Ο Μαντί Καμαρά ακολουθεί το δρόμο των σπουδαίων Αφρικανών μέσων

09:08 28/10/2019 - Πηγή: Contra

Η πρώτη τελική φάση του παιχνιδιού για τον Ολυμπιακό ήρθε αφού ο Μαντί Καμαρά πήρε μέτρα στον άξονα, έκανε διπλή ντρίμπλα για να αποφύγει ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, σταμάτησε το τρέξιμό του έξω από τη μεγάλη περιοχή και βρήκε το σουτ για να διώξει ο Παναγιώτης Τσιντώτας σε κόρνερ. Είναι η στημένη φάση από την οποία προήλθε το γκολ του Ρούμπεν Σεμέντο στη νίκη με 2-0. Ήταν

εκείνος που έκανε το 'ψαλίδι' για το δεύτερο γκολ, το οποίο δεν μέτρησε, του Γιουσέφ ελ Αραμπί, ο οποίος έκανε πάλι τη δουλειά του, ανεξαρτήτως αν δεν μπήκε στον πίνακα των σκόρερ. Αυτός που γινόταν η 'γέφυρα' των αμυντικών μέσων για να ανταμώσουν με τους επιθετικούς. Ο box-to-box μέσος, που ενώ ο Γκιλιέρμε είχε κάνει 34 προωθητικές πάσες ως το 70', εκείνος ήταν η προωθητική πάσα. Μπορούσε να μεταφέρει την μπάλα με 4 διασκελισμούς για 15-20 μέτρα, 'νικώντας' την απόσταση την οποία καλύπτει η μεταβίβαση.

Η πρόβλεψη του Πέδρο Μαρτίνς να τον βάλει επιθετικό μέσο δεν υπήρχε στο ψάξιμο της Ένωσης πριν από το παιχνίδι. Κι ο Καμαρά εκμεταλλεύθηκε είτε την άγνοια είτε το ρίσκο που πήρε ο Νίκος Κωστένογλου να τον αφήνει να αλωνίζει στο γήπεδο. Στο πρέσινγκ ψηλά, ο 22χρονος χαφ ντούμπλαρε για να απαγορεύσει την μπαλιά στον ανοιχτό χώρο και ενδεχομένως μια ορθή ανάπτυξη από την ΑΕΚ. Ήταν εκεί όταν ο Ολυμπιακός πήγαινε σε παγίδες στα πλάγια του γηπέδου, όπου εκεί εγκαθίδρυσε επί του πρακτέου την ανωτερότητά του στο παιχνίδι. Ήταν πολύ κοντά στα άκρα για να πάρει την μπάλα και να δώσει μία πάσα που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη στην αδύναμη πλευρά. Και φυσικά, το τρικ, που οδήγησε στις 4 τελικές προσπάθειες, όλες στο τέρμα, ήταν να διακόπτει την κίνησή του και να μην υπερφορτώνει την περιοχή, κάτι που στο τρανζίσιον -και ειδικά από τη στιγμή που ο Ντανιέλ Ποντένσε γινόταν κάτοχος της μπάλας- γινόταν ευεργετικό για τον Ολυμπιακό.

Σε αυτό κυρίως έπαιξε ρόλο το ρίσκο που πήρε η ΑΕΚ, η οποία, ευρισκόμενη νωρίς πίσω στο σκορ, έβγαλε αντίδραση με το να μεγαλώσει τον χώρο από την αμυντική στη μεσαία γραμμή, κάτι που ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε με τον Καμαρά. Στο σχηματισμό 4-2-1-3 ήταν το μοναχό 1, όταν επιτίθετο ο Ολυμπιακός και ένα μέρος του τρίτου όταν αμυνόταν και γύριζε σε 4-3-3, καθώς ήταν η κορυφή στην αμυντική διάταξη. Με την μπάλα να περνάει τη ζώνη του, ο επιθετικός, είτε ο Ελ Αραμπί είτε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο, έπαιρνε τα μέτρα για να βρεθεί μπροστά από τον διεθνή με την εθνική Γουινέας, ο οποίος γινόταν ο αποδέκτης της μπάλας στις μελετημένες επεμβάσεις των αμυντικών και άρα το σκαλοπάτι στην πορεία της προς την επίθεση.

Η ΑΕΚ δεν ησύχασε ποτέ από έναν παίκτη που αναλογικά (με το πρωτάθλημα που παίζει και άρα με τα στοιχεία που του λείπουν ώστε να μην βρίσκεται ακριβώς αυτήν τη στιγμή σε μία λίγκα που πρόκειται να βρεθεί -και να φέρει χρήματα στον Ολυμπιακό για να βρει το διάδοχό του, το transfermarkt τον κοστολογεί στα 8.000.000 ευρώ) είναι στο δρόμο των προηγούμενων σπουδαίων Αφρικανών μέσων. Σε αυτήν την περίπτωση, του παιχνιδιού της Κυριακής, είναι ο Μαρτίνς που πιστώνεται ό,τι έκανε στο γήπεδο, καθώς δεν ήταν ο ένας από τους 3 αμυντικούς χαφ, αλλά ένας επιθετικός μέσος που η εμβέλειά του υπήρξε καταδικαστική για την ΑΕΚ. Το γκολ του στο 77' ήταν εκείνο που εξασφάλισε τη νίκη, αλλά μπόρεσε κάποιος να θαυμάσει τη μονοτονία της κίνησης, που τον έφερνε ακριβώς στο ίδιο σημείο ακάλυπτο, μια και οι μέσοι της ΑΕΚ δεν μπορούσαν να βρουν τον τρόπο να καλύψουν εκείνη τη θέση, όταν ο Ολυμπιακός έβγαινε σε μια κόντρα με λιγότερους παίκτες από τους αμυντικούς. Με δύο ποδοσφαιριστές στην περιοχή, ουδείς 'κιτρινόμαυρος' μπορούσε να αντιληφθεί ότι οι 3 στόπερ πιθανώς θα έκαναν τη δουλειά σε μια μπαλιά στη μικρή περιοχή, άρα να βγει πιο έξω ο ένας για να ανταμώσει με τον παίκτη που περίμενε ως τρέιλερ να λάβει την μπάλα. Αυτό δεν έγινε απλώς με επιτυχία, συνέβη μία φορά στο 1ο ημίχρονο και 3 φορές μέσα σε σχεδόν 10 λεπτά στο 2ο, με την τρίτη να είναι καταδικαστική.

Κι όταν ο Ολυμπιακός βρήκε το δεύτερο γκολ και με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη να δίνει τη θέση του στον Μάξι Λοβέρα, ο Καμαρά έγινε σχεδόν ακραίος στη δεξιά πλευρά, για να μπορέσει να κάνει δίδυμο με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, ο οποίος προφανώς έκανε καλή δουλειά. Πριν, ακόμα, την έξοδο του Μπουχαλάκη, ο Καμαρά, που έπαιζε σε υψηλή ένταση, έγινε αμυντικός μέσος για ένα πεντάλεπτο, ώστε να ανέβει ο αριστεροπόδαρος χαφ του Ολυμπιακού στη θέση του. Αυτές οι επιλογές, που δεν διαβρώνουν την ποιότητα, είναι και η διαφορά, απέναντι σε μία ομάδα που διεκδίκησε τις δικές της πιθανότητες, αλλά δεν άφηνε την αίσθηση της απειλής. Κι αυτό είναι που φέρνει τον Ολυμπιακό 8 βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ στη βαθμολογία, με την προοπτική περαιτέρω αύξησης στη συνέχεια, που θα κάνει την αποστολή των 'κιτρινόμαυρων' στα play off δυσκολότερη από ό,τι ήδη φαίνεται.

Όσο για τον Καμαρά, έβγαλε το τέταρτο 90λεπτό του στο φετινό πρωτάθλημα σε ισάριθμα παιχνίδια εντός έδρας, με Αστέρα Τρίπολης, Βόλο και Λαμία τα προηγούμενα. Έχει παίξει, επίσης, 29 λεπτά στο 1-0 της Λάρισας, 21' στο 1-1 με τον Παναθηναϊκό και 8' στο 2-1 με τον ΟΦΗ. Μέχρι χθες, δεν είχε γκολ τη φετινή σεζόν. Στη Super League πέρυσι είχε 6 γκολ, ενώ είχε σκοράρει πάλι εντός έδρας με την ΑΕΚ, στο 4-1 της 17ης Φεβρουαρίου 2019 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης'.

Έκρινε τους διεκδικητές του τίτλου το αποτέλεσμα του Ολυμπιακός-ΑΕΚ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
Τυχαία Θέματα