Μόνο 18 γκολ: Οι εντός έδρας συντριβές Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού

17:09 23/4/2020 - Πηγή: Contra

Μας λείπουν οι Κυριακές με Super League 1, με ανάλυση, με κόντρες γύρω από επίμαχες φάσεις, με ανατρεπτικά σκορ και ομάδες που εμφανίζονται από το πουθενά για να κάνουν τη διαφορά. Η πανδημία του κορονοϊού μας κάνει να διαπιστώσουμε πως όλα όσα είχαμε δεδομένα, όπως τα Σαββατοκύριακα με ποδόσφαιρα, διαθέτουν μια αξία που σιγά-σιγά την εκτιμούμε ξανά. Λίγο περισσότερο όμως, μας λείπουν οι αγώνες που το φαβορί 'γκρεμιζόταν' από τον θρόνο του και θριάμβευε ένα αουτσάιντερ. Οι αγώνες που θα αναλύσουμε παρακάτω έχουν

αυτό το κοινό σημείο αναφοράς: το φαβορί εμφανίστηκε μόνο στα χαρτιά. Η ήττα του ήταν εκκωφαντική.

Παναθηναϊκός-Εθνικός 3-6

Τοποθεσία: Ολυμπιακό Στάδιο, 17 Μαΐου 1987

Η μέρα που ο επιθετικός του Εθνικού Κώστας Τσούξτος σημείωσε χατ-τρικ και ανέβασε το όνομά του στον κατάλογο των σκόρερ της αναμέτρησης πιο ψηλά και από αυτό του Δημήτρη Σαραβάκου. Ο νεαρός Ντανιέλ Μπατίστα είχε κάνει πραγματικό show με την μπάλα στα πόδια, δικαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του 'Γκούλιτ των Φτωχών', αναγκάζοντας τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να αποχωρήσει από το γήπεδο στο 2-4. Σ' εκείνο το παιχνίδι, ο Εθνικός κατάφερε να επικυρώσει την παραμονή του στην Α' Εθνική, ενώ οι παίκτες του -τότε- πανίσχυρου Παναθηναϊκού, με ονόματα όπως ο Βέλιμιρ Ζάετς και ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, είχαν δεχθεί έντονη κριτική και ευθείες 'βολές' πως είχαν κατεβεί στον αγώνα για να χάσουν. Προφανώς, δεν αποδείχθηκε τίποτα τέτοιο. Θα χρειαστεί να περάσουν πολλές αγωνιστικές σεζόν για να συμβεί ξανά ένα τέτοιο θαύμα στο ΟΑΚΑ, ενώ ο Εθνικός σήμερα αναπολεί την αίγλη εκείνων των αναμετρήσεων, αγωνιζόμενος στη Γ' Εθνική.

Ολυμπιακός-ΟΦΗ 4-5

Τοποθεσία: 'Γεώργιος Καραΐσκάκης', 27 Μαΐου 1990

Πριν από 30 χρόνια, το πρωτάθλημα της σεζόν 1989-1990 όδευε προς τη λήξη του, με εκείνους τους αγώνες διαδικαστικού χαρακτήρα που παίζονται με τους παίκτες συνήθως εντυπωσιακά αδιάφορους, ήδη με το μυαλό στις καλοκαιρινές διακοπές. Πριν από τον αγώνα, ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδος νικώντας στο ΟΑΚΑ τον ΟΦΗ με 4-2. Στο πρωτάθλημα, είχε κριθεί και μαθηματικά πως η ομάδα του Πειραιά θα τερμάτισε 4η, ενώ οι Κρητικοί είχαν πλασαριστεί στην 6η θέση. Ο αγώνας στο 'Γεώργιος Καραΐσκάκης' βάδιζε ως πραγματική ρουτίνα, με το σκορ να έχει σκαρφαλώσει στο 4-0 υπέρ των Πειραιωτών, στο 50', με σκόρερ τους Λάγιος Ντέταρι,Τάσο Μητρόπουλο, Σάββα Κωφίδη και Νίκο Τσιαντάκη. Θαρρείς πως σε εκείνο το χρονικό σημείο, οι παίκτες του Ολυμπιακού είδαν σαν όραμα τις παραλίες των νησιών που τους περίμεναν στη λήξη της αγωνιστικής περιόδου, αλλά οι έντεκα του Έγκε Γκέραρντ είχαν διαφορετική άποψη. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, με μια οβίδα του Στέφανου Βάβουλα γράφτηκε το τελικό 5-4. Προηγουμένως, οι Πέτρος Μαρινάκης, Χάιμε Βέρα (2) και Κώστας Μπατσινίλας είχαν 'δαγκώσει' τον Ολυμπιακό σε κάθε στιγμή της αδιαφορίας του, πετυχαίνοντας 4 γκολ.

Οι δυο αγώνες έχουν κι ένα επιπλέον κοινό σημείο αναφοράς: πως το ποδόσφαιρο της Α' Εθνικής, ακόμα και στα 'χασομέρια' των τελευταίων αγωνιστικών, όταν όλα έχουν κριθεί σε τίτλο και υποβιβασμούς, καταφέρνει να μας χαρίσει συγκινήσεις και στιγμές ανθολογίας που μένουν αξέχαστες για χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα