Η ώρα των πρώτων σοβαρών αποφάσεων για τον Μαρτίνς

21:42 10/7/2019 - Πηγή: Contra

Με τη φιλική αναμέτρηση επί αυστριακού εδάφους κόντρα στο Αμβούργο, η οποία ολοκληρώθηκε με σκορ 1-1 (80' Σεμέδο / 87' Χιντερζίερ), ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το στάδιο της προετοιμασίας του σε Πολωνία και Αυστρία. Οι 'ερυθρόλευκοι' σε αυτό το διάστημα έδωσαν συνολικά πέντε φιλικά, με απολογισμό 4 ισοπαλίες και 1 νίκη. Στο διάστημα της παρουσίας των Πειραιωτών στο εξωτερικό, ο Πέδρο Μαρτίνς είχε την ευκαιρία να σχηματίσει μια πρώτη εικόνα για τους παίκτες που έχει στα χέρια του. Όχι για όλους,

αφού την περσινή σεζόν συνεργάστηκε με πολλούς από αυτούς, επομένως δεν περίμενε να βγάλει τα συμπεράσματα του στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Από την άλλη, σαφώς υπήρξαν ποδοσφαιριστές που εξέπληξαν ευχάριστα τον Πορτογάλο τεχνικό, άλλοι που θα χρειαστούν... διπλοτσεκάρισμα και μια τελευταία λίστα που θα τον απασχολήσει πολύ τις επόμενες μέρες και αφορά μια σειρά αποφάσεων που θα κληθεί να πάρει για αποχωρήσεις και ρόλους.

Οι εκπλήξεις

Ο Γιάννης Μασούρας ήταν εμφανώς βελτιωμένος και πιο άνετος γενικά, σε σχέση με τον παίκτη που είδαμε πέρσι το καλοκαίρι. Έδειξε αυτοπεποίθηση και διάθεση να πάρει πρωτοβουλίες, έκανε αισθητή την παρουσία του στα φιλικά. Ο Φιορίν Ντουρμισάι ως νεοφερμένος άφησε επίσης θετικές εντυπώσεις, έχει περιθώρια εξέλιξης και ίσως στο άμεσο μέλλον να καταφέρει να παίξει σημαντικό ρόλο στο ρόστερ των 'ερυθρολεύκων'. Καλά στοιχεία εμφάνισε και ο γκολκίπερ Κωνσταντίνος Τζολάκης, με highlight της παρουσίας του την απόκρουση στην εκτέλεση πέναλτι του Γουντ, στο φιλικό με το Αμβούργο. Ο πανύψηλος γκολκίπερ (193 εκ.) δεν έχει κλείσει ακόμη τα 17 του χρόνια (08/11/1992) και δείχνει ικανότητες δυσεύρετες στην ηλικία του.

Ωστόσο αυτοί που πραγματικά αποτέλεσαν τις ευχάριστες εκπλήξεις ήταν οι Βασίλης Σουρλής και Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, αμφότεροι στην πρώτη τους προετοιμασία με τον Ολυμπιακό. Ο Έλληνας μέσος χρησιμοποιήθηκε από τον Πέδρο Μαρτίνς κυρίως σε θέση '8' στον άξονα της μεσαίας γραμμής και η παρουσία του μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετική τηρουμένων των συνθηκών. Η ηλικία του είναι ουσιαστικά ίδια με αυτή του Τζολάκη, δεν έχει κλείσει ακόμη τα 17 (16/11/2002), όμως ο τρόπος που κινείται στο γήπεδο και αντιλαμβάνεται τις τακτικές ανάγκες της θέσης, παραπέμπουν σε ώριμο ποδοσφαιριστή. Αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για κατ΄εξοχήν επιθετικό μέσο (τέτοιο ρόλο είχε φέτος στην Κ-19 του Ολυμπιακού), τότε μοιάζει ακόμη σπουδαιότερη η παρουσία του σε Πολωνία και Αυστρία.

Όσον αφορά τον Λάζαρ Ραντζέλοβιτς, με τις εμφανίσεις του στα φιλικά επιβεβαίωσε πως η περσινή του παρουσία (7 γκολ, 12 ασίστ) στην δευτεραθλήτρια Σερβίας, Ραντνίτσκι Νις, δεν ήταν προϊόν συμπτώσεων. Ο 21χρονος εξτρέμ είναι θρασύς στο παιχνίδι του, πολύ καλός τεχνικά και εκρηκτικός στα πρώτα μέτρα. Η ασίστ του με το εξωτερικό φάλτσο στο γκολ του Φορτούνη απέναντι στην Γιαγκελόνια, ήταν δείγμα παίκτη με κλάση και φαντασία. Δεν είναι τυχαίο πως παρά την πλειάδα ακραίων κυνηγών που έχει στη διάθεση του (Ποντένσε, Μασούρας, Σουντανί, Μπρούνο, Χριστοδουλόπουλος, Βαλμπουενά), ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι σίγουρος πως ο Ραντζέλοβιτς θα πρέπει να παίξει και του χρόνου δανεικός.

Οι... γνωστοί

Σα, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Τσιμίκας, Τοροσίδης, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Γκιλιέρμε, Ποντέσε, Γκερέρο και Γιώργος Μασούρας αποτελούν την λίστα των παικτών που ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά. Προφανώς η εικόνα τους στο διάστημα της παρουσίας των 'ερυθρολεύκων' σε Πολωνία και Αυστρία δεν είχε σχέση με την πιθανή παρουσία τους ή μη στο ρόστερ για τη νέα σεζόν. Η δική τους δουλειά ήταν να προπονηθούν σωστά και να έρθουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πρις τις μάχες με την Βικτόρια Πλζεν για τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League. Μαζί με αυτούς 'κολλάνε' και οι... new entries τύπου Βαλμπουενά και Σεμέδο. Δύο παικτών που, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν είχαν κάτι να αποδείξουν σε επίπεδο προετοιμασίας, παρά μόνο να δουλέψουν προκειμένου να δικαιώσουν τις προσδοκίες που συνοδεύουν την απόκτηση τους. Αμφότεροι άφησαν ικανοποιημένο τον Πέδρο Μαρτίνς σε προπονήσεις και φιλικά, με τον Σεμέδο να 'σφραγίζει' την παρουσία του σε αυτό το διάστημα με μια κεφαλιά - οβίδα, στο 1-1 του Ολυμπιακού κόντρα στο Αμβούργο.

Απόντες και 'απόντες'

Μεριά, Σισέ και Καμαρά έλειπαν στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής, επομένως ο Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να περιμένει μέχρι να τους συναντήσει στο Αθλητικό Κέντρο για να διαπιστώσει την αγωνιστική τους κατάσταση και τα επίπεδα κούρασης/δυνάμεων που εμφανίζουν για την εποχή. Ο Μάρκοβιτς ήταν η τελευταία χρονικά μεταγραφή των 'ερυθρολεύκων' και η αξιολόγηση του προφανώς θα γίνει στο διάστημα που ακολουθεί.

Ο Σουντανί εξαιτίας μυϊκών ενοχλήσεων ουσιαστικά έχασε τα φιλικά σε Πολωνία και Αυστρία, ο Χριστοδουλόπουλος βρίσκεται στο στάδιο της επανένταξης μετά την ρήξη χιαστού, ενώ ο Ελ Αραμπί έφτασε στην Αυστρία μόλις στις 7 Ιουλίου και πήρε μέρος μόνο στις προπονήσεις. Ο Βούκοβιτς υπέστη θλάση στο δεύτερο φιλικό του πρώτου στάδιου της προετοιμασίας στην Πολωνία και επέστρεψε στην Ελλάδα για την θεραπεία του. Ο Σέρβος ούτως ή άλλως αναμένεται να αποχωρήσει μέσα στον Αύγουστο.

Μια 11άδα ερωτήματα

Από εκεί και πέρα, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει στα χέρια του μια εντεκάδα παικτών για τους οποίους θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις. Που αφορούν είτε την παραμονή/αποχώρηση τους, είτε τον ρόλο που θα έχουν μέσα στη σεζόν στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Αυτοί είναι σε πρώτη φάση οι Σιαμπάνης, Μπα, Κάιπερς, Σολδάνο, Μπρούνο Φελίπε, Ανδρούτσος και σε δεύτερη οι Σουρλής, Ραντζέλοβιτς, Τζολάκης, Ντουρμισάι και Γιάννης Μασούρας.

Ο Σιαμπάνης αποκτήθηκε ως ένας ταλαντούχος γκολκίπερ με μεγάλη προοπτική για το μέλλον. Με δεδομένο ότι ο Σα θα είναι το αδιαμφισβήτητο Νο1, το ερώτημα για τον Σιαμπάνη είναι αν θα παραμείνει ως back up του Πορτογάλου (παίρνοντας ευκαιρίες στο Κύπελλο ή σε 'εύκολα' παιχνίδια του πρωταθλήματος) ή θα παραχωρηθεί δανεικός για να βάλει μια γεμάτη σεζόν στα πόδια του. Το ίδιο πάνω - κάτω ισχύει και για τον Τζολάκη, ως Νο3 στην ιεραρχία (με την απόκτηση ξένου γκολκίπερ για το Νο2) ή την πιθανότητα της συμμετοχής του στην Κ-19.

Ο Κάιπερς είναι μάλλον 'ευκολάκι' και θα πάει δανεικός για να ξαναμπεί σε φουλ αγωνιστική δράση για μια σεζόν (ουσιαστικά πέρσι έμεινε ανενεργός μετά την άρνηση του να μεταγραφεί στην ΑΕΚ από τον Εργοτέλη), ενώ στον 'αέρα' είναι ο Σολδάνο. Ο Μαρτίνς ήθελε να είναι δίκαιως δίνοντας του μια ευκαιρία να μπει από την αρχή στην προετοιμασία με τους συμπαίκτες του, ο Αργεντίνος φορ το παλεύει (ο Πορτογάλος τεχνικός έχει δηλώσει πως πρόκειται για άριστο επαγγελματία) αλλά η αλήθεια είναι πως στα φιλικά σε Πολωνία και Αυστρία πέραν της διάθεσης δεν έδειξε κάτι άλλο. Θα πάει δανεικός; Κι αν μείνει θα είναι δεύτερος ή τρίτος στην ιεραρχία; Αν είναι τρίτος, ποιο το νόημα; Δύσκολη απόφαση για τον Μαρτίνς.

Ο Μπρούνο Φελίπε πάλι έβγαλε ένα πρόσωπο εξτρέμ - εργάτη, ενώ χρησιμοποιήθηκε μια - δυο φορές και σε ρόλο κεντρικού μέσου. Με δεδομένη την επιθυμία του Ολυμπιακού να αποκτήσει έναν ακόμη χαφ, τη στιγμή που υπάρχει αριθμητική υπεροπλία στους εξτρέμ, τι θα γίνει με τον Βραζιλιάνο; Πάει για δανεικός ή μένει στο ρόστερ αλλά χαμηλά στην ιεραρχία;

Ο Ανδρούτσος πήρε μπόλικο χρόνο συμμετοχής στα φιλικά, είχε καλές και κακές στιγμές, ωστόσο με τους Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά, συν την μεταγραφή που αναμένεται στον άξονα, αν μείνει στο ρόστερ πάει για 5η επιλογή στα χαφ. Το ερώτημα της αριθμητικής υπεροπλίας στις θέσεις των ακραίων κυνηγών αγγίζει και τον Ραντζέλοβιτς. Ο Σέρβος είναι σίγουρα ένας παίκτης στην εξέλιξη του οποίου... απαγορεύεται να μπει 'φρένο'. Επομένως ή πρέπει να μείνει με ενεργό ρόλο ή να παίξει αλλού δανεικός. Ο Σουρλής είναι περίπτωση Τζολάκη ηλικιακά και τον παίρνει να αγωνιστεί τουλάχιστον ακόμη μια σεζόν με την Κ-19.

Ο Γιάννης Μασούρας λογικά δεν μπορεί να μπει σφήνα σε Ελαμπντελαουί - Τοροσίδη και πάει για δανεισμό, ενώ η περίπτωση του Ντουρμισάι είναι σπαζοκεφαλιά. Θα ήταν πολυτέλεια ως ο Νο3 της γραμμής κρούσης, θα μπορούσε να υποστηρίξει τον ρόλο του Νο2, αλλά σε κάθε περίπτωση η παραμονή του στο ρόστερ θα έπρεπε να συνδυαστεί με έναν ανάλογο χρόνο συμμετοχής προκειμένου να μείνει στάσιμος. Διαφορετικά θα ήταν πιο ωφέλιμο για τον παίκτη και τον Ολυμπιακό, να παίξει δανεικός - ιδανικά σε ένα καλό πρωτάθλημα του εξωτερικού.

Το στάδιο της προετοιμασίας σε Πολωνία - Αυστρία ολοκληρώθηκε για τους 'ερυθρόλευκους', η αποστολή επιστρέφει στη βάση της και στο φιλικό με τη Νότιγχαμ Φόρεστ (16/7) στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' θα γίνει η πρόβα τζενεράλε των αναμετρήσεων με την Βικτόρια Πλζεν. Στο μεσοδιάστημα ο Πέδρο Μαρτίνς θα έχει πάρει τις πρώτες του οριστικές αποφάσεις για το ρόστερ του Ολυμπιακού την σεζόν 2019-2020. Κάτι που προανήγγειλε και ο ίδιος στις δηλώσεις του μετά το φιλικό με το Αμβούργο.

"Θα πάρουμε αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα. Θα ήθελα να κρατήσω 22-23 παίκτες συν τους τερματοφύλακες. Έχουμε πολλούς ποδοσφαιριστές. Θα μιλήσουμε πρώτα με τη διοίκηση και μετά με τους ποδοσφαιριστές. Θα είναι οι πρώτοι που θα το μάθουν και μετά θα γίνουν οι ανακοινώσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα