Matchday Κυριακή 16/2: Το τείχος του Καρέρα έχει 11 φρουρούς

17:45 16/2/2020 - Πηγή: Contra

Το πρώτο γκολ του Γιώργου Βαγιαννίδη με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και η νέα νίκη της ΑΕΚ με την πάγια τακτική του Μάσιμο Καρέρα στη Super League 1 έγιναν το αντικείμενο συζήτησης από τη δράση

της Κυριακής. Προτού ο μπασκετικός Ολυμπιακός προσθέσει άλλον ένα παίκτη στην περιφέρεια.

Super League 1: Ο Αλμπάνης δεν χρειάστηκε να μιμηθεί τον Αραούχο

Η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα δεν συγκρίνεται μ' εκείνη που δεχόταν δύο γκολ από την Ξάνθη, τον Αστέρα, τον Βόλο και τον Ατρόμητο ή έχανε με ανατροπή τριών από τον Παναθηναϊκό σε 20 λεπτά. Ναι μεν η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα δεν σκοράρει με την ίδια συχνότητα που το έκανε εκείνη του Κωστένογλου, αλλά με παθητικών 4 τερμάτων σε 11 παιχνίδια φροντίζει να δημιουργεί μια ασυναγώνιστη συνθήκη επικράτησης με μισό μηδέν, ιδανική για τα μεγάλα ματς που θ' ακολουθήσουν στα πλέι οφ.

Για το 1-0 στην έδρα του Άρη δεν ήταν απαραίτητο ο Σέρχιο Αραούχο (που έμεινε στον πάγκο) να γυρίσει γύρω από τον εαυτό του και να πιάσει ένα τέλεια φαλτσαριστό σουτ. Μόλις στο 5’ ο Χρήστος Αλμπάνης, στην πειραματική τριάδα του Ιταλού προπονητή με Κλωναρίδη και Λιβάγια, βγήκε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας μετά την πανέξυπνη πάσα του Κρίστιτσιτς και με το δεύτερο εφετινό τέρμα του στη Super League 1 (το πρώτο στο 3-1 του Βόλου) χάραξε μια πλατιά διαχωριστική γραμμή που οι γηπεδούχοι δεν πέρασαν ποτέ. Όσο κι αν πίεσαν, οι τελικές που έβγαλαν ήταν μόνο 7, η μόλις 1 στην εστία του Βασίλη Μπάρκα. Αν έπαιρναν πέναλτι στην επαφή Κλωναρίδη-Φετφατζίδη ίσως. Υπόθεση όμως.

Η πραγματικότητα ήταν πως οι φιλοξενούμενοι άφησαν την μπάλα, οχυρώθηκαν σωστά πίσω της, κάλυψαν κάθε πιθανή δίοδο κάθετου παιχνιδιού και λειτούργησαν υποστηρικτικά στα πλάγια, με συνέπεια ο Άρης των 258 προσπαθειών, των 22 ασίστ και των 35 γκολ ως τώρα στο πρωτάθλημα (τα 8 με Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ), μια ομάδα που εκμεταλλεύεται χώρους και λειτουργεί πολύ άνευ μπάλας, να μην σκοράρει σ' εντός έδρας ματς ύστερα από δέκα μήνες (0-2 από τον Ατρόμητο, 14/4/2019).

Η απροσδόκητη απώλεια του Μπράουν Ιντέγε με πρόβλημα στη μέση και δάκρυα στα μάτια ενόσω αποχωρούσε αποδυνάμωσαν την ούτως ή άλλως αφοπλισμένη επιθετικότητα των 'κιτρίνων', οι οποίοι όσο κυλούσε ο χρόνος τόσο γίνονταν προβλέψιμοι και εύκολα αντιμετωπίσιμοι για έναν Καρέρα που με τον τρίτο στόπερ (Οικονόμου αντί Βέρντε) κέρδισε έξτρα ύψος και θωράκισε ιταλικά την οπισθοφυλακή του. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το ματς με 41% κατοχής και δύο λιγότερες τελικές προσπάθειες στο 90λεπτο. Αρκούσε 1 εύστοχη στις δικές 2 εντός εστίας προκειμένου να σφραγίσει την 7η νίκη τη στη θητεία του Ιταλού, έχοντας ηττηθεί μονάχα μία φορά από τη βούλα του πέναλτι. Όπως (ο Καρέρα) επεσήμανε μετά το τέλος του αγώνα "11 κάνουμε επίθεση και άλλοι 11 άμυνα". Ένας για όλους και όλοι για μία ΑΕΚ, της οποίας η εστία παραβιάζεται 1 φορά ανά 2.75 παιχνίδια.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ... ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ Ο ΒΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Τα αποτυπώματα μιας έντονης ακμής στο πρόσωπό του καταδεικνύουν και προδίδουν τη διαδικασία της ωρίμανσης που διανύει, από το τέλος της εφηβείας στην πρώτη φάση της ενηλικίωσής του. Μολονότι πάντως ηλικιακά και σωματικά ο Γιώργος Βαγιαννίδης δεν έχει ολοκληρωθεί ως μια ανδρική φιγούρα, από τον Γιώργο Δώνη κρίθηκε ποδοσφαιρικά πλήρης για να υπηρετήσει το ρόλο που του ανέθεσε στο κυριακάτικο εντός έδρας παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Πριν από το τελικό 3-1 του Παναθηναϊκού και την επιστροφή στα νικηφόρα αποτελέσματα.

Όπως ανακοινώθηκε 72 λεπτά πριν από τη σέντρα των 15:00, ο μικρός ήταν η πρώτη φορά που θα έπαιζε βασικός ύστερα από τα 27 λεπτά στο 2-0 επί της Παναχαϊκής, 70 ημέρες νωρίτερα στο κύπελλο. Παρόλα αυτά σ' ένα αρχικό σχήμα με μέσο όρο ηλικίας που οριακά υπερέβαινε τα 24 έτη (και έπεσε κάτω απ' αυτό το όριο ως αποτέλεσμα της αντικατάσταση του τραυματία Κολοβέτσιου από τον Νούνες στο 6') ο νεαρός ακραίος πήρε θέση στη δεξιά πτέρυγα της μεσοεπιθετικής γραμμής, αποτελώντας το alter ego του μπακ Κώστα Αποστολάκη, και χρειάστηκε λιγότερα από 23 λεπτά για να διακόψει την ησυχία του ΟΑΚΑ, δικαιώνοντας την επιλογή του προπονητή του να τον μετατοπίσει πιο μπροστά από τη φυσική θέση του.

Μάλιστα το εύστοχο πλασέ του, το οποίο έφερε το πρώτο γκολ του Παναθηναϊκού στο δρόμο για το άνετο αποτέλεσμα (Ζαχίντ και Μακέντα τα άλλα δύο) κάτω από τον ηλιόλουστο αττικό ουρανό, ανανέωσε αυτομάτως τη λίστα των 10 νεαρότερων ποδοσφαιριστών που έχουν σκοράρει με το τριφύλλι στο στήθος. Ο δεξιός μπακ-χαφ των 'πρασίνων' είχε κλείσει τα 18 του στις 12 Σεπτεμβρίου και 157 ημέρες αργότερα καταλάμβανε το δικό του χώρο σε μια κατηγορία στην οποία ο Σωτήρης Νίνης των 16 ετών, 9 μηνών και 25 ημερών έχει σφιχταγκαλιάσει την πρωτιά από τις 27/1 του 2007 (2-0 επί του Πανιωνίου). Με το παρθενικό τέρμα του, αφού πρώτα ο Κουρμπέλης γύρισε με υπερένταση την μπάλα και οι Φερνάντες-Σιέστεντ είχαν κακή συνεννόηση, ο αμούστακος πιτσιρικάς εισήλθε στην 8η θέση και 'εξοστράκισε' τον Τότη Φυλακούρη, ο οποίος στις 20/2 του 1966 ήταν δεύτερος, σταδιακά υποχώρησε κι εν τέλει άντεξε για 54 χρόνια.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σημερινά η πρώτη 8άδα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Ποδοσφαιριστής Ηλικία Ημερομηνία Σωτήρης Νίνης 16χρ. 9μ. 25ημ. 27/01/2007 Κώστας Αντωνίου 17χρ. 23ημ. 13/05/1979 Ντέρεκ Μπόατενγκ 17χρ. 8μ. 14ημ. 14/01/2001 Μίμης Δομάζος 17χρ. 9μ. 9ημ. 01/11/1959 Δημήτρης Εμμανουηλίδης 17χρ. 10μ. 7ημ. 01/09/2018 Χάρης Γραμμός 17χρ. 11μ. 23ημ. 04/12/1966 Χάρης Μαυρίας 17χρ. 11μ. 27ημ. 18/02/2012 Γιώργος Βαγιαννίδης 18χρ. 5μ. 5ημ. 16/02/2020

Προκειμένου βέβαια ο Βαγιαννίδης να πετύχει την απόλυτη επίδοση θα έπρεπε να στείλει την μπάλα δύο χρόνια νωρίτερα. Ήταν τότε που είχε μόλις υπογράψει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του με τους 'πράσινους', ως μέλος της Κ17, παρέα με άλλους έξι συμπαίκτες του. Είναι το συμβόλαιο που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους και προς το παρόν δεν έχει επεκτείνει, ζυγίζοντας τα δεδομένα για το μέλλον. Ένα μέλλον που θα τον βρει είτε εντός είτε εκτός συνόρων.

Συγκριτικά πάντως με κάθε άλλον από την πρώτη 20άδα των μικρότερων σε ηλικία σκόρερ ο Βαγιαννίδης χρειάστηκε τον λιγότερο χρόνο για να τα καταφέρει. Τα 23 λεπτά, κατά την παρθενική συμμετοχή του στο πρωτάθλημα έγιναν το πιο σύντομο χρονικό διάστημα που έχει χρειαστεί κάποιος εξ αυτών των 20 για να στείλει την μπάλα στ' αντίπαλα δίχτυα.

Στο ντεμπούτο του, τον Γενάρη του 2001, είχε σκοράρει επίσης ο (ερχόμενος από την Καλαμάτα) Ντέρεκ Μπόατενγκ, αλλά πανηγύρισε μετά από 45 λεπτά συμμετοχής στο δεύτερο ημίχρονο του 2-1 επί της Παναχαϊκής στην Πάτρα. Όσο για τα 20 λεπτά του Σωτήρη Πίσπα, που μεσολάβησαν από το 58' που πέρασε στο γήπεδο ως το 78' που πανηγύρισε, έλαβαν χώρα στο κυπελλικό 4-0 επί του Κισσαμικού και όχι σε ματς της λίγκας. Ακόμη και ο μεγάλος Μίμης Δομάζος των 7 τερμάτων στην πρώτη σεζόν του με τον Παναθηναϊκό είχε χρειαστεί 148 λεπτά έως ότου αφήσει το σημάδι του.

Ο Γιώργος Βαγιαννίδης δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν θ' αποδεχθεί τη βελτιωμένη πρόταση του Τσάβι Ρόκα και θα έχει μια θέση στο ρόστερ των επόμενων χρόνων, με την προοπτική να μονιμοποιηθεί από τον Γιώργο Δώνη. Δεδομένα ωστόσο μετά τα 61 λεπτά που συνολικά έπαιξε την Κυριακή, στη δεύτερη επαγγελματική συμμετοχή του, εξασφάλισε μια θέση στα αρχεία του κλαμπ. Δεν είναι λίγο.

Euroleague: Μπάικς για τον πόνο των άλλων

Από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός ξέμεινε από επιλογές στην περιφέρεια (νοκ άουτ οι Σπανούλης και Ρότσεστι) ο Γιώργος Μπαρτζώκας όφειλε να δείξει εμπιστοσύνη στο ατίθασο ταλέντο του Ντουάιτ Μπάικς με στόχο την εξάντληση των πιθανοτήτων πρόκρισης στα πλέι οφ ή έστω την απώλεια της μάχης με ψηλά το κεφάλι. Οι επιλογές στην αγορά ήταν περιορισμένες και ο 30χρονος Αμερικανός, με ευρωπαϊκή θητεία, δεσμεύτηκε με συμβόλαιο 1,5 χρόνου. Με την προοπτική δηλαδή να συνεχίσει στον Πειραιά ως το καλοκαίρι του 2021, εφόσον αποδείξει ότι είναι στο επίπεδο ν' ανταποκριθεί σε όσα θα του ζητήσει ο Έλληνας κόουτς στα δέκα παιχνίδια που θα δώσουν σίγουρα οι 'ερυθρόλευκοι'. Βέβαια μέχρι τη στιγμή που θ' αρθεί η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών από την Euroleague, ο Μπάικς θα μαθαίνει τους υπόλοιπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα