Το (τηλεοπτικό) αύριο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

του Παύλου Παπαδημητρίου
Το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της σούπερ Λίγκας από τη Nova ήταν στην ουσία το χρονικό μιας προαναγγελθείσας και (εν συνεχεία) συντελεσθείσας ρήξης, η οποία φανέρωσε την παραγοντική γύμνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι ιδιοκτήτες των (μεσαίων και μικρών) ομάδων όχι απλά δεν κατάφεραν να "διαβάσουν" τα σημεία των καιρών, όπως αυτά αποτυπώνονταν στην τηλεοπτική αγορά, αλλά θεώρησαν κιόλας ότι μπορούν να πιέσουν τους ανθρώπους της συνδρομητικής πλατφόρμας για βελτιωμένο συμβόλαιο
ενόψει της προσεχούς τριετίας. Έτσι:
1) Απέρριψαν την πρόταση για υπογραφή τριετούς συμβολαίου έναντι 30 εκατομμυρίων ευρω (!!!) ετησίως για τις 15 ομάδες του πρωταθλήματος, καθώς ο ΠΑΟΚ έχει προχωρήσει σε χωριστή συμφωνία με το κανάλι.
2) Οι 12 μικρομεσαίες ομάδες κατάφεραν να περάσουν στο ΔΣ γραμμή για τη λήψη απόφασης σύμφωνα με την οποία η Λίγκα ζητούσε από το κανάλι ποσό κατά τι μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την προσεχή τριετία. Τελικά το μόνο που "πέτυχαν" ήταν να μείνουν με τη χαρά ενός "κλεφτοπόλεμου" έναντι της Nova, η οποία τους αγνόησε επιδεικτικά και προχώρησε στο σπάσιμο της συμφωνίας! Πράγμα που ακούγεται λογικό, αφού η Λίγκα ούτε απόφαση για μείωση των ομάδων πήρε, ούτε αποφάσισε επαναφορά των πλέι οφ μέσα από τα οποία θα αναδεικνύεται ο πρωταθλητής. Το σπάσιμο της συμφωνίας λοιπόν ήταν μονόδρομος για τη Νova η οποία πλέον συντονίζει τα επόμενα βήματά της.
Πρώτο (και προφανέστατα καλύτερο) από αυτά θα είναι να κλείσει τους υπόλοιπους τρεις από τους τέσσερις μεγάλους, αφού με τον ΠΑΟΚ έχει υπογράψει συμβόλαιο μέχρι τον Μάιο του 2019. Άρα Ολυμπιακός,Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα κληθούν ΑΜΕΣΑ να υπογράψουν τα συμβόλαια τους, εφόσον βέβαια τα βρουν στο οικονομικό με το κανάλι. Συνολικά η Νova πρέπει να υπολογίζει (σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων και έμπειρων ανθρώπων της τηλεοπτικής αγοράς) ότι θα ξοδέψει ποσό της τάξης των 21 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για τα συμβόλαια των μελών της BIG 4.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ειδικά στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, πιθανή υπογραφή των πρασίνων (τους οποίους οι σχετικές μετρήσεις φέρνουν στη δεύτερη θέση του πίνακα εμπορικότητας - μετά τον Ολυμπιακό - παρά τα προβλήματα και την κάκιστη πορεία τους) θα αποδειχθεί εξόχως σημαντική για την εκπόνηση του business plan της επόμενης τριετίας. Επίσης το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο θα συνιστά εκ των πραγμάτων σημαντικό δέλεαρ για είσοδο στην ιστορική ΠΑΕ επενδυτών του βεληνεκούς της οικογένειας Γιαννακόπουλου.
Από εκεί και πέρα η Νova (με βάση και το αποθεματικό του ταμείου της που χονδρικά θα είναι της τάξης των 8-9 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο) θα κοιτάξει να κλείσει κι άλλες ομάδες της Λίγκας με γνώμονα το πόσο ανταγωνιστικές θα είναι έναντι των τεσσάρων μεγάλων. Η τηλεοπτική - επιχειρηματική λογική λέει ότι η συνδρομητική πλατφόρμα θα προτιμήσει ΠΑΕ για τις οποίες η ζωή έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους το επενδύουν για την ποδοσφαιρική τους βελτίωση. Τέτοιες ομάδες θεωρούνται ο (εκπληκτικός εφέτος) Ατρόμητος, η Ξάνθη, ο Αστέρας Τρίπολης και ο Παναιτωλικός χωρίς να αποκλείονται κι άλλοι.
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Εννοείται ότι στα πλαίσια του power game μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων (γίνονται ήδη και) θα γίνονται κινήσεις για να "βολευτούν" με τηλεοπτικό συμβόλαιο ομάδες, οι οποίες κινούνται στη σφαίρα επιρροής του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού. Κρατήστε το αυτό, θα το βρούμε σύντομα μπροστά μας, γιατί σας βεβαιώνω ότι τα κινητά έχουν πάρει "φωτιά".
Όσον αφορά πιθανή εμπλοκή της ΕΡΤ στο τηλε-σκηνικό, τα πάντα είναι ανοικτά. Λεφτά πολλά ΔΕΝ υπάρχουν, αλλά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως θα λειτουργήσουν οι υπουργοί Παππάς και Βασιλειαδης, αν προκύψει κίνδυνος να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα λόγω οικονομικής αδυναμίας ΠΑΕ, οι οποίες θα μείνουν τηλεοπτικά άστεγες.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ο διευθύνων σύβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είναι ειλικρινής, όταν απαντά ότι κατ' αρχήν τα κανάλια COSMOTE TV sports δεν ενδιαφέρονται για την τηλεοπτική αγορά του ελληνικού πρωταθλήματος. Όμως ο όμιλος ΟΤΕ είναι πανίσχυρος και σίγουρα ουκ ολίγοι παράγοντες (μεγάλοι,μικροί και μεσαίοι) θα χτυπήσουν την πόρτα του...
Μετά από όλα αυτά, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της σούπερ Λίγκας την προσεχή Τρίτη είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κυρίως γιατί οι ιδιοκτήτες (των 12) ομάδων θα τεθούν αντιμέτωποι - πριν και πάνω από όλα - με τα δικά τους λάθη και τις δικές τους κακές (ανώριμες και αλαζονικές) συμπεριφορές. Ήδη έχουν αντιληφθεί τη ζημιά που υπέστησαν λόγω της επιλογής τους να μην τηρήσουν το λόγο τους απέναντι στη Νova αλλά και προς αλλήλους. Και να μην προωθησουν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση του επαγγελματικού ποδοσφαιρικού προϊόντος. Στο κάτω-κάτω αν αλλάξουν μυαλά πριν από όλους, τα ΔΙΚΑ τους μαγαζιά θα κερδίσουν...
Keywords
Τυχαία Θέματα