Matchday 25/01: Η ιστορία ενός πέναλτι του Χατζηγιοβάνη

18:29 25/1/2020 - Πηγή: Contra

Τα πέναλτι του Τάσου Χατζηγιοβάνη στη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΑΕΛ, η ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Βαλένθια στο 'Μεστάγια', το απίθανο buzzer beater του Μιχάλη Πελεκάνου στη νίκη του Ηφαίστου επί του Λαυρίου και η εντυπωσιακό επιστροφή του Νίκου Ζήση βρίσκονται στο 'μικροσκόπιο' του Contra.gr.

Super League 1: Η ιστορία ενός πέναλτι του Χατζηγιοβάνη

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕΛ στη Λάρισα και ο Τάσος Χατζηγιοβάνης γίνεται πρωταγωνιστής για μια εκτέλεση πέναλτι. Déjà vu; Κάτι τέτοιο, αφού όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι 'πράσινοι' επικράτησαν με δύο γκολ διαφορά. Το φετινό 2-0, πάντως, μάλλον δεν θα παίξει ρόλο ώστε να τερματίσουν πάνω από τους 'βυσσινί', αφού κάτι τέτοιο μοιάζει βέβαιο. Όμως έχει μεγάλη σημασία και προσφέρεται για... μαθήματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου 2018, όταν για την 3η αγωνιστική, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά στο ίδιο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά στο σκορ με 2-1 (τα δύο γκολ του ο Ματίας Γιόχανσον, εκείνο της ΑΕΛ ο Άντονι Φατιόν που... εκδιώχθηκε από τον σύλλογο πριν από 5 ημέρες) και κερδίζει πέναλτι με τον Χατζηγιοβάνη. Ο Έργκις Κάτσε (νυν παίκτης της λαρισαϊκής ομάδας) ετοιμάζεται να αναλάβει την εκτέλεση, όταν βλέπει με την άκρη του ματιού του τον Χατζηγιοβάνη να παρακαλάει τόσο τον ίδιο όσο και τον Γιώργο Δώνη να σουτάρει εκείνος. Όντως, ο εκτελεστής αλλάζει και ο νεαρός μεσοεπιθετικός διαμορφώνει το 3-1 στο 89', με το 'παρθενικό' τέρμα του στη Super League. Μια αγκαλιά στον Δώνη κι ένα story στο instagram ("σ' ευχαριστώ, ξέρεις γιατί") με mention τον Κάτσε κατέδειξαν τη χαρά του νεαρού ποδοσφαιριστή. Τρεις μήνες αργότερα, ο Χατζηγιοβάνης έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του. Πλέον, δεν χρειάζεται... παρακάλια για να εκτελέσει πέναλτι. Μόνο που ορισμένες φορές το παρακάνει με την έλλειψη αίσθησης κινδύνου. Στο 'Κλεάνθης Βικελίδης' κόντρα στον Άρη, ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι στις καθυστερήσεις, που το εκτέλεσε ο Χατζηγιοβάνης αλά... Πανένκα. Το ποδοσφαιρικό θράσος άρεσε στον Δώνη που στήριξε αυτήν την επιλογή, η οποία απέφερε τον βαθμό της ισοπαλίας 1-1.

Fast forward περίπου έναν χρόνο και ο Χατζηγιοβάνης είναι ένας διεθνής ποδοσφαιριστής με πολλά σκαμπανεβάσματα, αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΛ ήταν ο εκτελεστής των πέναλτι και θα είχε πολλή δουλειά, αφού η ομάδα του κέρδισε 3 τέτοια. Το πρώτο ήρθε στο 22', σε μαρκάρισμα του Βαγγέλη Μόρα στον Γκαγιάς Ζαχίντ που προκάλεσε πολύ έντονη αντίδραση από τον βετεράνο αμυντικό, αλλά μέσω VAR διατηρήθηκε η απόφαση για πέναλτι. Ο Χατζηγιοβάνης εκτέλεσε με το δεξί, ο Όγκμουντουρ Κρίστινσον έπεσε σωστά στ' αριστερά του, όμως η μπάλα πέρασε κάτω από το χέρι του και κατέληξε στα δίχτυα.

Στην επόμενη φάση, ο Νίκος Καρανίκας ανέτρεψε καθαρά τον Ντόμινικ Νάγκι και η μπάλα στήθηκε ξανά στα 11 μέτρα. Ο Χατζηγιοβάνης δεν μιμήθηκε τον εαυτό του από τον προηγούμενο αγώνα με την ΑΕΛ, αλλά εκείνον από τον περσινό αγώνα με τον Άρη, όμως η έκβαση ήταν διαφορετική. Ο Ισλανδός τερματοφύλακας δεν ξεγελάστηκε, έμεινε στο κέντρο της εστίας του και μπλόκαρε το πέναλτι του 22χρονου αντιπάλου του. Ο νεαρός παίκτης του Παναθηναϊκού ήταν απαρηγόρητος, τραβούσε τα μαλλιά του και βίωνε το άσχημο πρόσωπο που μπορεί να έχει το 'ποδοσφαιρικό θράσος'.

Όταν ήρθε η ώρα του 3ου πέναλτι, στο 90', που κέρδισε ο Ανουάρ Τουχαμί από τον Κρίστινσον, ο Γιάννης Μπουζούκης που είχε περάσει ως αλλαγή στήθηκε πίσω από την μπάλα για να το εκτελέσει. Ο Χατζηγιοβάνης παρακολούθησε τον συμπαίκτη του να γράφει το 2-0 και στη συνέχεια πήγε να τον συγχαρεί παίρνοντας ένα πολύτιμο μάθημα, τη μέρα που έφτανε τα 5 γκολ σε 18 αγώνες, ξεπερνώντας τα 4 σε 27 της περσινής σεζόν.

La Liga: Η φιλοσοφία του Σετιέν δεν βρίσκει προορισμό στην Μπαρτσελόνα

Μία νίκη σε 5 αγώνες. Αν αναζητείται ο 'κακός δαίμονας' της Μπαρτσελόνα αυτήν τη στιγμή, αβίαστα ο λογισμός τρέχει στη Βαλένθια. Στο παιχνίδι του 1ου γύρου μεταξύ των δύο ομάδων, ήταν ο Αλμπέρτ Θελάδες ο οποίος έκανε ντεμπούτο με ήττα στον πάγκο των 'νυχτερίδων' (και στη μοναδική νίκη των Καταλανών κόντρα στον συγκεκριμένο αντίπαλο το τελευταίο διάστημα). Τώρα, στο πρώτο δύσκολο παιχνίδι του Κίκε Σετιέν στον πάγκο των 'μπλαουγκράνα', ήρθε η ήττα με 0-2 για την 21η αγωνιστική της Primera Division, που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη μάχη τίτλου με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο 61χρονος τεχνικός των Καταλανών βούτηξε στα βαθιά και πνίγηκε, μέσα στα ποσοστά κατοχής της ομάδας του που για ακόμα ένα παιχνίδι ξεπέρασαν το 70%. Ύστερα από τις δύο αγχωτικές νίκες σε πρωτάθλημα (Γρανάδα) και κύπελλο (Ιμπίθα), φάνηκε ξανά ότι η απουσία του Λουίς Σουάρες προκαλεί δυσλειτουργία στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα, ακόμα κι αν ο Λιονέλ Μέσι είχε 10 τελικές προσπάθειες. Παρότι οι παίκτες της άλλαξαν πάνω από 600 πάσες περισσότερες από τους γηπεδούχους, δεν έδειξαν να ελέγχουν τον αγώνα και απέτυχαν να διασπάσουν μια πολυπρόσωπη άμυνα, που πολλές φορές περίμενε στη μεγάλη περιοχή του Χάουμε Ντομένετς.

Η χαμένη ευκαιρία του Μάξι Γκόμες (πέναλτι που απέκρουσε ο Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν) στο 1ο ημίχρονο δεν κόστισε. Το αυτογκόλ του Τζόρντι Άλμπα με την έναρξη του 2ου μέρους και το σωστό σουτ του Ουρουγουανού επιθετικού των 'νυχτερίδων' στο 77' διαμόρφωσαν το τελικό 2-0, όσο οι παίκτες του Σετιέν άλλαζαν πάσες σε ακίνδυνα σημεία του αγωνιστικού χώρου. Στο DNA της Μπαρτσελόνα υπήρχαν πάντα η κατοχή μπάλας και οι μεταβιβάσεις, όμως όχι χωρίς σκοπό. Μέχρι στιγμής, οι πρωταθλητές δεν τον έχουν βρει σε αυτήν τη μεταβολή φιλοσοφίας από εκείνη του Ερνέστο Βαλβέρδε σε εκείνη του Σετιέν, έστω κι αν βρίσκουν σχεδόν πάντα κάποιον συμπαίκτη τους στον αγωνιστικό χώρο.

ΕΚΟ Basket League: Η ανατροπή του Ηφαίστου που θύμισε ΕΣΣΔ

Όταν μιλάμε για ανατροπές στο μπάσκετ, το πρώτο παιχνίδι που έρχεται στο μυαλό είναι το αλησμόνητο μεταξύ ΕΣΣΔ και Γιουγκοσλαβίας τον Ιούλιο του 1986, στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Οι 'πλάβι' βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 9 πόντους μόλις 58'' πριν από τη λήξη, όμως οι Σοβιετικοί κατάφεραν να κάνουν την "ανατροπή του αιώνα", όπως χαρακτηρίστηκε το τελικό 91-90 υπέρ των μετέπειτα κατόχων του χρυσού μεταλλίου.

Η Ελλάδα δεν υστερεί σε ανατροπές. Οι επιτυχίες στο Ευρωμπάσκετ 2005 και στο Μουντομπάσκετ 2006 είχε αρκετές τέτοιες. Ίσως αυτές να ενέπνευσαν τον Μιχάλη Πελεκάνο, έναν παίκτη που εκείνη την περίοδο βρισκόταν στα μέσα και στα έξω της Εθνικής ομάδας, αν και δεν συμμετείχε στις επιτυχίες σε Βελιγράδι και Σαϊτάμα. Ένα τρίποντο όπως εκείνο του Δημήτρη Διαμαντίδη έδωσε στον Ήφαιστο τη νίκη με 67-65 κόντρα στο Λαύριο, σε ένα παιχνίδι που χάρισε μια απίθανη ανατροπή και υπενθύμισε όλα τα παραπάνω.

Το ντέρμπι του 'Νίκος Σαμαράς' στη Λήμνο για την πρώτη τετράδα της ΕΚΟ Basket League, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής, είχε έναν απόλυτο κυρίαρχο για 40 λεπτά. Το Λαύριο ήταν μπροστά στο σκορ από το πρώτο τζάμπολ και μόλις μετά από 5:09 είχε πάρει κεφάλι με 21-6. Η διαφορά διατηρήθηκε σε διψήφιο επίπεδο και έφτασε στο μέγιστο, στους 16, στα μέσα της 3ης περιόδου (28-44 στο 23:45). Οι γηπεδούχοι δεν το έβαλαν κάτω και με μπαράζ τριπόντων έκλεισαν την 'ψαλίδα'. Όμως ο χρόνος τελείωνε.

Με βολή του Βασίλη Μουράτου μισό λεπτό πριν από τη λήξη, οι φιλοξενούμενοι ήταν μπροστά στο σκορ με 65-62. Ο Τζέρι Σμιθ μείωσε με 2 βολές μόλις 15'' πριν από το τέλος και ο Σπύρος Μούρτος περίμενε ένα θαύμα όταν έκανε φάουλ στον Κουέντον Ντεκόζι, στον 1ο σκόρερ της ομάδας του Χρήστου Σερέλη. Και το θαύμα έγινε. Ο Αμερικανός γκαρντ των 17 πόντων με τις 8/11 βολές αστόχησε και στις δύο προσπάθειες. Με 6'' να απομένουν, ο Σμιθ πήρε το αμυντικό ριμπάουντ, κατέβασε την μπάλα και πάσαρε δεξιά στον αμαρκάριστο Πελεκάνο. Ο 38χρονος φόργουορντ θυμήθηκε τις μέρες που θεωρείτο το μεγαλύτερο ταλέντο της Ελλάδας και με εύστοχο σουτ 3 πόντων έγραψε το 67-65, δίνοντας μια αναπάντεχη νίκη στους νησιώτες.

Ο ΖΗΣΗΣ ΗΤΑΝ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Καμιά φορά, ο αθλητισμός είναι απλός. Ο Προμηθέας απέκτησε τον Βαγγέλη Μάντζαρη για να αντέξει σε 3 διοργανώσεις και παραμένει άκρως ανταγωνιστικός και στο 2ο μισό της σεζόν. Η ΑΕΚ απέκτησε τον Νίκο Ζήση και έφτασε στις 12 σερί νίκες στο πρωτάθλημα. Το Περιστέρι άλλαξε ξαφνικά προπονητή και στα 9 παιχνίδια που ακολούθησαν, έφτασε τις 4 ήττες (αν και πρέπει να υπογραμμιστεί ο θρίαμβος επί του Παναθηναϊκού στις νίκες).

Το 77-73 στο 'Ανδρέας Παπανδρέου' ήταν αγώνας που μπορούσε να επαναφέρει τους Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης στη μάχη της 2ης θέσης. Όμως ο Ζήσης, στην επιστροφή του στα παρκέ του ελληνικού πρωταθλήματος ύστερα από 15 χρόνια απουσίας, είχε διαφορετική άποψη. Στα πρώτα λεπτά μοίρασε 2 ασίστ και έδειξε τις διαθέσεις του. Συνολικά αγωνίστηκε 34 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα, τον περισσότερο χρόνο από κάθε άλλον συμπαίκτη του, παρότι είναι 36 ετών. Οι αριθμοί του ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά, αφού με 18 πόντους (6/8 βολές, 3/6 δίποντα, 2/6 τρίποντα) ήταν ο πρώτος σκόρερ (και ασίστμαν) της ΑΕΚ και του αγώνα. Η Ένωση άφησε πίσω της την ήττα του 1ου γύρου στο ΟΑΚΑ, κάλυψε τη διαφορά στο σκορ και πλέον προηγείται 2 νικών του Περιστερίου. Η επιστροφή του Ζήση πιθανότατα 'κλείδωσε' τη 2η θέση και έστειλε μήνυμα ενόψει και κυπέλλου.

Θα ανατρέψει την Μπάγερν η Ντόρτμουντ του Χάαλαντ; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Keywords
buzzer beater, super league, primera division, παναθηναικος, αελ, buzzer, contra, super, league, λαρισα, γκολ, instagram, forward, liga, συγκεκριμένο, dna, βαλβερδε, εκο, basket, εσσδ, ελλαδα, ευρωμπασκετ, σαμαρας, ΑΕΚ, περιστερι, παπανδρεου, οακα, Αντωνης Σαμαρας, Καλή Χρονιά, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, instagram, super league, αελ, δουλεια, ηττα, κοντρα, με το δεξι, μορα, μπαρτσελονα, μπασκετ, οακα, παιχνιδια, πλαισιο, ρεαλ, ωρα, basket, contra.gr, dna, αβιαστα, αγκαλια, αγωνες, αθλητισμος, αμυνα, βελιγραδι, γκολ, γινεται, γηπεδο, διχτυα, δωνη, εγινε, ευκαιρια, εκβαση, εκο, ελλειψη, ερνεστο βαλβερδε, ερχεται, εσσδ, ετων, ζησης, ζηση, ιδιο, υπηρχαν, θαυμα, θρασος, θυμισε, ημιχρονο, κυπελλο, λαυριο, λημνο, ληξη, λιονελ μεσι, μαλλια, μεσι, μηνες, μυαλο, νικη, νικο, ομαδα, παντα, ρεαλ μαδριτης, ρολο, σεζον, σερι, συγκεκριμένο, συνεχεια, τασος, φαουλ, φορα, χερι, χρονος, χαρα, αγωνας, super, buzzer, buzzer beater, εμφανισεις, ενωση, forward, league, liga, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, primera division, σπυρος, σωστο
Τυχαία Θέματα