Τι αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού υπό τον Μητσοτάκη - ΒΙΝΤΕΟ

17:02 2/8/2019 - Πηγή: Press-gr

Η ανάληψη πρωτοβουλιών, που σχετίζονται με την ανανέωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, μέσω του αθλητισμού και της αξιοποίησης της μοναδικής κληρονομιάς της χώρας, συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού, υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε πως τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν την 25η Μαρτίου

του 2021 με μια εμβληματική έκθεση για την Ελληνική Επανάσταση, ένα εγχείρημα που σφραγίζει την επέτειο των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Μαξίμου, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

-Το επετειακό έτος 2021 ξεκινά στις 25η Μαρτίου, με τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης. Εκτός από τις μόνιμες συλλογές της θα οργανωθεί μια εμβληματική έκθεση αφιερωμένη στην Ελληνική Επανάσταση.

-Δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στις αρχαιολογικές διαδρομές της Μακεδονίας. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η υλοποίηση πολιτιστικών διαδρομών, που συνδέουν τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, συνδυάζοντας τις τουριστικές υποδομές και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά για την ανάδειξη της ταυτότητας κάθε περιοχής.

-Τίθεται σε επανεκκίνηση η υλοποίηση του σχεδιασμού για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο κτήριο του Silo στο λιμάνι του Πειραιά -που εγκαταλείφθηκε το 2015- με στόχο τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μουσείου με μοναδικά εκθέματα και ψηφιακές εκθέσεις, προκειμένου να αναδειχθεί ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, και οι ΓΓ, Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών, Βίκυ Λοΐζου, πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε με τον κ. Μητσοτάκη να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας.

Μητσοτάκης: Οραματιζόμαστε μια επανάσταση στον χώρο του πολιτισμού

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το 2021 θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε αυτό το αόρατο νήμα το οποίο συνδέει την κλασική πολιτιστική μας κληρονομιά με την Ελλάδα του αύριο και της εξωστρέφειας. Και έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για το τι θα κάνουμε στον τομέα του Πολιτισμού αυτήν την εμβληματική χρονιά». Όπως εξήγησε, συζητήθηκαν μια σειρά από έργα, «ξεκινώντας φυσικά με το έργο του αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα».

«Ο Πολιτισμός μας, κλασικός, αλλά και σύγχρονος, είναι το πρόσωπο της Ελλάδος. Και αυτά τα οποία οραματιζόμαστε για το χώρο του Πολιτισμού δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη για να σηματοδοτήσω το πόσο φιλόδοξα είναι τα σχέδια που έχουμε για να αναδείξουμε την κλασική μας κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο, αλλά και για να χρησιμοποιήσουμε τον σύγχρονο Πολιτισμό, προβάλλοντας ένα νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό, την Ελλάδα του αύριο, την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφεια», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, υπογραμμίζεται, επίσης πως η Οργανωτική Επιτροπή 2021 η οποία θα συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού, θα είναι συμβουλευτική προς τον Πρωθυπουργό με προτάσεις και δράσεις που θα πρέπει να αναληφθούν, αλλά την τελική κρίση και τις αποφάσεις θα τις έχουν η Βουλή και η Κυβέρνηση. Παράλληλα, τα μέλη της επιτροπής δεν θα λαμβάνουν μισθό ή αποζημίωση, αλλά θα λειτουργούν αμισθί. Συνολικά, η Επιτροπή δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς τα μέλη της θα εγκατασταθούν σε δημόσιο κτίριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα