Oι Κλίπερς προσέλαβαν αυτόν που δάμασε τους Τζέιμς και Ίρβινγκ

17:57 17/10/2020 - Πηγή: Contra

Τον ήθελαν οι Ρόκετς που για πρώτη φορά μετά το 2006 θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς τον Ντάριλ Μόρεϊ, ο οποίος αποχώρησε από τον οργανισμό “γιατί ήταν το σωστό timing, με την αποφοίτηση του γιου μου από το high school”. Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή, καθώς πρόκειται για τον εμπνευστή του 'Moreyball' που ήταν επανάσταση (ή η καταστροφή -εξαρτάται πώς το βλέπεις) για το μπάσκετ -εξ ου και το αντέγραψαν όλοι-, όπως είναι και ο λόγος που διαλύθηκαν οι σχέσεις του ΝΒΑ με τη

μεγαλύτερη αγορά του -αυτήν της Κίνας.

Εν πάση περιπτώσει, το Χιούστον θα πρέπει να βρει κάποιον να καλύψει τη θέση του GM, την οποίαν κρατούσε ο Μόρεϊ την τελευταία 13ετία. Και μετά να βρει και κόουτς. Που δεν θα είναι ο Τάιρον Λου. Μαζί με τις 'Ρουκέτες' σε διαγραφή του ονόματος 'Λου' από τις επιλογές τους προχώρησαν και οι Πέλικανς -που επίσης τον ήθελαν. Βλέπεις, τον πρόλαβαν οι Κλίπερς. Είχαν φροντίσει να πάρουν το πρώτο χαρτάκι με τη σειρά προτεραιότητας.

Οι τύποι αυτοί φαίνονταν να 'χουν μια φανταστική ευκαιρία να επισπεύσουν την κυριαρχία τους, πατώντας στην κορυφή του ΝΒΑ από φέτος. Οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Και ο Ντοκ Ρίβερς πλήρωσε το τίμημα. Μετά επτά σεζόν στον πάγκο της συγκεκριμένης ομάδας, σηκώθηκε και έφυγε... για να καθίσει στην πρώτη καρέκλα του πάγκου των Σίξερς. Θέλω να σου πω ότι ο εμπνευστής του Ubuntu ως τρόπου ενδεδειγμένης λειτουργίας οργανισμού που θέλει το δαχτυλίδι, δεν χάθηκε. Έμενε να δούμε αν θα 'χαθούν' οι Κλίπερς, κάνοντας άστοχη επιλογή προπονητή. Σήμερα δημοσιεύτηκε η πληροφορία που θέλει τον Τάιρον Λου να παίρνει 'τη μια δουλειά που είναι έχει το υψηλότερο ρίσκο από το να κοουτσάρεις τον ΛεΜπρον Τζέιμς', όπως έγραψε -τίμια- το Ringer.

Για τους ερευνητές του ΝΒΑ, ήταν η προφανής επιλογή, αφού έχει πάρει πρωτάθλημα, δεν ξέρει πώς είναι να λειτουργεί όταν δεν έχει πίεση -με όσα έχει περάσει- και έχει ισχυρούς δεσμούς με το Λος Άντζελες. Ο Λου ήταν ο πρώτος που πήραν τηλέφωνο οι διοικούντες (λέγε με Στιβ Μπάλμερ), μετά το 'έχε γεια' του Ρίβερς, με τις συζητήσεις να διαρκούν τρεις εβδομάδες, πριν του στείλουν τα συμβόλαια που 'έκλεισαν' την πενταετή συνεργασία. Tην ίδια μέρα, από τα 'αρχηγεία' του οργανισμού έφυγαν και άλλα συμβόλαια, με προορισμό τον Τσόνσι Μπίλαπς, έναν άλλον πρωταθλητή και σημείωση στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του head coach. Θα γίνει άμεσος συνεργάτης του Λου, ο οποίος πριν ένα χρόνο διεκδικούσε τον άλλον πάγκο του Λος Άντζελες, πριν προτιμήσει την ησυχία του -γιατί δεν τον κάλυπτε η πρόταση ούτε σε χρήματα, μηδέ σε χρονική διάρκεια (18 εκατομμύρια δολάρια, για 3 χρόνια). Και έτσι προέκυψε ο Φρανκ Βόγκελ, ο οποίος έγινε 'ο κόουτς του πρώτου πρωταθλήματος των Λέικερς, μετά το 2010'. Υγεία.

Αντί λοιπόν, των Λέικερς, βρέθηκε στους Κλίπερς, ως πρώτος βοηθός του Ντοκ Ρίβερς, με τον οποίον είχαν δουλέψει παρέα στους Σέλτικς και ανέπτυξαν σχέση που κατά τα λεγόμενα του Ρίβερς 'αισθάνομαι τον Λου σαν γιο μου'.

O 'γιος' αναλαμβάνει ως head coach μια ομάδα που 'χει έναν στόχο, να γίνει πρωταθλήτρια, ενώ τα 'πρώτα βιολιά' (θες οι superstars;) που είναι οι Καγουάι Λέοναρντ και Πολ Τζορτζ έχουν συμβόλαια έως το 2021. Α, οι Μοντζρέλ Χάρελ και Μάρκους Μόρις είναι free agent. Από την αποκάλυψη της πρόσληψης διευκρινίστηκε πως ο εν λόγω κόουτς είναι και αυτός που ήθελαν οι παίκτες. Ο λόγος μάλλον είναι ξεκάθαρος: πρόκειται για αυτό που τη σεζόν 2015-16 κατάφερε να ισορροπήσει μεταξύ Σκύλας (Τζέιμς) και Χάρυβδης (Κάιρι Ίρβινγκ) και να κάνει τους Καβαλίερς πρωταθλητές, αφού προηγουμένως βρήκε τους τρόπους να είναι όλοι ικανοποιημένοι με την ύπαρξη τους στο παρκέ. Εκ του παραλλήλου, έπρεπε να υπομένει και το 'ο ΛεΜπρον έκανε ό,τι μπορούσε για να 'φάει' τον Ντέιβιντ Μπλατ, ώστε να προσληφθεί αυτός', ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω είχε πάει στην πόλη ως ασίσταντ του Μπλατ το 2014 και ως 'ο πιο ακριβοπληρωμένος συνεργάτης προπονητή στο ΝΒΑ'. Πριν τρία χρόνια και ενώ είχε απολυθεί από το Κλίβελαντ, αποκάλυψε στο ESPN πώς εισέπραττε όσα ζούσε -και του χρέωναν.

“Ήταν η πιο δύσκολη δουλειά. Αλλά έχω περάσει πολλά στη ζωή μου, ούτως ή άλλως. Οπότε προσπάθησα να μην ακούω τι έλεγαν οι απέξω. Όσο είχα την στήριξη του GM και του ιδιοκτήτη, των παικτών και της πόλης, ήμουν μια χαρά. Ως παίκτης έκανα επιθέσεις σε όποιον δημοσιογράφο έλεγε κάτι που δεν μου άρεσε. Μετά κατάλαβα ότι δεν αξίζει, γιατί όσοι θέλουν να μιλούν, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Νιώθουν πως αυτή είναι η δουλειά τους”.

Προς τα τέλη της σεζόν 2017-18 (oι Καβς έχασαν τον τίτλο από τους Ουόριορς, με 'σκούπα'), είχε πάρει άδεια για πρόβλημα υγείας που δεν του είπαν ποτέ οι γιατροί ποιο ακριβώς είναι. Είχε πόνους στο στήθος, ενοχλήσεις σε όλο το σώμα και δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ναι, άκουσε το 'πρέπει να ξεκουραστείς και να μην έχεις άγχος'. Στις αρχές της σεζόν 2018-19, απολύθηκε. Και χαλάρωσε γενικά.

Στους Κλίπερς δεν θα έχει πλακωμένους τους superstars. Θα έχει όμως, την ανάγκη να βρει μεθόδους και τακτικές που να τους κάνουν όλους χαρούμενους. Να δούμε και μια άλλη στιγμή που τον βοήθησε να καταλάβει ότι οι άλλοι δεν αλλάζουν. Εσύ προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις, με τρόπο που να τις 'αντέχεις' -χωρίς απαραίτητα να κάνεις 'εκπτώσεις' στις αξίες σου.

H φάση που πέρασε στην ιστορία ως Step-over

Στα playoffs του 2001, oι Λέικερς είχαν χάσει σε ένα ματς (οι Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο Νιλ είχαν για μέσο όρο, ανά ματς τους 61 πόντους -μαζί). Ήταν στην πρεμιέρα των τελικών με τους Σίξερς, όταν ο Άλεν Άιβερσον σταμάτησε στους 48 πόντους. Είχε ήδη πατήσει τον σημερινό μας πρωταγωνιστή. Πριν λίγες μέρες, ο Answer μίλησε για αυτήν την στιγμή στο Smoke. “Δεν μου αρέσει που μιλάμε ακόμα για αυτό, γιατί τον αγαπώ. Μου δημιούργησε τόσα προβλήματα, με ενοχλούσε διαρκώς. Το πιο τρελό είναι πως δεν ξέρω πώς έγινε ό,τι έγινε. Δεν ήξερα τι έκανα. Δεν ξέρεις πότε θα κάνεις κάτι”. Δες τι έκανε στον αμυντικό που όπως είπε, του 'χε βγάλει το λάδι, πριν σου πει ο Λου τι πραγματικά είχε γίνει.

“Το αστείο είναι πως ο κόσμος πιστεύει πως έπεσε επάνω μου, εγώ έπεσα στο παρκέ και μετά με πάτησε. Αυτό που συνέβη ήταν ότι τον έπαιξα άμυνα και όπως έκανα βήματα προς τα πίσω, πάτησα στο πόδι του και έπεσα. Και μετά πέρασε από πάνω μου”. Είπε και ότι αυτή η φάση που προφανώς έγινε ιστορικό meme “έσωσε την καριέρα μου. Χωρίς αυτήν η σεζόν 2000-01 θα ήταν η τελευταία μου”. Κρέμασε τη φανέλα το 2009.

Keywords
Τυχαία Θέματα