Τσακαλώτος: Δημιουργήσαμε "περιθώριο" 3,5 δισ. ευρώ για να μειωθούν οι φόροι τα επόμενα χρόνια

Στο Eurogroup του Ιουνίου 2017 ως ορόσημο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Κρήτη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς σύμφωνα με τον ίδιο εκεί έγινε η συμφωνία για το χρέος και εκεί αποφασίστηκε να δημιουργηθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας για «να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης».
«Οι ιστορικοί του μέλλοντος όταν θα ψάξουν πότε έγινε η στροφή για την
έξοδο της χώρας από τα προγράμματα θα επιλέξουν το Eurogroup του Ιουνίου του 2017» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών.
Όπως υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, «η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι τυπικό θέμα και τη Δευτέρα έρχονται οι δανειστές στην Αθήνα, για να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση».
Όπως είπε, κομβικό για τη συνέχεια είναι το αναπτυξιακό μοντέλο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup. Αυτό εκτίμησε ότι θα βοηθήσει να καθοριστεί η επόμενη ημέρα καθώς θα περιλαμβάνει όσα θέλει να κάνει η χώρα.
Για ακόμη μία φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι τα μεσαία στρώματα έχουν στριμωχτεί και εξήγησε ότι αυτό συνέβη γιατί αρχικά υπήρξε απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γιατί χρειάστηκε χρόνος για να μπουν τα θεμέλια για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
«Ως το 2009 οι πλούσιοι πλήρωναν φόρους… εθελοντικά. Αυτό χρειάζεται χρόνο να διορθωθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.
Αιχμές άφησε ο υπουργός Οικονομικών και για τη στάση των δανειστών που δεν εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και υποεκτιμούσαν τις αποδόσεις των μέτρων.
«Πετύχαμε υπερπλεονάσματα, δεν τα θέλαμε, δεν ήταν ο στόχος μας γιατί είναι κακό στην οικονομία. Ωστόσο έτσι δημιουργήσαμε «περιθώριο» 3,5 δισ. ευρώ για να μειωθεί η φορολογία τα επόμενα χρόνια. Θα δούμε ποιοι ακριβώς θα είναι».
Στους στόχους της κυβέρνησης, όπως επεσήμανε είναι και το να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Το δεύτερο που πρέπει να εξεταστεί είναι να υπάρχει ένας ρόλος για τους μικρομεσαίους στο αναπτυξιακό σχέδιο. Εξήγησε, ότι ξέρουμε ποιες είναι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις και οι κλάδοι που έχουν πλεονέκτημα αλλά πρέπει να δούμε πως όλα μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Χρειαζόμαστε άμεσες ξένες επενδύσεις, χρειαζόμαστε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις αλλά δεν φτάνει αυτό.
«Πρέπει να συνδεθούν όλα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.
Πηγή: enikonomia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα