Η φυγή Λουτσέσκου μπορεί να γίνει ευλογία για τον ΠΑΟΚ

22:23 29/6/2019 - Πηγή: Contra

Η ξαφνική αποχώρηση ενός βασικού 'πυλώνα' των επιτυχιών του ΠΑΟΚ δύσκολα θα περάσει αβρόχοις ποσίν. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου πιστώνεται μεγάλο μερίδιο των 3 (ή 4) τροπαίων που κατέκτησε ο 'δικέφαλος του βορρά' αυτήν τη διετία και η μετακίνησή του στη Μέση Ανατολή για λογαριασμό της Αλ Χιλάλ, φέρνει ξανά τον σύλλογο στο σημείο μηδέν που βρέθηκε εκείνον τον Σεπτέμβριο του 2017.

Νέα αναζήτηση προπονητή με τον ήλιο να καίει και τη σεζόν ουσιαστικά να βρίσκεται στην εκκίνησή της, όπως συνέβη και όταν

απολύθηκε ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς, ο νυν προπονητής της Ρένε του Πεκίνου. Για οποιονδήποτε οργανισμό, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε 'αγκάθι' ενόψει της νέας χρονιάς. Στο χέρι του ΠΑΟΚ, όμως, είναι να μετατρέψει αυτήν την έκβαση σε κάτι θετικό, αφού υπό προϋποθέσεις, η φυγή Λουτσέσκου ίσως αποτελεί ευλογία για τον σύλλογο...

Τέλος στον 'ψυχρό' πόλεμο

Όσο κυλούν οι ώρες και αποκαλύπτονται διάφορες λεπτομέρειες για τις... τελευταίες ημέρες της Πομπηίας, γίνεται κατανοητό ότι ο Λουτσέσκου και ο Γιώργος Σαββίδης αποτελούσαν τις δύο όψεις του νομίσματος στον σύλλογο. Από υποστηρικτές ο ένας του άλλου, έγιναν εχθροί, τους οποίους ένωνε ένας κοινός σκοπός: η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η επίτευξη του στόχου απελευθέρωσε και τους δύο άντρες, που πλέον μπορούσαν να διεκδικήσουν περισσότερο έδαφος για τους δικούς τους σκοπούς. Ουσιαστικά, επρόκειτο για μία μάχη χαμένη για τον Ρουμάνο προπονητή, έστω κι αν ήταν από τους λίγους ανθρώπους του οργανισμού που είχε απευθείας επικοινωνία με τον Ιβάν Σαββίδη (και μάλιστα στα ρωσικά).

Ο Λουτσέσκου γνώριζε τις επιλογές που είχε για την επόμενη μέρα, όποτε κι αν ερχόταν αυτήν. Μοιάζει στη φύση του αθλήματος ένας προπονητής να έχει πεπερασμένο χρόνο στην κλεψύδρα του και κάποια στιγμή θα ερχόταν η ώρα της απόλυσης και για τον 50χρονο τεχνικό (όπως συζητήθηκε παλαιότερα στο Pod-όσφαιρο), όμως εκείνος επέλεξε να ορίσει τη μοίρα του νωρίτερα. Αποδέχθηκε την πλουσιοπάροχη πρόταση των Σαουδαράβων και 'καθάρισε' την ατμόσφαιρα από την... μόλυνση που είχε αρχίσει να εξαπλώνεται. Η σοκαριστικά λιτή ανακοίνωση, δε, του ΠΑΟΚ για την αποχώρηση του Λουτσέσκου, συνιστά αποδεικτικό στοιχείο ότι και η αντίπερα όχθη έτρεφε τα ίδια αισθήματα.

Απόφαση και του αθλητικού διευθυντή ο διάδοχος

Ένα από τα βασικά προβλήματα στο οργανόγραμμα του ΠΑΟΚ επί εποχής Σαββίδη είναι τα πολλά 'κεφάλια' που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία των αποφάσεων. Ο 'δικέφαλος του βορρά' έχει... κατορθώσει να λειτουργεί υπό την αρχή του ενός και ταυτόχρονα υπό την αρχή των πολλών, αναλόγως το ζήτημα. Το βέβαιο είναι πως σε έναν σύγχρονο ποδοσφαιρικό σύλλογο, η παρουσία του προπονητή στον πάγκο συνδέεται άρρηκτα και με τις επιθυμίες του αθλητικού διευθυντή, ίσως αποκλειστικά και μόνο με αυτές, ανεξαρτήτως του τι επιθυμεί η ιδιοκτησία.

Ο Λουτσέσκου δεν ήταν επιλογή του Μάριο Μπράνκο, αφού προϋπήρχε της πρόσληψης του Πορτογάλου διευθυντή ποδοσφαίρου του συλλόγου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μπράνκο καλείται να αναλάβει μία τέτοια αποστολή και η πρώτη φορά που μπορεί να φέρει τον σύλλογο περισσότερο στα μέτρα και στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία του, αφού μπορεί πια να καθορίσει (και αυτός, μαζί με τα πολλά 'κεφάλια') την επόμενη ομάδα του ΠΑΟΚ και δεν θα τη βρει έτοιμη, όπως όταν ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2018.

Η απαραίτητη τόνωση στο μεταγραφικό πεδίο

Κάθε ομάδα που προσλαμβάνει έναν προπονητή ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από το τελικό "ναι" και ορισμένα ονόματα ποδοσφαιριστών που σκοπεύει να αγοράσει. Αποτελεί απαράβατο κανόνα του ποδοσφαίρου και συμβαίνει σε κάθε σύλλογο, άσχετα με το πρωτάθλημα που αγωνίζεται ή το επίπεδό του.

Η πρόσληψη νέου προπονητή στον ΠΑΟΚ πιθανότατα θα συνοδευτεί και με μεταγραφές που υπό άλλες προϋποθέσεις δεν θα γίνονταν, μιας και το ρόστερ μοιάζει γεμάτο. Εξάλλου, κανείς εκ των Ενέα Μιχάι, Δημήτρη Μελιόπουλου, Ζίβκο Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο και Νίκο Μπουργάνη δεν αποκτήθηκαν για ενδεκάδα και ούτε οι Μίροσλαβ Στοχ και Ντόουγκλας Αουγκούστο που λογικά θα τους ακολουθήσουν, θα πάρουν φανέλα βασικού στο 'σπίτι' τους. Μάλιστα, όσο πιο δυνατό το όνομα του διαδόχου, τόσο πιο ισχυρό αναμένεται να είναι και το... δώρο της διοίκησης στον νέο προπονητή.

Εκκαθάριση μακριά από συναισθηματισμούς

Ο Λουτσέσκου διαθέτει ένα ρόστερ με το οποίο κατέκτησε δύο νταμπλ στον αγωνιστικό χώρο. Παίκτες που τον αγάπησαν, όπως φαίνεται και από τα μηνύματα αποχαιρετισμού που του στέλνουν δημόσια, παρότι η ίδια η ομάδα απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο. Υπήρχαν παίκτες που έμειναν στον ΠΑΟΚ για χάρη του, όπως ήταν πέρυσι ο Δημήτρης Πέλκας και ίσως φέτος ο Φερνάντο Βαρέλα, ο οποίος λάτρευε τον Ρουμάνο τεχνικό. Το 'δέσιμο' που υπήρχε στα αποδυτήρια στην ομάδα του Λουτσέσκου ήταν ασύγκριτο και κατά συνέπεια μη αναστρέψιμο.

Ένας προπονητής που θεωρούσε 'οικογένεια' τους παίκτες του μοιάζει αδύνατο να έβρισκε το σθένος για να τους πει ότι θα πρέπει να φύγουν σε μερικές σεζόν από τώρα. Κάτι που είναι μαθηματικά βέβαιο πως πρέπει να συμβεί, λόγω της ηλικίας αρκετών από τα βασικά στελέχη της ομάδας.

Ο Βαρέλα και ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο ανανέωσαν το συμβόλαιό τους, όμως αμφότεροι είναι πάνω από 30. Μπορεί φέτος να ήταν με διαφορά οι καλύτεροι αμυντικοί του πρωταθλήματος, ωστόσο δεν θα νικήσουν τον χρόνο και σε 1-2 σεζόν ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τους αντικαταστάτες τους. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι κι αυτός 31 ετών, ο Λέο Μάτος έχει πατήσει τα 33 και ακόμα και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ετοιμάζεται να μπει στα 30. Όσο για τον αρχηγό Βιεϊρίνια, είναι ο πιο μεγάλος της παρέας των βασικών 'γραναζιών' της μηχανής του ΠΑΟΚ, αφού θα φτάσει πρώτος τα 34 τον Ιανουάριο του 2020.

Τα επόμενα καλοκαίρια, η ανανέωση με ισάξιου επιπέδου παίκτες θα είναι επιβεβλημένη. Ως εκ τούτου, σε αυτούς τους παίκτες θα έπρεπε να αποσταλλεί μήνυμα της ανάγκης να αποτραβηχτούν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Μήνυμα που μοιάζει ακατόρθωτο να στείλει ο Λουτσέσκου, λόγω της ανθρώπινης σχέσης που έχτισε αυτά τα δύο χρόνια, μήνυμα που θα δυσκολευτεί πολύ λιγότερο να στείλει ο οποιοσδήποτε διάδοχός του.

Τα ΜΜΕ θα αρχίσουν να σέβονται ξανά τον θεσμό

Η στάση του Λουτσέσκου τα 2 χρόνια που βρέθηκε στο 'τιμόνι' του ΠΑΟΚ λοιδορήθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ. Οι κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις του για τις οποίες απολογούνταν στη συνέχεια, εκείνες που ξεπερνούσαν τη σφαίρα του παραλόγου, το εβδομαδιαίο αστείο με τους βαθμούς που είχε συγκεντρώσει ο ΠΑΟΚ και οι επιθέσεις κατά της Αθήνας με χρήση φασιστικών όρων, στηλιτεύτηκαν από τα media. Αρκετά ΜΜΕ άνοιξαν διαρκές 'μέτωπο' με τον Ρουμάνο προπονητή, άλλα απλά σταμάτησαν να δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις δηλώσεις του, αφού έκριναν πως είχε χάσει την αξιοπιστία του.

Ο σεβασμός στον θεσμό του προπονητή του ΠΑΟΚ κλονίστηκε ανεπανόρθωτα, κάτι που θα διορθωθεί με την αλλαγή προσώπου. Ο νέος τεχνικός, όποιος κι αν είναι αυτός, δίχως (κατά πάσα πιθανότητα) εμβάθυνση στα τεκταινόμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, θα αποφύγει τις βαρύγδουπες και οριακές δηλώσεις, είτε τώρα είτε κατά τη διάρκεια της σεζόν και η προσοχή των ΜΜΕ θα στραφεί εκεί που πραγματικά πρέπει να βρίσκεται, στον αγωνιστικό χώρο.

Συμπερασματικά, η αποχώρηση του 'αρχιτέκτονα' των επιτυχιών του ΠΑΟΚ τα τελευταία 2 χρόνια αναντίρρητα προκαλεί σοκ στον οργανισμό. Όμως με κατάλληλες κινήσεις, αυτή η αλλαγή σελίδας μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την ομάδα, στο νέο επίπεδο που έχει ανέλθει. Ομοίως, όμως, η συναισθηματική καταιγίδα που πλήττει την Τούμπα λίγες ώρες μετά από την ανακοίνωση του 'διαζυγίου' μπορεί να συμπαρασύρει την ομάδα προς τα κάτω. Μόνο ο χρόνος θα δείξει...

Έχει ταλέντο τελικά η εθνική Βραζιλίας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο

Keywords
Τυχαία Θέματα