Poll: Ο Ολυμπιακός έδωσε σωστά δανεικό τον Σισέ;

13:43 17/3/2021 - Πηγή: Contra

Η ρεβάνς της φάσης των 16 του Europa League μεταξύ Ολυμπιακού και Άρσεναλ πλησιάζει. Οι Πειραιώτες έχουν μηδαμινές ελπίδες πρόκρισης σε μία ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης, ύστερα από το 1-3 στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', ωστόσο θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο με στόχο το 3ο διπλό μέσα σε λίγα χρόνια, που ακόμα κι αν δεν φέρει πρόκριση, θα αποτελεί τιμή για το σύλλογο.

Όλα δείχνουν πως το 'εισιτήριο' κρίθηκε στο

πρώτο παιχνίδι, όπου οι νταμπλούχοι Ελλάδας παρατάχθηκαν αποδεκατισμένοι στο κέντρο της άμυνας. Οι Ρούμπεν Σεμέδο, Ουσεϊνού Μπα και Αβράαμ Παπαδόπουλος ήταν τραυματίες και δεν μπορούσαν να βοηθήσουν, με συνέπεια ρόλο στόπερ να πάρει ένα μεταγραφικό απόκτημα του Ιανουαρίου κι ένας αμυντικός μέσος.

Στην αρχή της χρονιάς, ουδείς φίλος της ομάδας φανταζόταν ότι στο πιο κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι ο Ολυμπιακός θα χρησιμοποιούσε τους Σωκράτη Παπασταθόπουλο και Γιαν Εμβιλά ως κεντρικούς αμυντικούς. Αν υπήρχαν τέτοιες απουσίες, όλοι θα υπολόγιζαν στον Παπ Αμπού Σισέ και σε ένα διαφορετικό παρτενέρ, όπως ο Χοσέ Χολέμπας ή ο Ανδρέας Μπουχαλάκης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την επιλογή του και δεν δικαιώθηκε, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Με τον Σισέ στη Σεντ Ετιέν, οι επιλογές που είχε ούτως ή άλλως ήταν περιορισμένες. Αν ο Σενεγαλέζος στόπερ δεν είχε παραχωρηθεί δανεικός στη γαλλική ομάδα τον Ιανουάριο, τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά. Υπήρχε, όμως, τέτοιο σενάριο;

Γιατί ο Σισέ έπρεπε να φύγει

Η υπογραφή του Παπασταθόπουλου ήταν απόρροια προσπαθειών πολλών μηνών, ίσως και ετών, από πλευράς Ολυμπιακού, κόντρα σε όσα ισχυριζόταν ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής. Οι 'ερυθρόλευκοι' ήθελαν να δώσουν τα... κλειδιά της άμυνας στον πολύπειρο κεντρικό αμυντικό για τις επόμενες σεζόν και άδραξαν την ευκαιρία, όταν αυτή παρουσιάστηκε.

Όταν συνέβη αυτό, ο Ολυμπιακός πρόσθεσε 5ο στόπερ στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Αριθμός μεγάλος, αν όλοι είναι πρωτοκλασάτοι. Εν προκειμένω, οι 4 εξ αυτών επιζητούσαν φανέλα βασικού, κάτι που δεν ήταν εφικτό να γίνει. Αν δικαιωματικά Σεμέδο και Παπασταθόπουλο θα είχαν τον πρώτο ρόλο, οι Μπα και Σισέ θα έπρεπε να καθίσουν στον πάγκο σε μια εποχή που ανεβάζουν τις μετοχές τους. Μία τέτοια εξέλιξη θα έκανε κακό τόσο στους ίδιους όσο και στον Ολυμπιακό, ο οποίος θα σταματούσε μόνος τους την παραγωγή υπεραξίας από τους δύο διεθνείς Σενεγαλέζους, την οποία θα καρπωθεί όταν τους πουλήσει, όπως κάνει σε τέτοιου είδους περιπτώσεις κάθε selling club.

Η λύση που βρέθηκε είναι ο λιγότερο ελκυστικός στόπερ από τους δύο να παραχωρηθεί δανεικός. Η ζυγαριά τον Ιανουάριο έγειρε προς αυτήν την επιλογή και όχι στην προετοιμασία για τα νοκ άουτ ευρωπαϊκά παιχνίδια που έρχονταν και με δεδομένο από τότε ότι η Super League Interwetten δύσκολα θα χανόταν.

Μία μεταγραφή εκατομμυρίων που κινδύνευε να βαλτώσει στον πάγκο ή γεμάτο οπλοστάσιο για τις αναμετρήσεις με την Αϊντχόφεν στη φάση των 32; Σε αυτό το δίλημμα η απάντηση ήταν το πρώτο, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν αυτό το δίλημμα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι άνθρωποι του συλλόγου.

Το μεγαλύτερο ρίσκο δεν ήταν ο Παπασταθόπουλος

Με τον Σισέ στο ρόστερ, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να υπολογίζει σε 4 πρωτοκλασάτα στόπερ για το πρώτο ματς με την Αϊντχόφεν, αλλά σε 3. Ο Σεμέδο ήταν τιμωρημένος και θα απουσίαζε από το πρώτο ματς. Ταυτόχρονα, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να είναι σίγουρος για την κατάσταση του Παπασταθόπουλου. Ως εκ τούτου, ο Μαρτίνς είχε 2 ετοιμοπόλεμα στόπερ και ένα μυστήριο, όταν λήφθηκε η απόφαση για να αποχωρήσει ο Σισέ για τη Σεντ Ετιέν, αφήνοντας τον Ολυμπιακό με... 1+1 στόπερ.

Ο Sokratis δικαίωσε τις προσδοκίες των ανθρώπων του συλλόγου, που έμοιαζαν βέβαιοι ότι θα προλάβαινε να βρει αγωνιστικό ρυθμό και να είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί στα παιχνίδια με την Αϊντχόφεν. Όμως η αποχώρηση του Σισέ έγινε πριν ο Παπασταθόπουλος μπει σε φουλ ρυθμούς, όταν ακόμα όλα ήταν ανοιχτά. Επρόκειτο για ένα ρίσκο, έστω ελεγχόμενο.

Το μεγαλύτερο ρίσκο ήταν ότι ο Ολυμπιακός θα παρατασσόταν σε εκείνο το παιχνίδι κόντρα στην Αϊντχόφεν στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' με το πολύ 2 ετοιμοπόλεμους πρωτοκλασάτους στόπερ. Κάτι που σημαίνει ότι αν τραυματιζόταν ένας εξ αυτών πριν από το παιχνίδι της 18ης Φεβρουαρίου, θα έπρεπε να γίνουν αλχημείες. Ακριβώς αυτό συνέβη, αλλά μετά το παιχνίδι, οπότε ούτε στη συνέχεια ο Ολυμπιακός θα είχε 3 ετοιμοπόλεμους στόπερ, όπως σχεδίαζε.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 4-2 το παιχνίδι που στη θεωρία ήταν το πιο επικίνδυνο, όταν έκανε τα πλάνα του τον Ιανουάριο. Στη ρεβάνς και στον επόμενο γύρο υπολόγιζε ότι θα είχε όλους τους στόπερ του διαθέσιμους. Φευ. Στην Ολλανδία, ο Παπασταθόπουλος προερχόταν από τραυματισμό (σε αγώνα πρωταθλήματος) και απλά μπήκε στις καθυστερήσεις για... καθυστερήσεις. Η πρόκριση ήρθε παρά την ήττα με 1-2. Στο πρώτο ματς με την Άρσεναλ, όμως, ήταν ο μοναδικός ετοιμοπόλεμος στόπερ.

Δίπλα του θα μπορούσε να είχε τον Σισέ, με τον Εμβιλά να αγωνίζεται στη φυσική θέση στη μεσαία γραμμή και να προσφέρει όσα όλη τη σεζόν, ως ένας εκ των MVP του Ολυμπιακού. Δίπλα στον Sokratis θα μπορούσε να αγωνίζεται ακόμα και ο Χολέμπας βέβαια, κάτι που δεν απαιτούσε την παραμονή του Σισέ στο ρόστερ.

Όλα αυτά εκ του αποτελέσματος, μία πολυτέλεια που δεν είχε ούτε η διοίκηση της ομάδας ούτε ο Μαρτίνς φυσικά. Εξάλλου, ακόμα κι αν ο Σισέ είχε παραμείνει στο ρόστερ και έπαιζε κόντρα στην Άρσεναλ, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι θα σχημάτιζε καλό δίδυμο με τον Παπασταθόπουλο και ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Το ενδιαφέρον, έστω και φιλολογικό, παραμένει. Πώς κρίνετε την κίνηση να δοθεί δανεικός ο Σισέ, όταν όλοι γνώριζαν τα σημαντικά παιχνίδια που έρχονταν;

Keywords
Τυχαία Θέματα