Ελλάδα-Βραζιλία: Το δράμα μιας χαμένης βολής

18:39 3/9/2019 - Πηγή: Contra

Από τα χρόνια του (αρχισκόρερ σε Παγκόσμια) Οσκάρ Σμιντ απέναντι σε Γκάλη και Γιαννάκη, τα παιχνίδια με τη Βραζιλία έκρυβαν (και εξακολουθούν φυσικά να κρύβουν) μια απρόβλεπτη μοναδικότητα, σχεδόν μυστηριακή. Η μάχη στη Νατζίνγκ, στην οποία ο θρυλικός Βραζιλιάνος ήταν παρών, δεν απέκλινε από το πατροπαράδοτο δόγμα. Ο Κώστας Σλούκας κέρδισε ένα αναπάντεχο φάουλ-δώρο στα 2.1'', πριν από την κόρνα λήξης, και με τρεις βολές θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση. Σε μια τέτοια συνθήκη τον γκαρντ της Φενέρμπαχτσε θα προτιμούσαν όλοι. "Όλη η Ελλάδα

αυτόν θα διάλεγε", παραδέχθηκε ο Κώστας Παπανικολάου γνωρίζοντας ήδη το αποτέλεσμα. Ευστόχησε στις δύσκολες, τις πρώτες δύο. Η τρίτη έκανε βόλτα στο σίδερο και ένα χέρι την έδιωξε μακριά.

Η 'σελεσάο' επικρατούσε 79-78. Αφού προηγουμένως είχε ανατρέψει διαφορά 17 πόντων (40-23, 17'50''), προσπεράσει 7 πόντους (71-64) και στο φινάλε κινδυνεύσει να δώσει άλλα πέντε λεπτά μετά τις 1/2 βολές του Μπαρμπόζα στα 4.8'' και την αφέλεια ενός άγουρου 20χρονου (Ντίντι). Όλ' αυτά ήταν αναπόσπαστα κομμάτια της σύνθεσης και βαθιάς γοητείας που συντροφεύει τα παραδοσιακά ραντεβού δύο ετερώνυμων πόλων που έλκονται ηλεκτρικά.

Πώς βέβαια το παιχνίδι του +17, που ως το 18' έφερε την υπογραφή του Πρίντεζη σε μεγάλο βαθμό (όπως έγραφε και ο Τιάγκο Σπλίτερ στο twitter, διαμαρτυρόμενος στο φινάλε για τη διαιτησία) και των Καλάθη (πόντοι) - Σλούκα (ασίστ) σε δεύτερο επίπεδο, κυρίως δε των 7/13 σουτ για τρεις μετά τις πρώτες δύο περιόδους, απέκτησε μια αποτρόπαια μορφή χωρίς happy end απαντήθηκε από τον ίδιο τον Θανάση Σκουρτόπουλο. "Δεν ήμασταν πιστοί σ' αυτά που είχαμε πει. Βιαστήκαμε, δεν κάναμε αυτά που είχαμε πει. Ακόμη και στη φάση του Βαρεζάο, άλλα είχαμε ζητήσει", ανέφερε παλεύοντας ν' εξηγήσει την έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα και τα 2/13 σουτ πίσω από τα 6μ75 μετά την επιστροφή από τ' αποδυτήρια - αφήστε τα 16 λάθη.

Ένα τρίποντο έβαλε ο άστοχος Παπαπέτρου, στο καλύτερο διάστημά του, κι ένα ο ηρωικός Πρίντεζης. Για την ισοφάριση του 76-76. "Το πιο κρίσιμο σημείο ήταν τα τελευταία τρία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου", συμπλήρωσε ο 'Παπ' του Ολυμπιακού, γιατί "έπρεπε να τελειώσουμε το ματς στους 20 και όχι να πέσει στους 10". Το 40-30 του 20' χάρισε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και πνοή στα 'γερόντια' του Άτσο Πέτροβιτς που δεν σούταραν όσο συνήθως - πέραν του ζημιογόνου για τα ελληνικά χρώματα Μαρκίνιος.

Πήγαν σε άλλο παιχνίδι, από μέση και κοντινή απόσταση. Παιχνίδι που μετέτρεψε σε πρωταγωνιστή τον Άντερσον Βαρεζάο που δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Μια persona non grata για το μπάσκετ της χώρας. Για διαφορετικό λόγο από το 2006. Δεν ήταν πλέον η βίαιη και ηθελημένη αγκωνιά και το κατάγμα στο ζυγωματικό του Ζήση. Η τότε φθορά αφορούσε μονάχα την απώλεια του γκαρντ από το υπόλοιπο του τουρνουά. Ήταν οι 22 πόντοι από τις 17 επιθέσεις που εκτέλεσε. Τις περισσότερες από κάθε άλλον της Βραζιλίας. Σκόραρε στις 10. Με την τελευταία, αμέσως μετά την αλλαγή στο σκριν, να πληγώνει ανεπανόρθωτα. "Φτάσαμε στους 80 πόντους, αλλά δεν έφταναν", κατέληξε ο Σκουρτόπουλος. Διότι την ίδια ώρα "δεχθήκαμε 49 στο δεύτερο ημίχρονο", όπως επαύξησε ο Παπανικολάου.

Ο Άτσο Πέτροβιτς, με γκριζαρισμένο μαλλί και γυαλιά πρεσβυωπίας πλέον, είχε δουλέψει πολύ τον αγώνα. Έναν αγώνα που έστειλε τη Βραζιλία στη β' φάση. "Προετοίμαζα την τακτική μας εδώ και 6 μήνες. Μ' αρέσει που όλοι έχουν επικεντρωθεί στον Αντετοκούνμπο", ομολόγησε. Με αποτέλεσμα ο Γιάννης να σκοράρει κυρίως με βολές (7/7), έχοντας τελειώσει 7 επιθέσεις, μόλις 1 στην τελευταία περίοδο. Στο φινάλε αποβλήθηκε μάλιστα με 5 φάουλ. Δεν μπορούσε να το αποφύγει. Ούτε την αλλαγή μετά το τρίτο προσωπικό κι ας ζητούσε επιμόνως από τον πάγκο να τον αφήσει στον αγώνα.

"Έπρεπε να ξέρετε από το προολυμπιακό του 2016 για τα τρικς που θα χρησιμοποιήσω", ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του τότε εκλέκτορα των Κροατών, στην τελευταία εμφάνιση του 'Greek Freak' μέχρι την επάνοδό του. "Ο Άλεξ Γκαρσία", αυτός ο 40χρονος γκαρντ των 189 εκατοστών, "είναι ο πιο δυνατός παίκτης του τουρνουά και ούτε ο Αντετοκούνμπο μπορεί να το προστάρει", ήταν η κατακλείδα του Κροάτη εκλέκτορα που μετέφερε όλο το άγχος πλέον στην Εθνική. Η οποία στην περίπτωση που ηττηθεί από τη Νέα Ζηλανδία, θα 'υποβιβαστεί' στο γκρουπ των 17-32 κι στην περίπτωση νικήσει με το καλό, εξουδετερώντας τη χάκα των Γουέμπστερ που ισοδυναμεί με την έκτη καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης (93.5 πόντοι), θα κυνηγάει να καλύψει την ήττα που αναγκαστικά θα κουβαλά.

Αν είχε μπει αυτή η βολή...

Keywords
Τυχαία Θέματα