Ο ΟΦΗ θέλει να γυρίσει 20 χρόνια πίσω

09:32 8/10/2019 - Πηγή: Contra

Με το πέρας των έξι πρώτων αγωνιστικών της Super League ο ΟΦΗ είναι μια εκ των δύο ευχάριστων εκπλήξεων στον βαθμολογικό πίνακα. Μπορεί η Ξάνθη ως μόνη δεύτερη -έστω κι αν βρίσκεται εκεί με ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ελέω διαιτητικών αποφάσεων τρίποντο κόντρα στον Παναθηναϊκό- να είναι αυτή που τραβάει επάνω της περισσότερους προβολείς, ωστόσο η ομάδα της Κρήτης

είναι αυτή που κάνει πραγματικά τρομερά πράγματα -τηρουμένων των αναλογιών- στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος.

Τα στατιστικά του συνόλου

Σήμερα ο ΟΦΗ έχει την κορυφαία επίθεση της διοργάνωσης με 14 γκολ. Είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες - 96. Μαζί με τον ΠΑΟΚ μετρούν από 10 ασίστ, όντας στην κορυφή της σχετικής κατηγορίας (9 ο Ολυμπιακός). Ο ΟΦΗ είναι τέταρτος στα εύστοχα γεμίσματα με 41/121 και πέμπτος στα κλεψίματα με 120. Η ομάδα του Ηρακλείου μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός πως είναι η δεύτερη με τις περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες στο πρωτάθλημα με 328, πίσω μόνο από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό (365). Ο ΟΦΗ είναι για την ώρα και η ομάδα με τα περισσότερα δοκάρια - 6 στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές.

Η στατιστική των ομάδων σε 8 βασικές κατηγορίες, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις της διοργανώτριας αρχής:

Ο Τσιλιανίδης των ρεκόρ

Ένας παίκτης που μοιάζει ικανός να εξελιχθεί σε ηγέτη του φετινού ΟΦΗ είναι ο Κοσμάς Τσιλιανίδης. Λες και ο αέρας που αναπνέει στην Κρήτη έχει πάρει μακριά όλες του τις ανησυχίες, ο 25χρονος κυνηγός έχει ξεκινήσει εκρηκτικά τη σεζόν. Μετράει 4 γκολ και 2 ασίστ τις πρώτες έξι αγωνιστικές, έχοντας ήδη ισοφαρίσει ή ξεπεράσει τις κορυφαίες επιδόσεις του σε επίπεδο Super League!

Την σεζόν 2013-2014, ως παίκτης του Ηρακλή στον Βόρειο όμιλο της Football League, ο Τσιλιανίδης είχε 21 συμμετοχές και 4 γκολ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, 14 συμμετοχές και 2 γκολ στα play offs, ενώ πρόσθεσε 1 γκολ και 3 ασίστ στο Κύπελλο Ελλάδας - συνολικά 40 συμμετοχές με 7 γκολ και 3 ασίστ.

Την αγωνιστική περίοδο 2014-2015, ξανά με τη φανέλα του Ηρακλή και παίζοντας στις ίδιες διοργανώσεις, μέτρησε συνολικά 32 συμμετοχές με 3 γκολ και 5 ασίστ. Η επόμενη ήταν και η παρθενική του σεζόν στην Super League, όπου ακόμη ως παίκτης του 'Γηραιού', πραγματοποίησε 18 συμμετοχές με 1 γκολ και 3 ασίστ, ενώ σε 6 αναμετρήσεις του Κυπέλλου Ελλάδας που αγωνίστηκε πρόσθεσε 3 ακόμη ασίστ στην στατιστική του.

Η σεζόν 2016-2017 βρήκε τον Τσιλιανίδη στην Αρκαδία με την φανέλα του Αστέρα Τρίπολης. Έπαιξε σε 22 ματς της Super League χωρίς να γράψει γκολ ή ασίστ στο ενεργητικό του, ενώ σε 6 παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδας είχε σκοράρει 2 γκολ. Την επόμενη χρονιά ο 25χρονος εξτρέμ είχε ξανά 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με απολογισμό 2 γκολ και 2 ασίστ, ενώ πέρσι σε 34 συνολικά συμμετοχές με τη φανέλα των Αρκάδων (πρωτάθλημα, Κύπελλο, προκριματικά Europa League) είχε 4 γκολ (1 στη Super League, 2 στο Κύπελλο, 1 στην Ευρώπη) και 2 ασίστ.

Όπως γίνεται αντιληπτό παίζοντας φέτος για τον ΟΦΗ, ο Τσιλιανίδης μετά από 6 αγωνιστικές έχει ήδη κάνει ρεκόρ τερμάτων σε επίπεδο Super League, ενώ έχει ισοφαρίσει την καλύτερη του επίδοση σε ασίστ. Την ίδια στιγμή είναι και ο τρίτος παίκτης της λίγκας με τα περισσότερα εύστοχα γεμίσματα - 12. Αν καταφέρει να διατηρήσει την φόρμα του τους επόμενους μήνες, δεν αποκλείεται να βάλει σε σκέψεις τον Γιον Φαν'τ Σιπ...

Οι Νέιρα, Ναμπί, Σεμέδο, Μεγιάδο και Μάνος

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο δεύτερος σκόρερ (μαζί με τον Ελ Αραμπί και πίσω μόνο από τον Σβιντέρσκι) του πρωταθλήματος Κοσμάς Τσιλιανίδης, που ξεχωρίζει στον φετινό ΟΦΗ. Ο Χουάν Νέιρα κάνει εξαιρετική δουλειά δημιουργικά και με τις 4 ασίστ που έχει μοιράσει είναι πρώτος στην σχετική κατηγορία μαζί με τον Γιάννη Φετφατζίδη του Άρη. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Super League, ο Αργεντίνος μεσοεπιθετικός έχει ολοκληρώσει τις περισσότερες πάσες από κάθε άλλον παίκτη της διοργάνωσης - 74.

Στην πρώτη πεντάδα αυτού του στατιστικού τομέα υπάρχει ένας ακόμη παίκτης του ΟΦΗ, ο Αντίλ Ναμπί με 49 (5ος). Ο Άγγλος μέσος (με καταγωγή από το Πακιστάν) είναι παράλληλα ο παίκτης με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες για γκολ (18 - οι 12 εκτός περιοχής, οι περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη της λίγκας), ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται και οι Σεμέδο (3 γκολ και 1 ασίστ μετράει ο δανεικός από την Σιτάρντ κυνηγός), Τσιλιανίδης (από 16).

Ένας ακόμη ποδοσφαιριστής του ΟΦΗ που αξίζει προσοχής είναι και ο Μιγκέλ Μεγιάδο. Ο Αργεντίνος χαφ είναι ο μοναδικός μη τερματοφύλακας που βρίσκεται στην πεντάδα με τους καλύτερους 'κλέφτες', έχοντας συνολικά 23 - όσα και οι Κρίστινσον (ΑΕΛ), Βελλίδης (Λαμία). Κότνικ (Πανιώνιος) και Παπαδόπουλος (Αστέρας) είναι πρώτοι στον σχετικό πίνακα με 28. Ο Μεγιάδο είναι και ο μοναδικός παίκτης με 22 κερδισμένα φάουλ στο πρωτάθλημα, καθώς υπολείπεται μόλις 1 των Ουάρντα (ΑΕΛ), Σεσέροβιτς (ΑΕΛ) και Χαρίση (Ατρόμητος) που έχουν από 23.

Από το γκρουπ των παικτών που ξεχωρίζουν (και) για τη στατιστική τους δεν θα μπορούσε να λείπει ο Δημήτρης Μάνος. Με 3 γκολ και 1 ασίστ σε 367 λεπτά συμμετοχής, ο 25χρονος φορ -δανεικός στον ΟΦΗ από τον Ολυμπιακό- είναι ένα ακόμη αποτελεσματικό 'όπλο' στην γραμμή κρούσης της ομάδας του Γιώργου Σίμου. Ο Μάνος μαζί με τους Μαρκ Φερνάντεθ (Αστέρας) και Γιώργο Μανούσο (Ατρόμητος) είναι οι μοναδικοί παίκτες του πρωταθλήματος με 10 προσπάθειες για γκολ μέσα από την αντίπαλη περιοχή.

Προφανώς και η δουλειά που κάνουν συνολικά οι άνθρωποι του ΟΦΗ είναι αυτή που δίνει τα αποτελέσματα στο χορτάρι. Ωστόσο δεν είναι και τόσο σύνηθες φαινόμενο για μια ομάδα της περιφέρειας να έχει μια εξάδα παικτών που φιγουράρει στην πεντάδα σε όλες σχεδόν τις βασικές στατιστικές κατηγορίες. Αν η τι άλλο, η εικόνα του ΟΦΗ στο χορτάρι μέχρι στιγμής είναι μια ευχάριστη έκπληξη στη φετινή Super League.

Την σεζόν 1999-00 οι Κρητικοί είχαν κάνει ένα ανάλογο ξεκίνημα, με 13 βαθμούς στις 6 πρώτες αγωνιστικές. Στο τέλος κατάφεραν να πάρουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θα μπορέσουν 20 χρόνια μετά να επαναλάβουν μια τέτοια επιτυχία;

Στο νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου απορρίπτει το ερώτημα για τα δύο σημαντικά παιχνίδια την εβδομάδα από τον Ολυμπιακό και ο Κώστας Μπράτσος αποκαλύπτει τις φήμες για ερωτικό τρίγωνο στην Premier League.

Keywords
Τυχαία Θέματα