“Τρύπα” ασφαλείας στο σύστημα παρακολούθησης κρατουμένων με τα “βραχιολάκια” - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εντόπισε θέμα ασφαλείας στο σύστημα με τα “βραχιολάκια” των κρατουμένων, “που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή να δραπετεύσει”.

Η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης διαπίστωσε κενό σχεδόν πέντε ωρών, από τις 10 το πρωί έως και τις 2:49 το μεσημέρι στην ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων

σε άδεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης που επικύρωσε την εν λόγω απόφαση στις 22 Αυγούστου, το εν λόγω κενό, “δημιουργούσε συνθήκες που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή και να δραπετεύσει στο διάστημα των σχεδόν πέντε ωρών”.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεχόμενο την εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου “Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια” επέβαλε στην ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίηση του εν λόγω έργου ποινική ρήτρα ύψους 10.000 ευρώ, λόγω της πλημμελούς εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

“Αποδεχόμαστε την από 22-05-2019 εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του Έργου «Πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων σε άδεια» και επιβάλλουμε στην Ανάδοχο εταιρεία «G4S ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ-ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ποινική ρήτρα για πλημμελή εκτέλεση συμβατικών υποχρεώσεων ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00 €) για τους κάτωθι λόγους:

1. Ο χρόνος που μεσολάβησε έως την ενημέρωση της Τριμελούς Επιτροπής Εποπτείας για την παρακολούθηση της λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης ήταν σχεδόν πέντε ώρες (10:00 π.μ. έως 14:49 μ.μ.) κατά παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης,

2. Δεν ειδοποιήθηκε στο εν λόγω διάστημα κάποιος από τους αρμόδιους φορείς του άρθρου 3, παρ. 1 και 2 του ΠΔ 62/2014,

3. Δημιουργήθηκαν συνθήκες που επέτρεπαν στον επιτηρούμενο να προβεί στην τέλεση αξιόποινης πράξης ή και να δραπετεύσει στο διάστημα των σχεδόν πέντε ωρών”

Keywords
Τυχαία Θέματα