Η άκυρη εκκίνηση των Μπακς (και άλλων) έχει εξήγηση

19:33 1/11/2019 - Πηγή: Contra

Οι έσχατοι της περυσινής σεζόν έσονται πρώτοι και οι πρώτοι έσχατοι; Όχι απαραίτητα. Ωστόσο η -κατά Ματθαίον- φράση αποτυπώνει μια πρώτη πραγματικότητα για την ως τώρα απόδοση των ομάδων του ΝΒΑ μετά τα πρώτα 4-5 της νέας σεζόν και τη βελτίωση της αγωνιστικής ισορροπίας που εμφανίζουν συγκριτικά με τα πεπραγμένα όλης της περυσινής.

Προφανέστατα ο πίνακας του καθηγητή του Τέξας (όπως και αναλυτή στο ESPN) Κερκ Γκόλντσμπερι δεν προειδοποιεί πως η κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτιμάται ούτως ή άλλως

πως ομάδες που δεν είχαν τη γρηγορότερη αντίδραση απ' όταν ακούστηκε το σήμα του αφέτη, μεταξύ των οποίων οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, θ' αρχίσουν ν' ανακτούν τον αγωνιστικό ρυθμό που τους λείπει. Τα στοιχεία παρόλα αυτά αποτυπώνουν μια πρώτη τάση αναδιαμόρφωσης των προβλέψεων για εκείνες τις ομάδες που δεν ανήκουν στο elite γκρουπ του πρωταθλήματος, αυτές δηλαδή που δεν είναι ικανές να διεκδικήσουν τον τίτλο.

Πώς προκύπτουν όλα αυτά

Οι Φίνιξ Σανς είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της παραπάνω ανάλυσης. Διότι, παρά την τιμωρία του Ντιάντρε Έιτον για μια απαγορευμένη ουσία που δεν κατάλαβε κανείς τη χρησιμότητά της, έχουν καταφέρει να κερδίσουν πεντακάθαρα τους Κινγκς, τους Κλίπερς και τους Γουόριορς, την ίδια στιγμή που έχασαν οριακά από τους Τζαζ και τους Νάγκετς. Ο συνδυασμός αυτός στην κατηγορία του net rating (διαφορά ανά 100 κατοχές) τούς έφερε από το -9.26 στο +8.58. Να πώς ακριβώς έρχεται το +17.4 στο γράφημα του Γκόλντσμπερι και μαζί η κορυφή.

Οι Λος Άντζελες Λέικερς, των τριών συνεχόμενων νικών μετά την ανεπιτυχή πρεμιέρα απέναντι στους Κλίπερς, είναι η έτερη ομάδα με διψήφια απόκλιση θετικού πρόσημου. Πέρυσι τέλειωσαν την κανονική περίοδο, έχοντας μείνει εκτός playoffs (37-45), με -1.66 και εφέτος εμφανίζουν ένα φανταστικό +11.14, το οποίο είναι η καλύτερη επίδοση της λίγκας. Η διαφορά αυτομάτως αγγίζει τις 13 μονάδες (12.7) φέρνοντας την ομάδα του Φρανκ Βόγκελ πίσω μόνο από τους 'ήλιους'. Η βελτίωση των 'λιμνάνθρωπων' αφορά κυρίως το αμυντικό σκέλος, καθώς από τους 110.18 πόντους (ανά 100 κατοχές) που δέχονταν πέρυσι τούς βρίσκεις στους 97.89! Ένα σκέλος στο οποίο η ταυτόχρονη παρουσία του νέου προπονητή και φυσικά του Άντονι Ντέιβις έχει συνεισφέρει κομβικά.

Ακολουθούν οι Μαϊάμι Χιτ και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς χάρη στο +7.8 συγκριτικά με πέρυσι. Μόνο που αμφότερων η τιμή είναι μάλλον παραπλανητική, καθώς το πρόγραμμά τους στο ξεκίνημα ήταν αρκετά ευνοϊκό. Ιδίως οι 'ιππότες' του 2-2 δεν πρόκειται να συνεχίσουν ανάλογα, όταν ο βαθμός δυσκολίας των αγώνων αυξηθεί απότομα.

Αναποδογυρίζοντας τον πίνακα, συναντάμε ένα αποτέλεσμα που δεν φάνταζε να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης. Ναι μεν οι Γουόριορς είναι πληγωμένοι και κατ' επέκταση αποδυναμωμένοι, ταυτόχρονα όμως το -18 δεν είναι μια κολακευτική τιμή για μια κυριαρχική ομάδα που διεκδίκησε τα προηγούμενα πέντε τρόπαια και κατέκτησε τα τρία εξ αυτών. Πέρυσι οι 'πολεμιστές' κρατούσαν τη δεύτερη θέση στο net rating με +6.39, όταν εφέτος μετά από τρεις ήττες έχουν κατρακυλήσει στην 28η θέση (τρίτη χειρότερη επίδοση) με -11.50! Η εξήγηση έχει μία διάσταση. Σκοράρουν λιγότερο (από τους 116.63 έχουν πέσει στους 107.5) και επιτρέπουν περισσότερους πόντους στον εκάστοτε αντίπαλό τους (από τους 110.24πήγαν στους 119.01).

Τους Μέμφις Γκρίζλις, που κάνουν μια νέα αρχή με τον ρούκι Τζα Μοράντ σε ηγετικό ρόλο, τους περιμέναμε τόσο χαμηλά. Όχι όμως τους φιλόδοξους Σακραμέντο Κινγκς που με την περυσινή πορεία τους είχαν δημιουργήσει άλλες προσδοκίες, αλλά το 0-5 τούς έχει φέρει ένα και δυο βήματα πίσω. Μάλιστα οι ήττες τους ήρθαν από ομάδες (Σανς, Μπλέιζερς, Τζαζ, Νάγκετς, Χόρνετς) που θα έπρεπε αν όχι να νικήσουν για ν' ανέβουν επίπεδο, ν' ανταγωνιστούν τουλάχιστον. Τουναντίον υποτάχθηκαν άνευ μάχης και το -1.02 που άφησαν ως παρακαταθήκη στο φινάλε της περυσινής χρονιάς κατέληξε να γίνει ένα βαρβάτο -16.63, εξαιτίας της δεύτερης χειρότερης επιθετικής επίδοσης (98.04 πόντοι ανά 100 κατοχές με ποσοστό ευστοχίας που μετά βίας υπερβαίνει το 40%).

Ούτε βέβαια οι Μιλγουόκι Μπακς θα πρέπει να περηφανεύονται για το μπάσκετ που έχουν παίξει ως εδώ. Η νέα φανέλα τους δεν κάνει πλάκα και το 2-2 τούς κρατά σχετικά ψηλά στην Ανατολή (5η θέση), αλλά και το δικό τους net rating παρουσιάζει κάθετη πτώση. Πέρυσι η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος δεχόταν 105.76 πόντους ανά 100 κατοχές τη στιγμή που εφέτος επιτρέπει 107.30. Τομέας που απαιτεί βελτίωση για να φτάσουν όσο πιο μακριά. Στην επίθεση δε οι 114.23 πόντοι (τέταρτη περυσινή επίδοση) έχουν γίνει μόλις 108.99 πόντοι (όγδοη). Η μίξη αυτών των δύο διαφοροποιήσεων δίνει το +1.70 που σε σχέση με το περυσινό +8.47 είναι η μέρα με τη νύχτα. Η απώλεια δηλαδή αγγίζει τις 7 μονάδες (-6.77). Αντίστοιχα είναι τα παραδείγματα των Ιντιάνα Πέισερς και των Ντένβερ Νάγκετς τους οποίους ο ίδιος ο προπονητής τους Μάικ Μαλόουν περιέγραψε ως μια 'great talk team'. Όχι της πράξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα