Βερολίνο: Τριμερής με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας - Τι συζητήθηκε

Για τριμερή συνάντηση Ελλάδας -Τουρκίας-Γερμανίας στο Βερολίνο πριν από λίγα 24ωρα έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Για το θέμα δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επισήμως η Αθήνα, ενώ, όπως μεταδίδει το Open, αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή επιβεβαίωση από κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ του Open, πράγματι υπήρξε συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον Ιμπραήμ Καλίν, τον εκπρόσωπο
της τουρκικής Προεδρίας, τον εξ απορρήτων άνθρωπος του Ερντογάν που επηρεάζει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ από πλευράς της Ελλάδας ήταν η Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Οι δυο τους δεν είναι η πρώτη φορά που συναντώνται ενώ είναι αυτοί που είχαν προετοιμάσει και την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 26 Ιουνίου. Από πλευράς Γερμανίας ήταν ο Γιαν Χέκερ, σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ. Η συνάντηση φέρεται να έγινε το σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, μία ημέρα μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και λίγα 24ωρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έθεσε θέμα κυρώσεων για την Τουρκία. Ο στόχος της τριμερούς συνάντησης που παρέμεινε μυστική μέχρι σήμερα ήταν η αποκλιμάκωση, δηλαδή να μην υπάρχει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, από πρωτοβουλία της Γερμανίας που ασκεί την προεδρία αυτό το εξάμηνο. Θέλει η γερμανική Προεδρία να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης και αποσυμπίεσης της έντασης που επικρατεί τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δείτε το βίντεο από το Open
Keywords
Τυχαία Θέματα