Ο Μαυροπάνος πάντα θα νικάει τον Λημνιό στο εξωτερικό

19:15 21/2/2021 - Πηγή: Contra

Η 22η αγωνιστική της Bundesliga το Σάββατο περιελάμβανε ορισμένες ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις. Η Άιντραχτ επιβλήθηκε της Μπάγερν με 2-1 και κρατά για τα καλά μια θέση στο επόμενο Champions League, το ντέρμπι της κοιλάδας του Ρουρ με θριαμβεύτρια την Ντόρτμουντ στην έδρα της Σάλκε και φυσικά το... ελληνικό ντέρμπι, έστω κι αν δεν ήταν ακριβώς τέτοιο. Η Κολονία του Δημήτρη Λημνιού υποδέχθηκε τη Στουτγκάρδη του Ντίνου Μαυροπάνου, με

την τελευταία να αναδεικνύεται νικήτρια με 1-0 και να ξεφεύγει από τη διακεκαυμένη ζώνη, όπου βρίσκεται ακόμα η πρώτη.

Οι δύο ομάδες προέρχονταν από απώλειες και η νίκη σε αυτό το παιχνίδι θα έμοιαζε περισσότερο με... εξάποντο, λόγω των κοινών στόχων που κυνηγούν τούτη τη στιγμή. Γι' αυτόν το λόγο, οι δύο προπονητές εμπιστεύτηκαν ξανά την κρίση τους και άφησαν τους πειραματισμούς. Έτσι, ο μεν Μάρκους Γκίσντολ κράτησε τον Έλληνα εξτρέμ στον πάγκο, ο δε Πελεγκρίνο Ματεράτσο χρησιμοποίησε στη βασική ενδεκάδα τον Έλληνα στόπερ.

16 λεπτά μέσα στο 2021

Το καλοκαίρι ο Λημνιός έκανε μεταγραφή 3.000.000 ευρώ από τον ΠΑΟΚ, ωστόσο βρίσκεται μεταξύ πάγκου και εξέδρας το τελευταίο διάστημα. "Θα πρέπει να είμαι ρεαλιστής. Είναι πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος για μένα. Πιστεύω όμως ότι κατάφερα να βοηθήσω την ομάδα στα παιχνίδια που αγωνίστηκα. Μίλησα με τον προπονητή μου δύο ημέρες πριν από τον αγώνα κυπέλλου με την Όσναμπρικ και μου είπε πως είναι ευχαριστημένος από μένα και θα πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω", δήλωσε πρόσφατα στο κανάλι των 'τράγων'.

Αν και βρέθηκε να αγωνίζεται σε 6 από τα πρώτα 7 παιχνίδια της σεζόν, στη συνέχεια πέρασε στον πάγκο. Η αδυναμία του στα τελειώματα που... μετέφερε απ' την Ελλάδα του κόστισε, όπως και το γεγονός ότι αποχώρησε ο αρχισκάουτ του συλλόγου, Γουίλι Κρόνχαρτ, ο οποίος είχε εισηγηθεί την απόκτησή του. Έκτοτε αγωνίζεται περιστασιακά και μετράει μόλις ένα 90λεπτο, αυτό κόντρα στην αδύναμη Όσναμπρικ.

Μέσα στο 2021, σε 10 αγώνες της Κολονία σε Bundesliga και DFB-Pokal, έχει συμμετάσχει σε 2 (συνολικά 16 λεπτά, χωρίς τις καθυστερήσεις), έχει κάτσει στον πάγκο σε 4 και έμεινε εκτός αποστολής σε ακόμα 4. Και όλα αυτά, παρότι η ομάδα του αντιμετωπίζει επιθετικό πρόβλημα, έχοντας την 3η χειρότερη παραγωγή στην κατηγορία με 20 γκολ σε 22 αγώνες. "Προσπαθώ σκληρά στις προπονήσεις και πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα μου. Περιμένω την ευκαιρία, έχοντας εμπιστοσύνη στην ποιότητά μου. Μου λείπει η ένταση των αγώνων. Ο ρυθμός εδώ είναι πολύ έντονος κι έτσι το πιο σημαντικό για μένα είναι να επιστρέψω στα παιχνίδια".

Η εικόνα δεν μοιάζει παράλογη. Η Bundesliga μπορεί να είναι ένα πρωτάθλημα φιλικό προς τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, όμως όχι και όλοι οι σύλλογοί της. Ο Λημνιός σε ηλικία 22 ετών βρέθηκε σε μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση, ύστερα από την 5η θέση του 2016-2017. Ο προπονητής Πέτερ Στέγκερ δεν αντικαταστάθηκε, ούτε το πολυβόλο της επίθεσης, Αντονί Μοντέστ (επέστρεψε το 2018, αλλά δεν ήταν ποτέ ο ίδιος και γι' αυτό το φετινό Ιανουάριο δόθηκε δανεικός στη Σεντ Ετιέν). Αναπόφευκτα, περνάει δύσκολα στην πρώτη εμπειρία του στο εξωτερικό, κάτι που δεν ισχύει με τον αντίπαλό του στο παιχνίδι του Σαββάτου.

Ο καλύτερος στόπερ της Γερμανίας στα λεπτά που έχει παίξει

Ακόμα και λόγω θέσης, ο Μαυροπάνος έχει το πλεονέκτημα έναντι του Λημνιού. Οι Έλληνες στόπερ στο εξωτερικό είθισται να τα πηγαίνουν καλύτερα από τους Έλληνες εξτρέμ και σίγουρα αυτό ισχύει για τον κορυφαίο εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Γερμανία τούτη τη στιγμή. Ο Μαυροπάνος αγωνίζεται από πέρυσι στη χώρα, όμως το 2019-2020 έπαιζε στη Νυρεμβέργη της Zweiteliga. Φέτος πήρε... προαγωγή, με την Άρσεναλ να τον στέλνει στη Στουτγκάρδη κι αυτός να τα πηγαίνει περίφημα.

Η προηγούμενη εμφάνισή του κόντρα στη Χέρτα, στην ισοπαλία 1-1 στη 'Μερτσέντες Μπεντς Αρένα', προσέλκυσε τα 'φώτα' του twitter. Το 4/4 στις εναέριες μονομαχίες, οι 87 επαφές της μπάλας, τα 10 τάκλιν (περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη σε έναν αγώνα της φετινής Bundesliga), οι 5 παρεμβάσεις και τα 3 διωξίματα ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει ένας αμυντικός για την ομάδα του.

Με αυτό το ματς, στους στόπερ με τουλάχιστον 400 λεπτά στο πρωτάθλημα ήταν 1ος στα πετυχημένα τάκλιν ανά αγώνα με 2,8 (σε 3,9 προσπάθειες, επίσης 1ος), 1ος στις παρεμβάσεις με 3,6 και 1ος στα διωξίματα με 3,6, σύμφωνα με το WhoScored. Οι αριθμοί του είναι εντυπωσιακοί, αλλά θα μπορούσαν να αποτύπωναν μεγαλύτερη σταθερότητα, αν αγωνιζόταν περισσότερο. Στην εκκίνηση της σεζόν έπαιξε μόνο σε ένα από τα 8 παιχνίδια της ομάδας του λόγω τραυματισμών, ενώ και τον Ιανουάριο έμεινε στον πάγκο για μερικά ματς.

Αγωνιζόμενος ως δεξί στόπερ σε τριάδα άμυνας, αυτό που λείπει από τον Μαυροπάνο είναι να καθιερωθεί στην ενδεκάδα και να παίζει όσο το δυνατόν περισσότερα λεπτά. Το έχει καταφέρει στις τελευταίες 4 αγωνιστικές, παίζοντας μίνιμουμ 84 λεπτά, με την Στουτγκάρδη να παίρνει συνολικά 7 βαθμούς, αλλά να δέχεται και μια 'σφαλιάρα' με 2-5 από τη Λεβερκούζεν. Ο αγώνας κόντρα στην Κολονία του έδωσε τη χαρά μιας 'καθαρής' εστίας, μόλις της 3ης στη σεζόν. Η προηγούμενη ήταν στη νίκη επί της Μάιντς στα τέλη Ιανουαρίου, στο καλό σερί της Στουτγκάρδης που την 'ξεκόλλησε' από την ουρά της βαθμολογίας.

Την ίδια στιγμή που ο Μαυροπάνος ακούει τις 'Σειρήνες' της επιστροφής στην Άρσεναλ, ο Λημνιός ψάχνει την ευκαιρία του στην Κολονία, όσο αυτή παραμένει στην Bundesliga. Το καλεντάρι τους έφερε αντιμέτωπους το Σάββατο. Τη νέα σεζόν, όμως, δύσκολα θα παίζουν στην ίδια κατηγορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα