Ο Βόβορας παλεύει να νικήσει τις ατέλειες του Παναθηναϊκού

11:30 16/10/2020 - Πηγή: Contra

Στο τέλος της χρονιάς, σε περίπτωση που ο απολογισμός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Ευρωλίγκα δεν είναι καλός, κανείς δεν θα θυμάται ότι οι "πράσινοι" έκαναν μια εξαιρετική εμφάνιση στη Βαρκελώνη κι έχασαν στην παράταση. Ναι, μόνο που μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της σεζόν, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Προφανώς οι "πράσινοι" δεν μπορούν να πανηγυρίζουν,

επειδή γνώρισαν τη 2η ήττα τους σε 3 ματς, πέφτοντας με ηρωικό τρόπο, όμως έχουν το δικαίωμα να επενδύσουν σε ό,τι μας έδειξαν στο "Παλαού Μπλαουγκράνα". Εκεί, όπου έβγαλαν τα συκώτια της κουτσουρεμένης Μπαρτσελόνα (εκτός του Νίκολα Μίροτιτς, που έχει Covid-19, έλειπε ο Βίκτορ Κλαβέρ και τραυματίστηκε ο Άλεξ Αμπρίνες) και έχασε στις λεπτομέρειες.

Μέχρι ο Νικ Καλάθης να κάνει τα πάντα, κλέβοντας μπάλες μέσα από τα χέρια του Γιώργου Παπαγιάννη, κόβοντας τον Ντίνο Μήτογλου (!), υποκλέπτοντας μέχρι και τις... οδηγίες του Γιώργου Βόβορα και βέβαια πετυχαίνοντας 4/9 τρίποντα, ο... βαφτισιμιός του Μάικλ Τζόρνταν, Κόρεϊ Χίγκινς, κι ο Μπράντον Ντέιβις να κάνουν ένα εκπληκτικό 2ο ημίχρονο (και μια παράταση), ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ όχι μόνο στεκόταν κι έβλεπε τους Καταλανούς στα μάτια, αλλά έμοιαζε έτοιμος να τους στείλει για τσάι! Αν μπορούσε να κρατήσει τις δυο διαφορές που πήρε (σχεδόν στο ίδιο χρονικό σημείο, στο ξεκίνημα του 1ου και 2ου δεκαλέπτου), θα τα κατάφερνε. Τα δυο σερί της Μπάρτσα (με πανομοιότυπο επί μέρους σκορ 14-3) δεν του το επέτρεψαν, αντιθέτως διευκόλυναν τους "μπλαουγκράνα" να μείνουν κοντά στην ελληνική ομάδα και στο τέλος, χάρη και στην ποιότητά τους, να πάρουν αυτοί τη νίκη.

Το πρώτο παράσημο πάει στον κόουτς Βόβορα, που μελέτησε πολύ το παιχνίδι, ανακάτεψε την τράπουλά του και έβαζε, κάθε φορά, δύσκολα στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από την απέναντι πλευρά. Ο νεαρός κόουτς, άσχετα αν έκανε ή όχι (τηρουμένων και των οικονομικών δεδομένων του φετινού Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ) τον καλύτερο ή όχι σχεδιασμό, πιστεύει στην ομάδα του, φαίνεται ότι δουλεύει ασταμάτητα, το παλεύει όσο μπορεί περισσότερο.

Ακόμη κι αν του λείπει ένας καθαρόαιμος άσος (το τι κάνει ένας τέτοιος, δείτε την εμφάνιση και το... συμβόλαιο του Καλάθη), ακόμη κι αν δεν του βγαίνουν -μέχρι στιγμής- οι δυο βασικοί σέντερ, προσπαθεί με άλλον τρόπο να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Το Plan B που έχει πάντα στο μυαλό του είναι ένα ψηλό σχήμα, με τον Χάουαρντ Σαντ Ρος στο "1", έναν εκ των Μάρκους Φόστερ-Νεμάνια Νέντοβιτς στο "2", τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Λεωνίδα Κασελάκη να εναλλάσσονται στο "3" και στο "4" (με τον Παπαπέτρου να παίρνει και την μπάλα για να αποφασίσει) και αυτήν τη φορά τον Ντίνο Μήτογλου στο "5", αφού και η εμφάνιση τους αλλά και τα φάουλ των Ζακ Όγκαστ και Γιώργου Παπαγιάννη τους έστειλαν στον πάγκο.

Με αυτήν την πεντάδα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ που είχε ξεκινήσει έχοντας τον Κίφερ Σάικς στη θέση του πόιντ-γκαρντ (καλός στην κυκλοφορία της μπάλας αυτήν τη φορά, άστοχος σε κάθε προσπάθεια που δοκίμασε, ωστόσο και ευάλωτος λόγω ύψους στην άμυνα) και τον Φόστερ σε οργιαστικό βράδυ, βρήκε ακόμη καλύτερα πατήματα. Ο Ρικ Πιτίνο, αν έβλεπε το ματς, σίγουρα θα έστελνε συγχαρητήρια για τα deflections της "πράσινης" άμυνας και τη συνολική εξαιρετική απόδοση στην αντιμετώπιση της Μπάρτσα. Και ο Αργύρης Πεδουλάκης, το ίδιο.

Αλλά ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει πλέον τον Βόβορα στον πάγκο και είναι άδικο να αναφερόμαστε στους προκατόχους του, όσο αυτός κάνει όλη τη δουλειά. Το plan B, μάλιστα, είχε και έξτρα κεφάλαιο τη ζώνη που χρησιμοποίησε στο ξεκίνημα του 2ου ημιχρόνου, όταν η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με 0/4 τρίποντα και μέχρι να συνηθίσει, να βρει τρόπο και να συνέλθει από τον εκνευρισμό που προκαλεί μια ενεργητική άμυνα ζώνης ("ζόνα αγκρεσίβα", που θα 'λεγε και ο μακαρίτης Κώστας Μουρούζης), ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε ξεφύγει ξανά.

Από τις άμυνες, ως γνωστόν, βγαίνουν και αιφνιδιασμοί, όπως αυτός:

Δούλεψε το σύστημα και τα εργαλεία

Τον προπονητή τον δικαιώνουν πάντα οι παίκτες πάνω στο παρκέ. Όσα κι αν σχεδιάσει, όσα κι αν δουλέψει στην προπόνηση, είναι οι μπασκετμπολίστες αυτοί που πρέπει να έχουν αφομοιώσει τις πληροφορίες και να εκτελέσουν σωστά τα πλάνα μέσα στο γήπεδο. Στη Βαρκελώνη, οι περισσότεροι από τους "πράσινους" τα έκαναν όλα (σχεδόν) στην εντέλεια. Εκτός του Φόστερ, που έδειξε ότι είναι ένας σκόρερ ολκής, που θέλει (και πιθανότατα θα καθιερωθεί) στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας, ο Βόβορας είδε τον Σαντ Ρος να κάνει την πρώτη σπουδαία εμφάνιση με τα "πράσινα", δείχνοντας τον πολυδιάστατο ρόλο του. Όχι τόσο ως πόιντ-γκαρντ (δεν είναι, αλλά προσπαθεί), όσο για τα υπόλοιπα που κάνει στην άμυνα (βοήθειες, ριμπάουντ, πίεση στην μπάλα, μαρκάρει το ίδιο καλά ψηλούς και κοντούς) και αυτήν τη φορά στην επίθεση (4/8 τρίποντα, ενώ μέχρι να ευστοχήσει στο πρώτο σουτ του από μακριά, μετρούσε... 0/8). Λογικό είναι, πάντως. Ο Κουβανός έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος των προπονήσεων λόγω του τραυματισμού του και φτάνει σιγά-σιγά στο επίπεδο όλης της ομάδας.

Ο Μήτογλου ήταν ακόμη ένα από τα εργαλεία που διευκόλυναν το έργο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Παίζοντας περισσότερο στο "5" (και μένοντας στο παρκέ 34:27 λεπτά), έμοιαζε να βρίσκεται σχεδόν παντού (16π-12ρ), παίρνοντας ρεβάνς από τον εαυτό του για την πολύ κακή απόδοση στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Σε αυτούς θα προσθέσουμε και τον Λεωνίδα Κασελάκη, που πήρε με θάρρος (και προφανώς κατ' εντολή) τις τελευταίες επιθέσεις και ευστόχησε (ένα δίποντο από τη γωνία, 3 βολές 7,5'' πριν από το τέλος), δείχνοντας ότι θα εξελιχθεί στον παίκτη που έρχεται από τον πάγκο, κάνει πολλή δουλειά και προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Παίκτες που κάθε προπονητής θέλει να έχει στην ομάδα του.

Η μπάλα κυκλοφόρησε σωστά αυτήν τη βραδιά για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (22 ασίστ), τα λάθη περιορίστηκαν (12) και έβγαιναν πολύ ωραίες συνεργασίες:

Καλύπτονται οι ατέλειες;

Το ερώτημα, που προφανώς δεν μπορεί να μένει στις καλές εμφανίσεις σε αγώνες που χάνει, είναι αν μπορεί να καλύψει τα κενά του. Μοιάζει δύσκολο ο Σάικς να αναδειχθεί σε καλύτερη λύση από τον Πιερ Τζάκσον που πέρασε και δεν ακούμπησε από τους "πράσινους". Θα επιστρέψει ο Λευτέρης Μποχωρίδης και θα λυθεί το πρόβλημα; Αν ο Σαντ Ρος προσαρμοστεί ακόμη περισσότερο, ενδεχομένως. Και πάλι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα χρειαζόταν έναν παίκτη που ξέρει να κουμαντάρει καλά την ομάδα, να παίρνει ανά πάσα στιγμή τη σωστή απόφαση και όλα τα άλλα να έρχονται επικουρικά δίπλα του. Ο Νίκο Λαπροβίτολα ήταν ένας τέτοιος και μάλλον η μη μεταγραφή του στράβωσε την υπόθεση πόιντ-γκαρντ για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ.

Ίσως αντίστοιχα σοβαρό να είναι το πρόβλημα μέσα στο καλάθι. Ο Παπαγιάννης έχει βελτιώσει τη σωματοδομή του, μπορεί να ακολουθήσει τους παίκτες ακόμη και μακριά από το καλάθι, όμως δεν είναι δυνατόν να χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια, ενώ έχει πάρει το ριμπάουντ, από την παρέμβαση του Καλάθη. Ο Όγκαστ, που ξεκίνησε βασικός, πήγε γρήγορα στον πάγκο αφού ξέχασε να κάνει σκριν σε φάση μπροστά στον προπονητή του. Τέτοιες ολιγωρίες στην Γαλατασαράι μπορεί να περνούσαν απαρατήρητες, στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ της Ευρωλίγκας όμως, δεν συγχωρούνται. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος του ματς, ο Γιασικεβίτσιους έδωσε εντολή να περνάει η μπάλα στον Ντέιβις, που σάρωσε μέσα στη ρακέτα.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ματς, αυτήν τη φορά ο Νέντοβιτς πρόσφερε ουσιαστική βοήθεια (15π, 5ρ, 4ασ), όμως εξακολουθεί να είναι ευάλωτος στην πίεση και να κάνει εύκολα το λάθος (3). Αντίθετα, δεν είδαν στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ κάτι καλύτερο από τον Άαρον Γουάιτ (παίζει-δεν παίζει, το ίδιο είναι), ενώ ο Παπαπέτρου ναι μεν έχει ανταποκριθεί στον ρόλο του ηγέτη μέσα στο γήπεδο (η Μπάρτσα είχε φροντίσει να επικεντρώσει την άμυνα πάνω του), αλλά σουτάρει απελπιστικά από μακριά (1/14 τρίποντα σε 3 ματς).

Ο εργατικός Βόβορας ξέρει ότι έχει ακόμη περισσότερη δουλειά και βεβαίως δεν μπορεί να μένει στις... κερδισμένες εντυπώσεις. Θέλει και τις νίκες...

Keywords
Τυχαία Θέματα