Ranking: Όλοι οι Ισπανοί του Παναθηναϊκού στη σειρά

23:19 7/7/2020 - Πηγή: Contra

Η ανακοίνωση του Φραν Βέλεθ από τον Παναθηναϊκό ήταν η τυπική λεπτομέρεια που απέμενε για να ανοίξει ο 'κύκλος' του Ισπανού στόπερ στον σύλλογο. Η συμφωνία έχει επέλθει εδώ και καιρό και από τη στιγμή που τραυματίστηκε στα playoffs της Super League 1 και δεν μπορούσε να βοηθήσει άλλο τον Άρη, δεν υπήρχε λόγος να παρατείνει την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο 29χρονος ποδοσφαιριστής εντάσσεται στην ισπανική... παροικία

που έχει δημιουργήσει ο Ισπανός αθλητικός διευθυντής Τσάβι Ρόκα και που κατά τα φαινόμενα θα περιλαμβάνει τον προπονητή Ντάνιελ Πογιάτος, τον Φάουστο, τον Αϊτόρ και τον Καρλίτος. Παρ' όλα αυτά, στο παρελθόν η χώρα της ιβηρικής δεν ήταν ιδιαίτερα προσφιλής στο 'τριφύλλι', αφού ο πρώτος Ισπανός που αγωνίστηκε στον σύλλογο ήταν ο Βίκτορ μόλις το 2006.

Συνολικά έχουν υπάρξει 9 Ισπανοί παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού και το Contra.gr τους έβαλε στη σειρά με βάση την προσφορά τους.

9. Φάουστο (2019-2020)

Αποκτήθηκε ως ελεύθερος τον Σεπτέμβριο του 2019 σε μία θέση που υπήρχε έλλειψη για τον Παναθηναϊκό, εκείνη του αμυντικού μέσου. Για μήνες ο Γιώργος Δώνης περίμενε να φτάσει σε αγωνιστικό επίπεδο. Τελικά, αγωνίστηκε μόνο 52 λεπτά σε δύο αγώνες κυπέλλου κόντρα στην Παναχαϊκή και παραχωρήθηκε δανεικός στην Ταραγόνα της 3ης κατηγορίας του ισπανικού πρωταθλήματος (όπου έπαιξε μόλις 177 λεπτά).

8. Γιοκίν Εσπάρθα (2012-2013)

Από τις χειρότερες μεταγραφές του 'τριφυλλιού'. Αποκτήθηκε με 6μηνο συμβόλαιο τον Ιανουάριο του 2013 ως ελεύθερος από την Ουέσκα, χάρη στην πρόταση του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, Φάμπρι. Αγωνίστηκε σε 9 παιχνίδια χωρίς να σκοράρει και χωρίς να δείξει τίποτα. Έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε στη Βέροια και δεν έκανε ούτε για εκεί.

7. Σέρχιο Σάντσεθ (2015-2016)

Μία από τις πιο περίεργες περιπτώσεις Ισπανών στον σύλλογο. Αποκτήθηκε από τη Μάλαγα και παρότι είχε προσόντα και μεγάλη εμπειρία, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και να βοηθήσει. Βρέθηκε εκτός πλάνων, τραυματίστηκε σε σύγκρουση με τον Στέφανο Κοτσόλη (χτύπησε στο χέρι) μένοντας 3 μήνες εκτός και τελικά έλυσε το συμβόλαιό του έπειτα από έναν χρόνο, συνεχίζοντας στη Ρούμπιν, στην Εσπανιόλ και στην Κάδιθ.

6. Λουίς Γκαρσία (2010-2011)

Ακόμα ένα τεράστιο όνομα στα καλά του, το οποίο όμως δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα στην Ελλάδα. Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ βρίσκονταν (μεταξύ άλλων) στο βιογραφικό του όταν μετακόμισε στη χώρα μας, όμως στη μία σεζόν που αποκτήθηκε από τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό δεν πέτυχε πολλά (25 αγώνες, 2 γκολ).

5. Βίκτορ (2006-2007)

Γνώριμος της Ελλάδας, λόγω των αναμετρήσεων Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού με τη σπουδαία Λα Κορούνια στα τέλη του '90 και στις αρχές του '00. Ο Ισπανός αποκτήθηκε κατευθείαν από τους Γαλιθιάνους το καλοκαίρι του 2006 και ουσιαστικά έκανε την αρχή, ως ο πρώτος Ισπανός του 'τριφυλλιού'. Οι τραυματισμοί τον κράτησαν μακριά από τον παίκτη που θαύμασε το 'Ριαθόρ' και περιορίστηκε σε 18 αγώνες κι ένα νικηφόρο ντέρμπι με Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.

4. Βιτόλο (2011-2013)

Ανακοινώθηκε την ίδια μέρα με τον Τοτσέ, ωστόσο ήδη ήταν γνωστός στο ελληνικό κοινό, από τις θητείες του σε Άρη και ΠΑΟΚ. Βοήθησε ως αμυντικός μέσος, κυρίως χάρη στην ταχύτητά του, ωστόσο δεν ξεχώρισε κι έμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2013 έπειτα από 67 αγώνες και 5 τέρματα.

3. Τοτσέ (2011-2013)

Είχε το βαρύ φορτίο να διαδεχθεί τον Τζιμπρίλ Σισέ, παρότι αποκτήθηκε από τη Segunda Division. Δεν τα κατάφερε επ' ουδενί, όμως η προσφορά του στην ομάδα ήταν αρκετά 'τίμια', αφού σε 61 αγώνες σκόραρε 25 φορές σε όλε τις διοργανώσεις. Δεν κόστισε τίποτα και έπειτα από 2 σεζόν έμεινε ελεύθερος, για να καταλήξει στη Λα Κορούνια και να βοηθήσει στην επάνοδό της στην Primera Division.

2. Νάνο (2013-2016)

Συναγωνίζεται τον Σαριέγκι για τον Ισπανό με τη μεγαλύτερη προσφορά στον σύλλογο. Σε 107 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, ο Νάνο αποδείχθηκε 'λαχείο' που έπιασε ο Παναθηναϊκός από τη Segunda Division (ελεύθερος από την Πονφεραντίνα). Βασικός και αναντικατάστατος για 3 σεζόν και φυσικά στην πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-2014.

1. Γιόσου Σαριέγκι (2007-2012)

Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν σε διαρκή αναζήτηση διαδόχου του Ρενέ Χένρικσεν. Ο Βάσκος στόπερ, με την εμπειρία από την (καλή) Αλαβές, δεν ήταν αυτός. Παρ' όλα αυτά, έπειτα από μία κακή αρχή στην ομάδα, βρήκε τα πατήματά του και τελικά έμεινε για 5 σεζόν, στις οποίες έγραψε το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου λόγω του τέρματος στη νίκη επί της Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο μέσα στο 'Τζιουζέπε Μεάτσα', ενώ ήταν και ο στόπερ του νταμπλ το 2010. Συνολικά είχε 158 αγώνες, 6 γκολ και φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο 'τριφύλλι'.

Keywords
Τυχαία Θέματα