Ο Τζόρνταν είχε προειδοποιήσει Μπερντ και Μάτζικ να σταματήσουν. Και σταμάτησαν

18:55 6/5/2020 - Πηγή: Contra

H Dream Team, πάντα στη μία και μοναδική αυθεντική -24ων καρατίων- εκδοχή της, ήταν η φαντασίωση που κάθε φίλος του μπάσκετ έβλεπε να ζωντανεύει το καλοκαίρι του '92. Μια μνημειώδης σύμπραξη 11 αστέρων της πιο θρυλικής εποχής του ΝΒΑ (εξαιρεμένου του Κρίστιαν Λέτνερ που προτιμήθηκε του Σακίλ Ο'Νιλ) που φάνταζε αδιανόητη ως την πραγμάτωσή της και άφησε

πίσω της ένα παχύ και αναλλοίωτο αποτύπωμα για να μην αμφισβητήσει ποτέ κανείς στο μέλλον την ύπαρξή της.

Τα αγωνιστικά επιτεύγματά της αλησμόνητης παρέας, από το 116-48 στον πρώτο αγώνα του ολυμπιακού τουρνουά μέχρι το χρυσό μετάλλιο απέναντι στους Κροάτες (και όχι τους ενωμένους Γιουγκοσλάβους) ήταν μονάχα η κορυφή του παγόβουνου που ξεπρόβαλε από το νερό. Όλα εκείνα τα μικρά, άγνωστα τα περισσότερα ή καλά κρυμμένα, περιστατικά που συνέβησαν στην προετοιμασία, στο πρώτο τουρνουά, στα ξενοδοχεία ή στ' αποδυτήρια (πριν και μετά τους αγώνες) απέκτησαν με τον καιρό τη διάσταση του μύθου και όσοι είχαν την τύχη να περιδιαβαίνουν ανενόχλητοι στους διαδρόμους, όντες μάρτυρες εικόνων και διαλόγων, αντιλαμβάνονται ύστερα από σχεδόν τρεις δεκαετίες την ιστορικότητα των στιγμών.

Μια βραδιά σ' ένα δωμάτιο

Ο Αχμάντ Ρασάντ, παλαίμαχος παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου και βραβευμένος τηλεπαρουσιαστής από τις αρχές των 80s, ακολούθησε όλη την πορεία της ομάδας-όνειρο και ως δημοσιογράφος με πρόσβαση πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες είχε αποθηκεύσει πολύ υλικό στον σκληρό δίσκο του μυαλού του. Οικοδεσπότης επί χρόνια του 'NBA Inside Stuff' που έκανε πρεμιέρα το 1990 στο NBC (πλέον παρουσιάζεται από τον Γκραντ Χιλ και την Κίρστεν Λέντλοου), φρόντιζε πάντα να μαρκάρει και να φωτίζει την αθέατη πλευρά των πραγμάτων.

Κάμποσα είχε επιλέξει να μην δημοσιοποιηθούν. Προτιμούσε να τα φυλάει σε κάποιο κουτί που φύλαγε στο πατάρι του σπιτιού του. Ο σπαρταριστός διάλογος που μαρτύρησε σε βίντεο που ανήρτησε στο twitter ήταν ένα απ' αυτά. Αφορούσε τη συγκριτική διαφωνία πέντε εκ των έντεκα Αμερικανών σταρ (καθώς οι Πίπεν, Στόκτον, Μαλόουν, Ρόμπινσον, Μάλιν και Ντρέξλερ δεν ήταν παρόντες) για την αξία τους, τόσο ως μονάδες όσο και ως μέλη ενός συνόλου. Οι δύο σώπασαν γρήγορα, γιατί δεν είχαν επιχειρήματα. Οι υπόλοιποι τρεις συνέχισαν ώσπου ο ένας επιβλήθηκε αμετάκλητα.

Η προβολή των δύο πρόσφατων επεισοδίων του 'Last Dance' ήταν αφορμή για την απολαυστική διήγηση του αγνώριστου Ρασάντ: "Καθόμαστε σ' ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου στη Βαρκελώνη. Ο Πάτρικ Γιούιν, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Λάρι Μπερντ, ο Μάικλ Τζόρνταν και ο Μάτζικ Τζόνσον. Εκτυλίσσεται μια κουβέντα για το ποιος έχει την καλύτερη ομάδα. Ο Λάρι Μπερντ λέει στον Πάτρικ Γιούιν και στον Τσαρλς Μπάρκλεϊ να σταματήσουν να μιλάνε γιατί δεν είχαν κατακτήσει πρωτάθλημα. Οπότε η συζήτηση έγινε μεταξύ Βοστόνης, Λέικερς και Σικάγο.

Κατόπιν προχώρησαν στο ποιος είναι ατομικά ο καλύτερος παίκτης. Ο Μάικλ και ο Μάτζικ άρχισαν ν' ανταλλάσσουν ατάκες και ο διάλογός τους ήταν τρομερά διασκεδαστικός. Εγώ με τον Λάρι Μπερντ καθόμασταν και τους βλέπαμε. Τελικά ο Μάικλ νευρίασε και είπε: 'Ακούστε. Λέω σ' εσένα Λάρι και λέω σ' εσένα Μάτζικ πως αν δεν αποσυρθείτε, κάθε φορά που θα σας δω την επόμενη χρονιά θα σας κλωτσήσω στον κ...ο, όταν έρθω στο γήπεδό σας θα σας κλωτσήσω στον κ...ο. Σας προειδοποιώ αυτή τη στιγμή πως είναι καλύτερο να εγκαταλείψετε'. Στο τέλος ο Λάρι είπε 'ας το εξετάσουμε' και στον Μάτζικ ότι 'εγώ και εσύ ήμασταν το τότε και ο Μάικλ Τζόρνταν είναι το τώρα'".

Πώς κατέληξε η ιστορία

Εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως ττο μέλλον ελάχιστα απείχε από την πραγματικότητα. Τα λεγόμενα του Τζόρνταν, εν είδη απειλής, είχαν 'τρομάξει' τους άλλους δύο. Διότι στις 19 Αυγούστου ο Λάρι Μπερντ ανακοίνωνε ότι αποσύρεται από το μπάσκετ (ταλαιπωρημένος αφάνταστα από τη μέση του), ενώ τον Οκτώβριο ο Μάτζικ Τζόνσον, ήδη φορέας του HIV, επέλεγε να μην αγωνιστεί καθόλου το 1992-93, παρότι συμμετείχε κανονικά στην preseason (εξαιτίας της έντονης ανησυχίας που εξέφραζαν συμπαίκτες-αντίπαλοι). Θα επέστρεφε τον Γενάρη του '96 και για μόλις μόλις 36 αγώνες. Στη μοναδική φορά που συναντήθηκε έκτοτε με τον Τζόρνταν που τήρησε την υπόσχέσή του, οι Μπουλς επιβλήθηκαν 99-84 στο Λος Άντζελες.

Όσο για τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ και τον Πατ Γιούιν; Έμειναν δίχως πρωτάθλημα, όπου κι αν δοκίμασαν να παίξουν κυνηγώντας να διαψεύσουν, χωρίς επιτυχία, τον 'MJ'. Ο οποίος φόρεσε άλλα 4 δαχτυλίδια, παρά το πήγαινε-έλα μεταξύ μπάσκετ-μπέιζμπολ.

Keywords
Τυχαία Θέματα