Ο Μαρινάκης ανέβασε τον Ολυμπιακό στην Premier League πριν τη Νότιγχαμ

20:58 13/4/2020 - Πηγή: Contra

Όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, η ανησυχία μια μερίδας οπαδών του Ολυμπιακού ήταν έκδηλη. Στα social media, στις ραδιοφωνικές εκπομπές επικοινωνίας, υπήρχαν φωνές που έβλεπαν 'εγκατάλειψη' του Ολυμπιακού

για ένα project που φάνταζε μεγαλύτερο. Άλλωστε κακά τα ψέμματα, σύγκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου με το αγγλικό δεν υφίσταται. Ακόμη και στο επίπεδο της Championship, πολύ περισσότερο στην προοπτική της Premier League.

Πολλοί επέμεναν να προχωρούν σε συγκρίσεις, αγνοώντας ακόμη και μια βασική επιχειρηματική αρχή: ποτέ δεν 'μπερδεύεις' δύο πορτοφόλια. Φυσικά αν στο κεφάλι του Έλληνα οπαδού καρφωθεί μια συνωμοσιολογία, δεν βγαίνει ούτε με... εγχείρηση. Ακόμη και όταν η περίπτωση μεταβίβασης των μετοχών της Νότιγχαμ στον Βαγγέλη Μαρινάκη περνούσε από τις ακτίνες των αγγλικών αρχών, ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος:

"Σας το έχω ξαναπεί. Και 10 Νότιγχαμ να αγοράσω και 50 Νότιγχαμ να αγοράσω, ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλα. Το ντιλ θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τις Αρχές και με τη Λίγκα, παρόλα όσα λένε εδώ. Είναι πολύ χαρούμενοι που θα συνεργαστούν μαζί μας. Και ο Ολυμπιακός θα ωφεληθεί από αυτό και θα το δείτε στην πορεία πολύ σύντομα".

Αυτή η τελευταία φράση έμενε να αποδειχθεί, έστω κι αν οι περισσότεροι εκείνη την εποχή ελάχιστη σημασία της έδωσαν. Η Νότιγχαμ πέρασε επίσημα στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη τον Μάιο του 2017. Τρεις σεζόν μετά πώς έχουν τα πράγματα;

Η Νότιγχαμ από ομάδα - κομπάρσος της Championship και με μόνο ρεαλιστικό στόχο να σώσει την κατηγορία, έγινε ξανά πρωταγωνίστρια. Με τις 37 από τις 46 αγωνιστικές να έχουν ολοκληρωθεί φέτος βρίσκεται στην 5η θέση θέση και εντός playoffs. Πριν την διακοπή φαινόταν πως μέσω αυτής της διαδικασίας θα έριχνε το κέρμα της για προβιβασμό στην Premier League.

Με το δεξί του χέρι, Γιάννη Βρέντζο, να μετακομίζει από τον Ολυμπιακό στη Νότιγχαμ (όπως και ο Κούλης Δουρέκας, μετρ των αποδυτηρίων και της καθημερινότητας), ο Βαγγέλης Μαρινάκης φρόντισε ώστε η Νότιγχαμ να γίνει ξανά πλήρως λειτουργική σε όλους τους τομείς. Αποκατέστησε τις σχέσεις της όχι μόνο με τους οπαδούς, αλλά και με τις τοπικές επιχειρήσεις όπου χρωστούσε ένα σκασμό χρήματα. Την ίδια στιγμή, τα πλάνα για τον εκμορντενισμό του City Ground έχουν ξεκινήσει. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το θέμα που είχε γράψει για το Sport24.gr ο Δημήτρης Σαμόλης.

Θα σκεφτεί κάποιος πώς όλα αυτά μπορεί να έχουν επηρεάσει θετικά τον Ολυμπιακό; Η αλήθεια είναι πως συμβαίνει με έμμεσο -κυρίως- τρόπο. Η αναμόρφωση της Νότιγχαμ έχει βάλει τον ιδιοκτήτη της πειραϊκής ΠΑΕ στον χάρτη των νέων σημαντικών προσώπων του αθλητισμού στην Αγγλία. Οι διασυνδέσεις που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια στο Νησί με ανθρώπους - κλειδιά του ποδοσφαίρου, μοιραία επηρεάζουν τον Ολυμπιακό, σε συνδυασμό φυσικά με τα όσα πετυχαίνουν στο χορτάρι οι 'ερυθρόλευκοι'. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης διατηρεί άριστες σχέσεις με συλλόγους όπως οι Γουλβς (μέσω της γνωριμίας και με τον μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες που λύνει και δένει εκεί) και Άρσεναλ και πολύ καλές με άλλες όπως οι Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ (εκεί ήταν ο Μάριο Ουσίγιος, με σύντομη θητεία ως αθλητικός διευθυντής στον Ολυμπιακό), Μπέρνλι και Κρίσταλ Πάλας.

Η σύνδεση του Ολυμπιακού με την Αγγλία είναι περισσότερο άμεση πλέον, μετά το ήδη επιτυχημένο ξεκίνημα της Νότιγχαμ Φόρεστ επί ημερών Βαγγέλη Μαρινάκη. Εκεί δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η πώληση του Ντανιέλ Ποντένσε τον Γενάρη στη Γουλβς αντί 20 εκατ. ευρώ, έρχεται ως συνέχεια εκείνης του Λούκα Μιλιβόγεβιτς στην Κρίσταλ Πάλας (117 συμ., 26 γκολ) αντί 15 εκατ. ευρώ τον Γενάρη του 2017. Ακόμη πιο πριν, ο Ολυμπιακός είχε ήδη... εξάγει τον Κέβιν Μιραλάς στην Έβερτον (186 συμ., 38 γκολ, 34 ασίστ), ενώ την ίδια ομάδα κοούτσαρε ο Μάρκο Σίλβα, που συνυπήρξε για ένα εξάμηνο με τον Ελαμπντελαουί στη Χαλ. Απαρατήρητη δεν περνάει και η παρουσία ενός άλλοτε 'ερυθρόλευκου' στη Γουότφορντ. Από το 2015 μέχρι σήμερα, ο Χοσέ Χολέμπας έχει αγωνιστεί 122 φορές με την φανέλα του αγγλικού συλλόγου, καταγράφοντας 6 γκολ και 14 ασίστ. Υπάρχει ακόμη και ο Μπιερν Ένχελς, που μετά την μετακίνηση του από τον Ολυμπιακό στην Ρεμς, τώρα είναι παίκτης της Άστον Βίλα.

Πάμε να δούμε ποιοι παίκτες του Ολυμπιακού σήμερα και με ποιες ομάδες συνδέονται από το αγγλικό ποδόσφαιρο. Σίγουρα μιλάμε για υποθέσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή ενδεχομένως να υπόκεινται απλά και μόνο στο στάδιο του απλού ενδιαφέροντος. Ωστόσο έχει πραγματικά ξεχωριστή σημασία πως ενόψει μεταγραφικής περιόδου υπάρχουν 7(!) ποδοσφαιριστές των 'ερυθρολεύκων' που φέρονται να απασχολούν συλλόγους της Premier League.

Κρίσταλ Πάλας, Σαουθάμπτον, Γούλβς, Γουέστ Χαμ έχουν γραφτεί για τον Σα. Σαουθάμπτον, Μπέρνλι, Λέστερ, Σέφιλντ, Γουότφορντ και Άρσεναλ για τον Ελαμπντελαουί. Λέστερ, Τότεναμ, Σέφιλντ και... Λίβερπουλ για τον Τσιμίκα. Γουέστ Χαμ, Μπέρνλι, Άρσεναλ και Γουλβς για τον Μπα. Γουλβς, Κρίσταλ Πάλας, Σέφιλντ για τον Σισέ. Γουλβς, Άρσεναλ, Σέφιλντ, Τότεναμ, Γουότφορντ για τον Καμαρά. Σέφιλντ και Νόριτς για τον Μασούρα.

Σαφώς και η -διαφαινόμενη- επιστροφή του Ολυμπιακού στους τίτλους, η ευρωπαϊκή του παρουσία και οι βραδιές - σταθμοί με τους αποκλεισμούς των Μίλαν και Άρσεναλ την τελευταία διετία, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο. Ωστόσο όλοι αυτοί οι παράγοντες λαμβάνουν τεράστια ώθηση από την ενασχόληση του Βαγγέλη Μαρινάκη με τη Νότιγχαμ και το γεγονός πως τόσο ο ίδιος όσο και οι έμπιστοι του, αποτελούν πλέον ενεργές φιγούρες του αγγλικού ποδοσφαίρου αποκτώντας τις κατάλληλες διασυνδέσεις. Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός κατάφερε να αποτελεί μέρος σχεδόν σε κάθε μεταγραφικό σενάριο που έρχεται από το Νησί, ανεβάζοντας τις μετοχές του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και φροντίζοντας για την ασφάλεια των ταμείων του στο παρόν αλλά και το -άμεσο- μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα