"Βυθίζεται" το λιμάνι της Χίου - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

00:05 6/1/2017 - Πηγή: Press-gr

Ένα βήμα πριν από την απόσχιση και τη βύθιση βρίσκεται τμήμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα Χίου σε μήκος 40 μέτρων, με το Λιμεναρχείο Χίου να σπεύδει έπειτα από έκτακτη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής να αποκλείσει τον χώρο πρόσδεσης των πλοίων της γραμμής.
Το μέγεθος του προβλήματος έγινε αντιληπτό μετά την πρόσκρουση του πλοίου «Νήσος Μύκονος» στον προβλήτα. Εκεί διαπιστώθηκε πως τα απόνερα των πλοίων είχαν δημιουργήσει τεράστιες υποσκαφές κάτω από τη χερσαία ζώνη με αποτέλεσμα πρώτον, μεγάλο τμήμα της να είναι πλέον κενό κι έτοιμο να βυθιστεί και δεύτερον να έχει λάβει κλίση της τάξεως
των 4 μοιρών προς την πλευρά της θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Μ. Μπελέγρη, ο δύτης ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία διαπίστωσε τις πολύ μεγάλης έκτασης υποσκαφές, γεγονός που τεκμηριώνει τους φόβους για πιθανή ανατροπή του κρηπιδόματος προς την πλευρά της θάλασσας. «Αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτό θα σημαίνει ότι αυτοκίνητα, νταλίκες και επιβάτες θα βρεθούν μέσα στο νερό», εξήγησε ο ίδιος.
Γι’ αυτό το λόγο η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε άμεσα, να ενημερώσει τις ναυτιλιακές εταιρίες, να χρησιμοποιούν τη μεσαία ράμπα πρόσδεσης από τη νέα εβδομάδα και να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες του κατεπείγοντος για τη μελέτη και την αποκατάσταση του προβλήματος. Το ύψος της μελέτης υπολογίζεται στις 15.000 ευρώ ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στις 100.000 ευρώ χωρίς τον Φ.Π.Α.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την έναρξη των εργασιών το πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη και την ολοκλήρωσή τους το νωρίτερο μέχρι μέσα Μαρτίου εάν ο εργολάβος εργαστεί με τρεις βάρδιες, πρωί-μεσημέρι και βράδυ.
Δείτε το βίντεο:
Keywords
Τυχαία Θέματα