Μάικλ Τζόρνταν: Η πιο μεγάλη θεωρία συνωμοσίας

10:24 12/5/2020 - Πηγή: Contra

Στα δυο πρόσφατα επεισόδια του Last Dance, έγινε ευρεία αναφορά στη δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν το καλοκαίρι του 1993, την απόφαση του Μάικλ Τζόρνταν να αποσυρθεί από το μπάσκετ και τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας που αναπτύχθηκαν σε σχέση με τα δυο γεγονότα. Όπως διαφαινόταν από την ροή του ντοκιμαντέρ, ο Τζόρνταν πέραν του ότι θα απέκρουρε μετά βδελυγμίας κάθε συσχετισμό όλων αυτών με τον εθισμό του στο τζόγο (πολύ λογικό) είχε κατευθύνει

τον τηλεθεατή στην εντύπωση ότι το καλοκαίρι του 93, μετά δηλαδή από το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα, ήταν τόσο μπουχτισμένος απ' όλη την πίεση των media (ειδικά μετά την επίσκεψή του στο Ατλάντικ Σίτι, παραμονή του αγώνα των πλέι-οφ με τους Νικς) που σκεφτόταν σοβαρά να σταματήσει το μπάσκετ. Απλά η δολοφονία του αγαπημένου του πατέρα, επέσπευσε την απόφαση που πάντως έπεσε σαν κεραυνός, πριν από 27 χρόνια, σε ολόκληρο τον κόσμο του μπάσκετ.

Ακόμη και σήμερα το μυστήριο της αποχώρησης του Μάικλ Τζόρνταν για να παίξει μπέιζμπολ, αιωρείται. Η Αντρέα Κρέμερ, ρεπόρτερ στο ESPN το 1993, αναρωτήθηκε μπροστά στην κάμερα του Last Dance: "Θα πρέπει να δούμε την αλληλουχία των γεγονότων. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε με τραγικό τρόπο. Υπήρχαν πάρα πολλά ερωτηματικά για τον τζόγο. Αρχίζεις και συνδέεις όλα τα σημεία και σκέφτεσαι: Όλα αυτά συσχετίζονται; Μήπως υπήρχε, εν τέλει, μια μυστική τιμωρία του Τζόρνταν;"

Ναι, πολλοί πιστεύουν ότι η 18μηνη απουσία του από τα γήπεδα του μπάσκετ δεν ήταν παρά η μυστική απόφαση του Ντέιβιντ Στερν, για να σταματήσει ο θόρυβος περί τζόγου. Εύκολα μπορεί να γράψει κανείς μια τέτοια θεωρία συνομωσίας. Να την αποδείξει είναι το (πολύ) δύσκολο. Σχεδόν αδύνατο.

Η οικογένεια Τζόρνταν (και τα προβλήματά της)

Η αλήθεια είναι ότι η δολοφονία του Τζέιμς Τζόρνταν ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για τον Μάικλ αλλλά και ολόκληρη την οικογένεια. Ο σούπερ-σταρ έμαθε για τον τραγικό θάνατο του αγαπημένου του πατέρα και συγκλονίστηκε, αφού τον είχε πάντα στο πλευρό του. Ο Μάικλ αγαπούσε τους γονείς του, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε ολόκληρη τη ζωή του.

Όπως κάθε οικογένεια, όμως, υπήρχαν μικρά κρυμμένα μυστικά. Η μεγαλύτερη κόρη, Ντελόρις, έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που εκδόθηκε το 2001 και είχε τίτλο "Στην σκιά της οικογένειας: Η αδερφή του αθλητικού φαινόμενου, Μάικλ Τζόρνταν". Κι εκεί περιέγραφε την πολύχρονη σεξουαλική κακοποίησή της, από τον πατέρας της, Τζέιμς Τζόρνταν. Η Ντελόρις Τζόρνταν, κατηγόρησε την οικογένεια της, για ταπείνωση και ουσιαστική αποξένωσή της. Η ζωή της έχει στιγματιστεί από τις δυο απόπειρες αυτοκτονίας, ενώ έχει περάσει και δυο διαζύγια.

Αλλά και οι γονείς του Μάικλ, δεν είχαν τις ... καλύτερες σχέσεις εκείνο τον καιρό. Η εταιρεία Flight 23, μια σειρά μικρών καταστημάτων που θα πουλούσαν τα προϊόντα της Nike, με το όνομα του Τζόρνταν, καταστράφηκε από τους κακούς χειρισμούς του Τζέιμς Τζόρνταν. Η ιδέα ήταν να του δώσουν κάτι που να τον απασχολεί αρκετά, αλλά και να του αποφέρει χρήματα που δεν θα έβγαιναν κατευθείαν από την τσέπη του γιου του.

Ο Τζέιμς Τζόρνταν, όμως, ήταν πολύ κακός στο μάνατζμεντ. Πέραν του ότι είχε μια έφεση στο αλκοόλ, ξεχνούσε να πληρώσει τους προμηθευτές του και οι λογαριασμοί περίμεναν μάταια την εξόφλησή τους. Δεν άργησαν οι προστριβές με την Ντελόρις Τζόρνταν. Στα εγκαίνια του καταστήματος στη Σάρλοτ, στην πόλη που έμενε η οικογένεια, ο καυγάς του κυρίου και της κυρίας Τζόρνταν επισκίασε τα πάντα. Σύντομα ο Μάικλ κλήθηκε να μιλήσει με τους ανθρώπους της Nike και συμφώνησε ότι το καλύτερο που είχαν να κάνουν ήταν να κλείσουν την επιχείρηση, ή να απομακρύνουν τους γονείς του.

Ούτε, όμως, η επόμενη επιχείρηση που άνοιξε ο Τζέιμς Τζόρνταν, μαζί με τον γιο του Λάρι, στέφθηκε από επιτυχία. Κάθε άλλο. Συν τοις άλλοις ο πατέρας Τζόρνταν, αντιμετώπιζε και τις καταγγγελίες μιας γυναίκας που υποστήριζε ότι ήταν πατέρας τουτ παιδιού της.

Η δολοφονία στην κόκκινη Λέξους

Παρά τις διαφωνίες τους, τους έντονους καυγάδες και τον ανταγωνισμό τους για την διαχείριση των οικονομικών τους, ο Τζέιμς και η Ντελόρις Τζόρνταν είχαν συμφωνήσει να πάνε διακοπές (μαζί με τον Μάικλ, μάλιστα) τον Αύγουστο του 93. Στις 22 Ιουλίου 1993 έφυγαν από το σπίτι τους στη Σάρλοτ σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η Ντελόρις θα πήγαινε στον γιο της στο Σικάγο, ενώ ο μπαμπάς Τζόρνταν αφού θα παρακολουθούσε μια κηδεία φιλικού του προσώπου, θα έφευγε την άλλη μέρα για την πόλη των Μπουλς.

Του άρεσε να οδηγεί και την κόκκινη Λέξους, ένα δώρο του Μάικλ, με την πινακίδα UNC0023 (δηλαδή τα αρχικά του Νορθ Καρολάινα και το μυθικό νο23). Η κηδεία ήταν μακριά από την Σάρλοτ στην οποία θα γύριζε για να διανυκτερεύσει. Τα ίχνη του χάθηκαν το βράδυ μεταξύ 22 και 23 Ιουλίου του 1993. Κανείς πάντως από την οικογένεια δεν ανησύχησε όταν ο πατέρας/συζυγος δεν έδωσε σημεία ζωής ακόμη και στα 57ά γενέθλιά του (31/7). Ίσως επειδή αρκετές φορές στο παρελθόν, έπαιρνε τη Λέξους και ... εξαφανιζόταν για μέρες.

Στις 2 Αυγούστου η μεγάλη κόρη της οικογένειας δέχεται ένα τηλεφώνημα από τη γραμματέα του Τζέιμς Τζόρνταν, η οποία είναι η πρώτη η οποία εκδηλώνει ανησυχία, τονίζοντας ότι έχει χάσει τα ίχνη του την ώρα που όλοι στην εταιρεία είναι απλήρωτοι. Η οικογένεια κινητοποιείται. Η μαμά Τζόρνταν τακτοποιεί τους λογαριασμούς και αποκαλύπτει ότι έχει να μιλήσει με τον Τζέιμς από τις; 26 Ιουλίου.

Στις 5 Αυγούστου βρίσκεται η λεηλατημένη Λέξους και η αστυνομία αμέσως συσχετίζει με το αυτοκίνητο την εξεύρεση ενός πτώματος (σε προχωρημένη αποσύνθεση) δυο μέρες νωρίτερα. Ταυτοποιείται ο Τζέιμς Τζόρνταν που είχε δολοφονηθεί με πυροβολισμό στο στήθος. Μια ακατανόητη απόφαση του ιατροδικαστή, να αποτεφρώσει τη σορό κρατώντας μόνο τη σιαγώνα και τα χέρια του θύματος, επισπεύδει και την κηδεία. Ανήμερα του αποχαιρετισμού της οικογένειας στον Τζέιμς Τζόρνταν η αστυνομία συλλαμβάνει τον Λάρι Μάρτιν Ντέμερι και τον Ντάνιελ Άντε Γκριν (μόλις είχε αποφυλακιστεί), καθώς βρίσκει τα ίχνη τους, μέσω τηλεφωνημάτων που είχαν γίνει από την Λέξους.

Ο Τζέιμς Τζόρνταν είχε σταματήσει στην Εθνική Οδό 95 για να κοιμηθεί λίγο, πριν συνεχίσει το δρόμο για το σπίτι του στη Σάρλοτ. Οι δυο δολοφόνοι , που μόλις είχαν φύγει από ένα πάρτι, τον σκότωσαν εν ψυχρώ και μόλις άνοιξαν το πορτοφόλι συνειδητοποίησαν ότι επρόκειτο για τον πατέρα του Μάικλ Τζόρνταν! Πριν από δυο χρόνια ο Ντάνιελ Γκριν υποστήριξε ότι δεν ήταν παρών την ώρα της δολοφονίας του Τζέιμς Τζόρνταν, τονίζοντας ότι ναι μεν βοήθησε τον φίλο του να ξεφορτωθούν το πτώμα και στη συνέχεια έκλεψαν τη Λέξους, ωστόσο, δεν ήταν αυτός που πάτησε την σκανδάλη.

Οι δικηγόροι του μάλιστα, αποκάλυψαν ότι ένα από τα δυο τηλεφωνήματα που έγιναν μέσα από τη Λέξους, ήταν μια κλήση σε ένα νεαρό, ονόματι Χέμπερτ Λάρι Ντιζ. Δηλαδή σε ένα διακινητή κοκαΐνης (είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση) αλλά και βιολογικό γιο του Χέμπερτ Στόουν, σερίφη της επαρχίας Ρόμπσον, που επέβλεπε την υπόθεση της δολοφονίας. Το αίτημα του Γκριν για νέα δίκη απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Η αλήθεια είναι ότι η αστυνομία ενήργησε λίγο βιαστικά, ο ιατροδικαστής επίσης, αποτέφρωσε το πτώμα του Τζέιμς Τζόρνταν ωστόσο η σύλληψη των δυο στηρίχθηκε σε ακλόνητα στοιχεία. Λίγες μέρες, άλλωστε, μετά ο Ντάνιελ Γκριν τράβηξε βίντεο όπου τραγουδούσε ραπ και φορούσε το δαχτυλίδι του ολ-σταρ γκέιμ, που είχε κάνει δώρο ο Μάικλ στον πατέρα του. Οι δυο 18χρονοι καταδικάστηκα σε ισόβια..

Ο Τύπος οργιάζει

Ο αμερικάνικος Τύπος άρχισε την σπέκουλα, με απανωτά ερωτηματικά. Γράφτηκαν απίθανα πράγματα, μέχρι και ότι ο Τζέιμς Τζόρνταν είχε συναντηθεί, σύμφωνα με μαρτυρίες, με τους δυο δολοφόνους μερικές μέρες νωρίτερα! Τελικά οι μάρτυρες παραδέχθηκαν πως έκαναν λάθος. Οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια εξέφραζαν τις απορίες για τη δολοφονία, την καθυστερημένη αφύπνιση της οικογένειας Τζόρνταν που δεν ασχολήθηκε καν με τα γενέθλια του Τζέιμς, την βιαστική αποτέφρωση του πτώματος και κατέληγαν στο βασικό ερώτημα αν όλα αυτά συνδέονται με τον εθισμό του Μάικλ Τζόρνταν στον τζόγο.

O Tζόρνταν έβγαλε μια ανακοίνωση με την οποία παρακαλούσε να κοπάσει ο θόρυβος και να σεβαστούν όλοι το πένθος της οικογένειάς του. Η κατάσταση, όμως, χειροτέρευε και ο M.J αναγκάστηκε να επισκεφθεί προσωπικά και να ζητήσει από τον άλλοτε μπασκετμπολίστα των Μπουλς και αργότερα σχολιαστή στην τηλεόραση, Νορμ Βαν Λίερ να σταματήσει να τον συκοφαντεί. Ο μακαρίτης πλέον Βαν Λίερ έκανε συνεχείς εκπομπές όπου συνέδεε την υπόθεση της δολοφονίας με την ... έφεση του Air στον τζόγο.

Μάικλ ο τζογαδόρος

Ήδη εκείνη την εποχή είχε ξεκινήσει έρευνα του ΝΒΑ για τις ... κακές συνήθειες του Μάικλ. Ο Λευτέρης Ελευθερίου έγραψε ένα άκρως κατατοπιστικό κομμάτι για το πως εθίστηκε οι Τζόρνταν στον τζόγο. Φυσικά, όλο το ΝΒΑ ήξερε ότι ο Τζόρνταν έπαιζε ... τις κάλτσες του. Οι συμπαίκτες του, ο Φιλ Τζάκσον, οι αντίπαλοί του, άπαντες. Ήταν τόσο "άρρωστος' που μια μέρα, σε ένα αεροδρόμιο, έβαλε στοίχημα 100 δολάρια ότι θα έβγαινε πρώτη η βαλίτσα του. Ο συμπαίκτες του ποντάροντας στο νόμο των πιθανοτήτων συμφώνησαν και πόνταραν, αγνοώντας ότι προηγουμένως είχε ... δώσει μερικά δολάρια στον εργάτη που θα τοποθετούσε στον ιμάντα τις αποσκευές να βάλει πρώτη-πρώτη τη δική του. Τσέπωσε 900 δολάρια, από τους υπόλοιπους παίκτες των Μπουλς.

Ένα ακόμη ελάττωμά του ήταν ότι ... δεν έβαζε βαθιά το χέρι στην τσέπη του. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ έχει δηλώσει ότι αυτός και ο Σκότι Πίπεν ήταν τεράστιοι τσιγκούνηδες: "Όταν έδινα χρήματα σε ένα άστεγο, ο Τζόρνταν μου χτύπαγε το χέρι και μου έλεγε "αφού είναι σε θέση να σου ζητήσει λεφτά, μπορεί να φορέσει την φόρμα των Μακντόναλντς και να σε ρωτήσει πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω κύριε". Νομίζω ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει δώσει φιλοδώρημα"!

Κάπως έτσι γιγαντώθηκε το χρέος του απέναντ στον Ρίτσαρντ Εσκίνας. Ο πρώην συνιδιοκτήτης της San Diefo Sports Arena, ήταν από τους ανθρώπους που έπαιζε συχνά με τον Τζόρνταν. Κυρίως γκολφ, όπου το στοίχημα ήταν 1.000 δολάρια για κάθε τρύπα, αλλά και χαρτιά.

Σε έναν από τους ατέλειωτους μαραθώνιους ο Εσκίνας έχασε 98.000 δολάρια. Η πρότασή του, αντί να πληρώσει, ήταν να διπλασιαστεί το στοίχημα. Υπέγραψε μάλιστα και δυο επιταγές των 98.000 δολαρίων, άσχετγα αν είναι αμφίβολο αν είχε τα χρήματα να τις καλύψει, όπως σημειώνει εύστοχα ο Roland Lazenby στο βιβλίο του "Μάικλ Τζόρνταν, η ζωή" (στην Ελλάδα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΜVP)

Ο Τζόρνταν αποδέχθηκε την πρόσκληση και έχασε. Όχι μόνο, μια φορά, αλλά ... απανωτές. Βρέθηκε λοιπόν (σύμφωνα με τον Εσκίνας) να του οφείλει 93.000, 153.000, 313.000, 626.000 και στο τέλος 1.252.000 δολάρια! Παράνοια. Έπαιζαν σχεδόν ένα χρόνο. Από το καλοκαίρι του 1991, μέχρι το επόμενο, το 1992. Ο Τζόρνταν, στη διάρκεια της προετοιμασίας του με την Ντριμ Τιμ, κατάφερε να μειώσει το χρέος στις 900.000 δολάρια, κερδίζοντας τον Εσκίνας στα χαρτιά. Συμφώνησαν μάλιστα να τον εξωφλήσει σε δόσεις των τριακοσίων χιλιάδων. Τελικά, ο Εσκίνας εισέπραξε διακόσια χιλιάρικα ... και πολλά του ήταν.

Βλέπετε, δεν του έφτανε ότι θα έπαιρνε το χρήμα, θεώρησε σκόπιμο να κυκλοφορήσει το βιβλίο του "Ο Μάικλ κι εγώ, ο εθισμός μας στον τζόγο", που έσκασε σαν βόμβα στο κεφάλι του Τζόρνταν: "Δεν τον ξεπλήρωσα ποτέ, είναι αλήθεια. Άλλωστε, δεν είχαμε υπογράψει κάποια συμφωνία. Τον λόγο μας είχαμε δώσει. Θεώρησα ότι όταν έβγαλε το βιβλίο, πάτησε το λόγο του, αφού απλά ήθελε να με συκοφαντήσει" είπε μερικά χρόνια αργότερα ο ... τσίπης Μάικλ.

Τα χειρότερα, όμως, ήρθαν από αλλού. Μια επιταγή 50.000 δολαρίων στον έμπορο κοκαΐνης, Τζέιμς Σλιμ Μπιούλερ, είχε την υπογραφή του Τζόρνταν και αποδείχθηκε ότι αφορούσαν χρήματα από τζόγο. Όπως και άλλες τρεις επιταγές ύψους 108.000 δολαρίων, που βρέθηκαν στο σπίτι του δολοφονημένου Έντι Ντάου. Ήταν χρέη του Μάικλ στον εργολάβο Ντιν Τσάπμαν και τους φίλους του, με τους οποίους έπαιζε χαρτιά, ή γκολφ, παρόντος και του μακαρίτη Ντάου.

Η υπόθεση άρχισε να γίνετια σοβαρή, όταν ο Εσκίνας κατήγγειλε πως άκουσε τον Τζόρνταν να κάνει λόγο για "τη διαφορά των 7 πόντων". Όμως η έρευνα του ΝΒΑ, επισήμως τουλάχιστον, κατέληξε στο αθωωτικό συμπέρασμα ότι ουδέποτε ο Air στοιχημάτισε σε αγώνα μπάσκετ...

Ο Φιλ Τζάκσον βάζει τα κλάματα

Καθώς την ίδια ώρα ο Μάικλ προσπαθούσε για το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα των Μπουλς, η πίεση με την υπόθεση του τζόγου και βέβαια το σοκ της δολοφονίας του πατέρα του, καθιστούσααν τη ζωή του αφόρητη. Αποφάσισε να τα ... παρατήσει όλα και να παίξει μπέιζμπολ. Το ανακοίνωσε σε επίσημη συνέντευξη Τύπου, παρόντων όλων των Μπουλς (ιδιοκτησία, μάνατζμεντ, προπονητές και παίκτες) και του Ντέιβιντ Στερν, σοκάροντας όλο τον κόσμο του μπάσκετ. Κανείς δεν πίστευε ότι ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας του πλανήτη, που ήταν μόλις 31 ετών, στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του. Ήταν αλήθεια.

Την προηγούμενη μέρα είχε μιλήσει στον Φιλ Τζάκσον, σε μια συνάντηση που είχε κλείσει ο ιδιοκτήτης των Μπουλς, Τζέρι Ράινστορφ. Στην αρχή ο προπονητής πίστευε ότι θα τον έπειθε να αναθεωρήσει. Βλέποντας ότι ο Μάικλ ήταν αμετάπειστος του πρότεινε να πάρει μια μεγάλη άδεια και να επιστρέψει. Ο Τζόρνταν όμως έλεγε συνέχεια "τελείωσα, δεν πάει άλλο". Και τότε o Φιλ, δάκρυσε, διαισθανόμενος το μέγεθος της απόφασης του καλύτερου παίκτη που είχε ποτέ στα χέρια του.

Κάπου στο Άκρον του Οχάιο, ένα μικρό παιδάκι 9 ετών, μάθαινε τα νέα και έβαζε επίσης τα κλάματα. Τον έλεγαν ΛεΜπρον Τζέιμς...

Keywords
θεωρια, dance, καλοκαιρι, media, μυστήριο, espn, εταιρεία, flight, nike, γιου, κηδεία, νέα, συλληψεις, ραπ, βαν, air, νβα, χρεος, sports, arena, γκολφ, roland, ελλαδα, τιμ, ντιν, σοκ, οχάιο, εφημεριδες, λιτσα πατερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, Ημέρα του παιδιού, τελος του κοσμου, η ζωη, το στοιχημα, βιντεο, αδεια, αστυνομια, αυτοκινητο, γηπεδα, εθνικη, ιχνη, μπασκετ, νβα, ντοκιμαντερ, πιεση, σταρ, τα νεα, τηλεοραση, ωρα, nike, αεροδρομιο, αλκοολ, απλα, ατλαντικ, βιβλιο, βομβα, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γιου, γονεις, δικη, δολοφονοι, δωσει, δωρο, εγινε, εδινα, εθισμος, ευκολα, ειπε, εποχη, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, ετων, ζωη, ζωης, ιδεα, κηδεία, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, θεωριες συνομωσιας, θεωριες, θορυβος, γκολφ, εκδοσεις, λαθος, λεφτα, λογο, μακρια, μαμα, μυστήριο, μικρο, ρεπορτερ, μυστικα, ντιν, εξοφληση, παντα, οικογενεια, ονομα, οχάιο, πενθος, πηγαινε, υπογραφη, ροη, προβληματα, ραπ, ρολο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συλληψη, σικαγο, σκεφτεσαι, σοκ, σπεκουλα, σπιτι, σουπερ, τιμωρια, τιμ, τυπος, φυσικα, φορμα, φορα, χερι, χειροτερα, χρημα, air, αδυνατο, αφυπνιση, arena, βαν, dance, δαχτυλιδι, εκπομπες, επεισοδια, espn, flight, κακος, κληση, κομματι, media, μια φορα, μπροστα, sports, roland, χερια
Τυχαία Θέματα