορά των 232 βαθμών στο σύνολο ήταν αδύνατο να καλυφθεί όση (υποτιθέμενη) αβάντα κι αν είχε ο Γιάννης από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού κόσμου.

Που αδικαιολόγητη δεν τη λες σίγουρα. Διότι ως τις 11 Μαρτίου, όταν διακόπηκε η σεζόν. ο Αντετοκούνμπο ήταν ο άξονας της ομάδας που δεχόταν τους λιγότερους πόντους ανά 100 κατοχές, καθώς με τον ίδιο στο παρκέ οι Μπακς εμφάνιζαν επίδοση που δεν ξεπερνούσε τους 97 πόντους. Ό,τι ανώτερο είδε εφέτος το κορυφαίο πρωτάθλημα σε παίκτες που έπαιζαν από 15 λεπτά και πάνω. Επέτρεπε επίσης στους προσωπικούς αντιπάλους του να σουτάρουν με το πενιχρό 36.5%, μάζευε 11.5 αμυντικά ριμπάουντ (έχοντας σε 9 ματς τουλάχιστον 15) και παρείχε συνδυαστικά περισσότερα από 2 κλεψίματα και κοψίματα ανά ματς.

Ούτως ή άλλως, όπως διαβάσαμε "ένας σπουδαίος αμυντικός οποιασδήποτε θέσης πρέπει να υπερέχει τόσο στην άμυνα βοήθειας όσο και στην άμυνα ένας προς έναν. Οι καλύτεροι μπορούν να ανταποκριθούν καλά τόσο στο αμυντικό σύστημα της ομάδας τους όσο κι αν τους ανατεθεί να σταματήσουν τους καλύτερους σκόρερ της αντίπαλης ομάδας". Όπως προφανέστατα ισχύει με τον Γιάννη.

Keywords
Τυχαία Θέματα