Η 'επιστολή' του Ολυμπιακού στην Αρμάνι

13:35 30/11/2019 - Πηγή: Contra

Μέτρησε την 5η του νίκη στην Ευρωλίγκα, την Παρασκευή το βράδυ. Η τρίτη του στα τελευταία τέσσερα ματς, όπου η ήττα του (εναντίον της Μπάγερν) χάθηκε μέσα από τα χέρια του. Ο Ολυμπιακός είναι φανερό ότι μας ... δηλώνει την φανερή βελτίωσή του, την σταδιακή μεταμόρφωσή του και την ικανότητά του, πλέον, να κερδίζει ομάδες που στο ξεκίνημα της σεζόν δεν μπορούσε καν να τις δει.

Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα ότι το ματς με την Αρμάνι Μιλάνου είχε τον χαρακτήρας ενός τεστ-προσωπικότητας

για τον Ολυμπιακό. Το πέρασε με επιτυχία, νικώντας τους Ιταλούς του Μεσίνα με χαρακτηριστική άνεση και αρχίσει σιγά-σιγά να αντιμετωπίζει το μέλλον του με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Προφανώς δεν θα κάνει μόνο νίκες από δω και πέρα το "ερυθρόλευκο" συγκρότημα, τουλάχιστον, όμως, ακόμη και στις ήττες της θα δίνει την εντύπωση μιας κανονικής ομάδας, με αρχή, μέση και τέλος.

Είναι πολλές οι "δηλώσεις" των Πειραιωτών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Έχουν ηρεμήσει απόλυτα, μετά το ταραχώδες ξεκίνημα της σεζόν και ολοφάνερα δουλεύουν σκληρά στο ΣΕΦ. Το είπε και ο Κώστας Παπανικολάου, που μετά το ματς σχολίαζε "στο γήπεδο μας βγαίνουν όσα κάνουμε στις προπονήσεις". Ο ίδιος ο 29χρονος άσος είναι η ενσάρκωση αυτής της προσπάθειας. Η επιστροφή του, μετά τον τραυματισμό του, είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή.

Στα πέντε πρώτα παιχνίδια του, ο "Παπ" είχε 4.4π (4/8δ, 4/7τρ, 2/4β) και 1.8 ρ, περνώντας σχεδόν απαρατήρητος. Τραυματίστηκε στη Μόσχα, έχασε δυο αγώνες, αλλά γύρισε ... όπως ο Παπανικολάου που ξέραμε. Στα τελευταία 4 ματς, μετράει πλέον 10.2π (10/12δ, 5/11τρ, 4ρ) και κυρίως βγάζει μια τεράστια αμυντική ενέργεια που σχεδόν είχε ξεχάσει στο παρελθόν του.

Δεν είναι όμως μόνο ατομικό το θέμα. Η ομάδα ανεβαίνει όλη μαζί, για αυτό άλλωστε και κερδίζει. Θα πρέπει να πιστωθεί με όλο αυτό ο Κεμζούρα, που κατάφερε να βάλει κάτω τους ρόλους και να φέρει την ομάδα του στα ... ίσια. Δεν ήταν εύκολο, ειδικά σε ένα οργανισμό όπως ο Ολυμπιακός όπου υπάρχει γκρίνια, διόγκωση των λαθών και ενδελεχής κριτική, καμιά φορά και άδικη, για το παραμικρό. Ο Λιθουανός εν πρώτοις κράτησε το τιμόνι σε σταθερή ρότα. Κι αυτό είναι ένα μικρό κατόρθωμα.

Ακόμη και μετά τον τραυματισμό του Ριντ, ο Ολυμπιακός παρότι βγήκε από τη ροή του, βρήκε τον τρόπο να καλύψει την απώλεια του δεύτερου σέντερ. Ο Κεμζούρα μετέφερε στο "5" τον Ρούμπιτ, έριξε στο "4" τον Βεζένκοφ και κατάφερε να βγει αλώβητος από τη μάχη με μια ομάδα όπως η Αρμάνι. Βλέποντας μάλιστα ότι θα χρειαζόταν έναν ακόμη έξτρα-αμυντικό στο παιχνίδι, για τους γκαρντ της ιταλικής ομάδας, έδωσε χρόνο στον Γουίλ Τσέρι, που δεν μπήκε για να συμπληρώσει απλά την δωδεκάδα.

Είναι πολύ χρήσιμο για οποιονδήποτε προπονητή να βλέπει τους παίκτες του, ακόμη κι εκείνους που δεν παίζουν πολύ, να προσφέρουν καλές υπηρεσίες, να έχουν πάθος, να υπάρχει συναγωνισμός.

Η άμυνα τον στηρίζει

Πάνω απ' όλα, όμως, ο Ολυμπιακός στηρίζεται στην άμυνά του, το βασικό συστατικό, δηλαδή, για να πετύχει μια ομάδα τον στόχο της. Η εξουδετέρωση του ρυθμού της Άλμπα στο Βερολίνο ήταν το πρώτο δείγμα. Η καθήλωση της Αρμάνι στους 70 πόντους (και στις 8 ασίστ) το δεύτερο. Από τη στιγμή, που υπήρχε η διάθεση στην άμυνα, κάποια στιγμή θα ερχόταν και η ... λύση του προβλήματος στο σουτ. Τα περισσότερα άλλωστε από τα ... εννιά χαμένα της πρώτης περιόδου, ήταν ελεύθερα.

Το 0/9 τρίποντα του πρώτου δεκαλέπτου, έγινε στη συνέχεια 8/12 και όλα είχαν μπει στην ... ευθεία για τη νίκη. Ο Κεμζούρα είχε διαβάσει σωστά την αδυναμία του Σκόλα να μαρκάρει στο ένας εναντίον ενός του Πρίντεζη, έδωσε ξανά την μπαγκέτα στον Σπανούλη, που τρύπησε ουκ-ολίγες φορές την αντίπαλη άμυνα, ενώ στο δεύτερο μέρος αξιοποίησε στο έπακρο τον ορεξάτο Μιλουτίνοφ (πέμπτο νταμπλ-νταμπλ της χρονιάς).

Η πίεση από Τσέρι και Μπόλντγουιν, Κόνιαρη πάνω στον Σέρχιο Ροντρίγκεθ και τον Νέντοβιτς, απέφερε καρπούς, ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στα ριμπάουντ και πήρε μια σπουδαία νίκη, που τον σταθεροποιεί στη βαθμολογία και του δίνει ελπίδες. Αρχίζει, βέβαια, ένα σερί μεγάλων ματς, αρχής γενομένης την ερχόμενη Παρασκευή στο ΟΑΚΑ. Σε αυτές τις έξι αγωνιστικές που απομένουν μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου, οι Πειραιώτες θα παίξουν τέσσερα ματς εκτός έδρας (πλην του ΠΑΟ, θα αντιμετωπίσουν και Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ερυθρό Αστέρα) και μόλις δυο στο ΣΕΦ (Χίμκι, Φενέρ).

Για το αν θα μπορέσουν, πράγματι, να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στη βαθμολογία θα φανεί σε αυτές τις δοκιμασίες...

Και η επιστολή-δήλωση των διεθνών

Αυτή τη φορά, όμως, υπήρξε και δήλωση προθέσεων των διεθνών παικτών του Ολυμπιακού, για την Εθνική ομάδα. Να συμφωνήσουμε σε κάτι. Κανείς δεν είναι υπεράνω της Εθνικής. Αυτό όμως ισχύει για όλους και δεν μπορεί να το θυμόμαστε κατά το δοκούν. Όποτε μας συμφέρει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι "ερυθρόλευκοι" παίκτες δεν θα έπρεπε καν να σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο. Πόσο... φυσιολογικό, όμως, είναι το ελληνικό μπάσκετ;

Οι διεθνείς του Ολυμπιακού θέλησαν να προφυλαχθούν από μια ενδεχόμενη θύελλα, που υποπτεύθηκαν ότι μπορούσε να ξεσπάσει εναντίον τους. Προσέξτε: Πρίντεζης και Παπανικολάου (ο Κόνιαρης δεν είχε κληθεί) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ρικ Πιτίνο, όταν ο Αμερικανός ανέλαβε τις τύχες της Εθνικής Ομάδας, για μια συνάντηση μαζί του.

Στην κουβέντα που ακολούθησε, εκτός των άλλων, ο διάσημος κόουτς τους ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο ... Greek Πιτίνο, αφού εκείνη την στιγμή δεν ετίθετο θέμα εργασίας σε άλλη ομάδα. Όλα αυτά τα επιβεβαίωσε εμμέσως και ο ίδιος ο Πιτίνο, στην δήλωσή που έκανε την Παρασκευή

Έφυγαν έχοντας σχηματίσει αυτή την εντύπωση, συζητώντας με τον Ρικ τις όποιες σκέψεις είχαν κι οι ίδιοι για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ξαφνικά διαβάζουν ότι ο Πιτίνο αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο ΟΑΚΑ να αγωνιστεί με τον ΠΑΟ, για την Ευρωλίγκα. Αν δεν είχαν αντιδράσει με την επιστολή τους και αίφνης διέρρεε από δω κι από κει ότι οι δυο άσοι των Πειραιωτών, έχουν συναντηθεί με τον Πιτίνο μιλώντας για την Εθνική, ποιος αμφιβάλει για την δύσκολη θέση τους, το εσωτερικό πρόβλημα του Ολυμπιακού και όλα όσα θα προέκυπταν σε "επικοινωνιακό επίπεδο";

Μπούρδες θα πείτε. Θα συμφωνήσω. Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να απασχολούν κανέναν. Ναι, μόνο, που ζούμε στην Ελλάδα, όπου η μπουρδολογία θριαμβεύει. Δεν ήταν οι παίκτες του Ολυμπιακού που έθεσαν πριν από δέκα χρόνια θέμα ... Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, στην Εθνική, λόγω Παναγιώτη Γιαννάκη. Άλλοι διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, ότι δε γίνεται, δεν πρέπει, δεν, δεν και στο τέλος την πλήρωσε ο Γιαννάκης και κατ' επέκταση ο Ολυμπιακός.

Τώρα που διασταυρώθηκαν με ομιχλώδη τρόπο Παναθηναϊκός, Εθνική Ομάδα και Πιτίνο, πρέπει όλοι να πούμε "ναι, έγινε λάθος το 2008, πάμε παρακάτω", σα να μην έχει συμβεί τίποτε. Και φυσικά ζημιωμένοι να βγαίνουν, ως συνήθως, οι ολυμπιακοί. Δε γίνεται για το καλό της Εθνικής ο προπονητής του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Γιαννάκης, να μην θεωρείται αποδεκτός και πάλι για ... το καλό της Εθνικής, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, να είναι!

Στο μυαλό κάποιων ισχύει πάντα η χαρρυκλύνια ρήση "τα σα μα και τα μα μάσατα..." Ναι, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να περιμένουν και τις αντιδράσεις...

Keywords
Τυχαία Θέματα