Οι ερωτικές ταινίες είναι για το σεξ ότι το Football Manager για το ποδόσφαιρο

11:29 2/12/2019 - Πηγή: Contra

Το Football Manager έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν πρωτοέκανε δειλά δειλά την εμφάνιση του πριν σταδιακά εξελιχθεί σε σχέση εξάρτησης με τους αναρίθμητους οπαδούς του ανά τον κόσμο. Μιλάμε για ένα παιχνίδι - σταθμό, όπου τα όνειρα της πραγματικής ζωής μπορούν να απαντηθούν μέσω της τεχνολογίας. Ωστόσο, δεν είναι και λίγος ο κόσμος που την 'πατάει', νομίζοντας πως όσα συμβαίνουν μέσα από αμέτρητες ώρες gaming θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν μια απλή καθημερινότητα.

Δεν είναι όμως έτσι. Μιλάμε για παιχνίδι προσομοίωσης, για καταστάσεις που δημιουργείς μέσω μια βάσης δεδομένων που σου δίνει την ανάλογη δυνατότητα. Παίρνεις Champions League με τον ΠΑΣ Γιάννινα, Παγκόσμιο Κύπελλο με την Σενεγάλη, αγοράζεις τον Μέσι στη Βερόνα και φέρνεις τον Αζάρ στην ΑΕΚ. Αν κάτι δεν πάει καλά στον τελικό του Europa League μανατζάροντας την Μάνσφιλντ κόντρα στην Μπαρτσελόνα, υπάρχει η λύση του quit game/load για να ξαναπροσπαθήσεις, δικαιολογώντας την πράξη σου υποστηρίζοντας πως το μηχάνημα σε 'έστησε'. Μπορείς ακόμη και να 'πειράξεις' το μπάτζετ σου όταν ξεκινάς το παιχνίδι και πολλά άλλα. Τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όσο κι αν πράγματι το συγκεκριμένο παιχνίδι καταφέρνει να σε βάλει μέσα σε έναν εικονικό κόσμο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις ερωτικές ταινίες. Πολλά βλέπεις να συμβαίνουν και σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Γίνονται αυτά στην πραγματική ζωή; Μην τσιμπάς, όχι. Τα σενάρια είναι βασισμένα στην μυθοπλασία και όχι τον ρεαλισμό. Στα εξηγεί ωραία και το DUO μέσα από τη νέα του καμπάνια 'Άτακτα Ντουέτα', που προσομοιώνει settings ερωτικών σκηνών με στόχο -ορθώς- την απομυθοποίησή τους.

Δεν είναι λίγοι οι νέοι, που ανακαλύπτοντας αυτό το είδος ταινιών λαμβάνει λάθος πρότυπα. Όχι, η νέα γειτόνισα δεν θα σου χτυπήσει με τα εσώρουχα ζητώντας σου καφέ, πολύ περισσότερο μαζί με τη φίλη της. Μην αναρωτιέσαι γιατί αυτό δεν συμβαίνει ποτέ σε εσένα, δεν συμβαίνει ποτέ. Σε κανέναν.

Ούτε η επίσκεψη στην οδοντίατρο περιλαμβάνει άμεση και αχαλίνωτη ερωτική επαφή. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους, τα δόντια θα σου φτιάξουν και μετά θα σε στείλουν σπίτι. Αν πάλι αναρωτιέσαι για τις σεξουαλικές επιδόσεις των πρωταγωνιστών, επίσης είναι προϊόν... προσομοίωσης. Σκηνές που κόβονται, ξαναγυρίζονται, ράβονται και καταλήγουν σε μια ροή συνεχόμενης ερωτικής περίπτυξης.

Τα σενάρια στις ταινίες ενηλίκων δεν έχουν μορφωτικό χαρακτήρα, ούτε αποκαλύπτουν καλά κρυμμένα μυστικά. Είναι αποκλειστικά βασισμένα στην δημιουργία μιας ιστορίας που θα ικανοποιήσει τον θεατή. Δεν μπορούν να αποτελέσουν role models για την καθημερινότητα κανενός. Κάτι που ισχύει για άνδρες και γυναίκες. Ναι πολλές φορές συναντάς σώματα τελειοποιημένα, αψεγάδιαστα. Αλλά φουλ... επεξεργασμένα. Είτε από τον φακό της κάμερας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην φύση. Όχι, δεν είναι αυτός ο μέσος όρος, ούτε το 'πρέπει'.

Όπως και στο Football Manager, έτσι και στις ερωτικές ταινίες μιλάμε ουσιαστικά για εικονική πραγματικότητα. Ό,τι συμβαίνει πίσω από την οθόνη είναι ουτοπικό ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ασυνήθιστο. Κανείς δεν θα γίνει προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης παίζοντας Football Manager, κανείς δεν μπορεί να υιοθετεί τον μύθο των ερωτικών ταινιών επιτρέποντας να επηρεάσει την σεξουαλική του ζωή. Η λανθασμένη εικόνα πρέπει να αλλάξει και μέσω της καμπάνιας "Άτακτα Ντουέτα", το DUO έρχεται να εκπαιδεύσει, καταρρίπτοντας τα λάθος πρότυπα και τις λανθασμένες αντιλήψεις που έχουν οι νέοι από τις ερωτικές ταινίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα