Οι 14 παίκτες του ΠΑΣ που απέκλεισαν τον Ολυμπιακό του Ριβάλντο

22:38 27/4/2021 - Πηγή: Contra

Όσο περίπλοκο φαντάζει το ενδεχόμενο ο ΠΑΣ Γιάννινα ν' αποκλείσει την Τετάρτη (28/4, 19:00) τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια του κυπέλλου και να προκριθεί αντ' αυτού στον τελικό της 22ας Μαΐου τόσο αδιανόητο φάνταζε ότι θα τα καταφέρει πριν από 14 χρόνια. Κι ας είχε να υπερασπιστεί το 2-0 του πρώτου αγώνα, αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό της κάκιστης νοοτροπίας των όσων παικτών είχε χρησιμοποιήσει ο Τάκης Λεμονής στο

'βαρύ' τερέν των Ζωσιμάδων, η διαφορά μιας ομάδας που τρεις μήνες νωρίτερα είχε αποσπάσει 1-1 από τη Ρόμα στο Ολίμπικο απέναντι σ' ένα (δομημένο μεν) σύνολο της δεύτερης κατηγορίας (δε) ήταν τέτοια που η ανατροπή συγκέντρωνε πολλές περισσότερες από τις μισές πιθανότητες.

Κόντρα πάντως σε κάθε προγνωστικό 'κλεφτοπολέμου', ο ποιοτικός 'Άγιαξ της Ηπείρου', ιδιοκτησίας Αλέξη Κούγια, είχε παίξει γενναία και κατάφερε δικαίως να πανηγυρίσει τη σπανιότερη, πιθανόν, έκπληξη σε διπλά παιχνίδια. Ο Γιάννης Παπακώστας δεν είχε παρατάξει μια ομάδα που θα καταστρέψει και θα κυνηγήσει να υπερασπιστεί με δόλια μέσα το υπέρ της αποτέλεσμα. Μήτε κλωτσιές μήτε καθυστερήσεις. Φρόντισε το σχέδιο αναχαίτισης να συνοδεύεται από τάχιστων αντεπιθέσεων που χάρισαν 4-5 ξεκάθαρες ευκαιρίες. Το 2-0 της κανονικής διάρκειας, από τα γκολ των Τζόρτζεβιτς και Μπαμπανγκίντα, δεν είχε παρασύρει τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι σκοράροντας το ένα και μοναδικό γκολ που χρειάζονταν επέστρεψαν στη βάση τους με την πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης. Προτού αποκλειστούν από τη μετέπειτα κυπελλούχο ΑΕΛ.

Το τωρινό 1-1 χρίζει ξανά φαβορί τους Πειραιώτες, αλλά έχοντας κατά νου την εικόνα του ΠΑΣ στα τρία εφετινά παιχνίδια απέναντί τους, ας μην προδικαστεί πριν από το σφύριγμα της λήξης το όποιο αποτέλεσμα. Ιδίως αν όσοι ποδοσφαιριστές προτιμηθούν από τον Αργύρη Γιαννίκη μιμηθούν ό,τι εκείνοι οι 14 της 31ης Ιανουαρίου του 2007. Λέτε να δούμε παράταση;

Θανάσης Τόλιος

Αν εξαιρεθεί μια και μόνο σεζόν στον Εδεσσαϊκό, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η ομάδα που είχε χαρίσει στον 30χρονο τερματοφύλακα την ευκαιρία να καθιερωθεί ως βασικός. Είχε μεν υποπέσει στην ανατροπή-πέναλτι πάνω στον Κωνσταντίνου, που έφερε το 1-0 του Ολυμπιακού, έχοντας υπολογίσει λανθασμένα στον αέρα, αλλά και η δική του στιβαρή παρουσία στα γκολπόστ είχε συμβάλει κομβικά (τετ α τετ Καστίγιο, ευκαιρία Οκκά), κουβαλώντας φυσικά τη ρέντα που απαιτείται σε τέτοιες συνθήκες (φάουλ Ριβάλντο, δοκάρι Κωνσταντίνου).

Γιώργος Ντάσιος

Ο δεξιός μπακ της ομάδας του Γιάννη Παπακώστα, είχε υπό τον έλεγχό του όλες τις κινήσεις του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και όσων άλλων έβγαιναν από την πλευρά του. Συγκριτικά με τα προσόντα του (σωματοδομή, ταχύτητα, σέντρα), δεν διέγραψε την πορεία που του αναλογούσε και προ διετίας κρέμασε τα παπούτσια του, προτού γίνει διευθυντής του ποδοσφαιρικού τμήματος. Πόστο που εν τέλει άφησε πριν από λίγους μήνες.

Γιώργος Κούσας

Παίζει ακόμη μπάλα ο 39χρονος Θεσσαλονικιός στόπερ, ο οποίος ήταν ο 'βράχος' στην άμυνα του ΠΑΣ, προτού αργότερα διατελέσει αρχηγός του Παναιτωλικού. Ο δυναμισμός και το πάθος που τον διέκριναν από πιτσιρικά στα τμήματα υποδομής του Άρη ήταν απαραίτητα στοιχεία σ' εκείνο το ιστορικό παιχνίδι του Φαλήρου.

Φαμπρίς Ρεπερνέ

Παρών σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης ο κεντρικός αμυντικός από τη Μαρτινίκη, είχε βοηθήσει πολύ με την ηρεμία στο παιχνίδι του, ασχέτως αν η συνεργασία του με τον ΠΑΣ διακόπηκε άδοξα λίγες εβδομάδες μετά.

Γιώργος Κατερίνης

Ντόπιος Γιαννιώτης ήρωας με μακρά προσφορά στον ΠΑΣ, ικανός να καλύπτει όλη την αριστερή πλευρά χάρη στα δυνατά πνευμόνια του. Ειδάλλως δεν θα έπαιζε μπάλα κατά την πέμπτη δεκαετία της ζωής του.

Πολ Αντάντο

Ένα θηρίο 190 εκατοστών μεταξύ άμυνας και μεσαίας γραμμής, κρατούσε πάντα τον ρόλο του κυματοθραύστη των αντίπαλων επιθέσεων. Για άγνωστο λόγο ο μεσοαμυντικός από το Τόγκο κατέληξε να είναι το 'κόκκινο πανί' για την 'ερυθρόλευκη' εξέδρα και να δεχθεί αντικείμενο.

Αριάν Μπελά

Ο 'Γιάννης' (και αρχηγός) του ΠΑΣ ήταν μια σταθερή αξία στη μεσαία γραμμή, παρόλο που δύο εβδομάδες αργότερα θα συμπλήρωνε το 36ο έτος της ηλικίας του και στο φινάλε της σεζόν έριξε τους τίτλους τέλους στην ποδοσφαιρική καριέρα του, όντας σήμερα ένας 50άρης προπονητής με κάμποσες παραστάσεις από τους πάγκους. Τη βραδιά της μεγαλειώδους πρόκρισης του 'Άγιαξ' έπεφτε πότε πάνω στον Στολτίδη και πότε πάνω στον Ριβάλντο, φροντίζοντας ταυτόχρονα ν' ανοίγει αντεπιθέσεις.

Ζιλ Ντομορό

Στην τελευταία εν Ελλάδι σεζόν της καριέρα του ο χαφ από την Ακτή Ελεφαντοστού, 'θυσιάστηκε' στο 63' από τον κόουτς Παπακώστα για να μπει στο ματς ένας ξεκούραστος παίκτης και να ενισχυθεί η προσπάθεια πρόκρισης.

Ηλίας Μιχαλόπουλος

Χαφ που έμεινε στο γήπεδο για 86 λεπτά και στον ΠΑΣ έως το καλοκαίρι του 2010, έχοντας καταγράψει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών.

Ξενοφών Γήττας

Επιστρέφοντας για ένα χρόνο για Γιάννινα, ο μικροκαμωμένος χαφ πρόλαβε να ζήσει μια από τις πιο σημαδιακές στιγμές της καριέρας του. Στιγμές που δεν είχε ζήσει σε λιγότερα από 200 λεπτά συμμετοχής σε 5 ματς με τον Παναθηναϊκό. Μεσολάβησε η διετία στην Κέρκυρα, προτού αφήσει τα Γιάννινα για την Κομοτηνή και τον Πανθρακικό.

Γιώργος Σαϊτιώτης

Το κλασικό '9' του ΠΑΣ διένυε στα 25 του την πιο παραγωγική σεζόν της πλούσιας από γκολ καριέρας του. Είχε τρέξει πάρα πολύ και μαζί ταλαιπωρήσει την άμυνα των 'ερυθρόλευκων', χάνοντας δύο τετ α τετ, με αποτέλεσμα να κουραστεί και ν' αντικατασταθεί μπαίνοντας στο τελευταίο 20λεπτο της κανονικής διάρκειας με το σκορ στο 1-0. Αν ο Ολυμπιακός είχε φτάσει ήδη σε δεύτερο γκολ πριν από την αλλαγή, δεν υπήρχε περίπτωση να αντικατασταθεί.

Βαγγέλης Κοντογουλίδης

Είχε έρθει από τον πάγκο στο 63' για να κάνει, εκ των υστέρων, τη διαφορά διαμορφώνοντας το 2-1 στο 9ο λεπτό της παράτασης μ' ένα τρομερό τελείωμα. Στα 24 του τότε ο υψηλόσωμος φορ είχε εκμεταλλευτεί το λάθος της άμυνας του Ολυμπιακού, από Τοροσίδη, Ζεβλάκοφ (κυρίως) και Σέζαρ, είχε πλασάρει εύστοχα τον εξερχόμενο Νικοπολίδη και είχε χάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο έναν εκ των πιο signature πανηγυρισμούς!

Κώστας Καζναφέρης

Ούτε τα 20 είχε κλείσει ακόμη ο Αρτινός χαφ που αντικατέστησε στο 71' τον Σαϊτιώτη. Διένυσε αξιόλογη πορεία και λίγα χρόνια αργότερα, τον Δεκέμβρη του 2010, ήταν εξ αυτών που βίωσαν ένα άλλο ποδοσφαιρικό θαύμα: το αλησμόνητο διπλό του Άρη στη Μαδρίτη.

Νίκος Γεωργιάδης

Δυναμικός δεξιός αμυντικός, ενίοτε αμυντικός χαφ, χρησιμοποιήθηκε αντί του Ηλία Μιχαλόπουλου (που είχε κίτρινη) στο 86' για ν' ανανεωθεί η 11άδα μ' ένα 'φρέσκο' μέλος, αφού η παράταση απείχε ελάχιστα. Έπαιξε στον ΠΑΣ ως τα μισά της σεζόν 2009-10, προτού μονιμοποιηθεί στη Βέροια και φορέσει σε 29 παιχνίδια τη φανέλα του Άρη (στη Γ' Εθνική)!

Keywords
Τυχαία Θέματα