Στρατούλης: Δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς της Ευρώπης



Οι κινήσεις που θα κάνει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι κινήσεις μίας κυβέρνησης ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας, που θέλει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και τις προεκλογικές δεσμεύσεις της στηριγμένη στο λαό και στις διεθνείς συμμαχίες και στηρίγματά της», επισημαίνει στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο κ. Στρατούλης ασκεί δριμύτατη κριτική στο ΚΚΕ, τονίζοντας ότι η τακτική των ίσων αποστάσεων που κράτα η ηγεσία του απέναντι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αναντίστοιχη με την ιστορική διαδρομή του. Όσον αφορά στο μείζον ζήτημα των συνεργασιών, μετά και την πρόσφατη συνάντηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, ο κ. Στρατούλης σημειώνει: «Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε πρωτίστως με δυνάμεις της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, αλλά και με συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις».

«Εμείς το πρόγραμμά μας θα το πάμε μέχρι τέλους και είμαστε αποφασισμένοι να μην υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό του εγχώριου και ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και θα εξασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις (ενεργοποίηση του λαού, διεθνείς συμμαχίες, διαχειριστικός έλεγχος του δημοσίου χρέους, διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου κ.λπ.), προκειμένου αυτή η στρατηγική μας να είναι νικηφόρα», τονίζει.

Εξηγώντας το «όχι» στις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στρατούλης επισημαίνει: «Επιδιώκουμε να επιτευχθεί με πολιτικούς όρους, δηλαδή γιατί αυτό θα σημαίνει ανατροπή της μνημονιακής κυβέρνησης και των Μνημονίων, και όχι με όρους οποιωνδήποτε πολιτικών ανταλλαγμάτων. Θεωρούμε ότι η δυναμική που θα έχει αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, η ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων και η λαϊκή πίεση, που θα συνεπάγονται, θα συμβάλουν ουσιαστικά στη μη συγκέντρωση 180 βουλευτικών ψήφων στην πρόταση της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή».

Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επαναπρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταρχήν μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 50% με το επιχείρημα της μείωσης των δημοσίων δαπανών και γιατί δήθεν ήταν προνομιούχοι έναντι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Εν συνεχεία, μείωσαν τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 586 ευρώ μικτά μηνιαία και στους νέους κάτω των 25 ετών στα 511 ευρώ, χωρίς αυτό να σχετίζεται με τις δημόσιες δαπάνες, αλλά με τη αύξηση της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Τώρα, η τρόικα και η κυβέρνηση επικαλούνται τη μείωση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για να μειώσουν εκ νέου τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο. Πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και νέων απολύσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που, για όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα συνεχίζεται αενάως. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και να διώξει την τρόικα, ώστε να σπάσει αυτόν το φαύλο κύκλο της αιώνιας λιτότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την αποκατάσταση εκείνων των δημοσίων υπαλλήλων που απολύθηκαν με βάση τις αντισυνταγματικές μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εν συνεχεία των διαθεσιμοτήτων που οδήγησαν σε απολύσεις στο Δημόσιο. Επομένως η πρότασή μας είναι απολύτως συγκεκριμένη σε ποιους αφορά, κοστολογημένη, κοινωνικά δίκαιη, εφικτή και πραγματοποιήσιμη.»
Keywords
Τυχαία Θέματα