Στους ισλαμιστές τα περισσότερα όπλα που παραδίδονται στη Συρία

Η πλειονότητα των όπλων που διοχετεύονται μυστικά προς τη Συρία με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, πέφτουν στα χέρια των αδιάλλακτων ισλαμιστικών οργανώσεων μάλλον, παρά σ’ αυτά των περισσότερο λαϊκών οργανώσεων που έχουν την υποστήριξη της Δύσης, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».
Επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους, η εφημερίδα υποστηρίζει πως αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών απόρρητων εκθέσεων που έχουν υποβληθεί στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και άλλους υπεύθυνους για την
πολιτική των ΗΠΑ.
Οι αξιωματούχοι αυτοί εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικό σύστημα για να συντονίζει τις παραδόσεις αυτές και να ελέγχει για ποιές οργανώσεις προορίζονται, διευκρινίζει η εφημερίδα.
Γι’ αυτό το λόγο, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, ο διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους μετέβη μυστικά τον περασμένο μήνα στην Τουρκία για να προσπαθήσει να θέσει υπό έλεγχο τις προμήθειες αυτές.
Η CIA δεν έχει αναφερθεί στο ταξίδι αυτό. Ο στόχος του Πετρέους, σύμφωνα με τους «New York Times», ήταν να επιβλέψει τη διαδικασία «που έγκειται στην υποστήριξη και συνεπώς το σχηματισμό της αντιπολίτευσης (στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ) με την οποία οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι μπορούν να εργασθούν», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη ένα μεσανατολίτη διπλωμάτη τον οποίο δεν κατονομάζει.
Η CIA έστειλε επίσης πράκτορες στην Τουρκία για να βοηθήσουν στον προσανατολισμό της βοήθειας, αλλά η υπηρεσία δεν έχει πληροφορίες για τους αντάρτες και τις πολυάριθμες παρατάξεις τους που δραστηριοποιούονται στη Συρία, επισημαίνεται στο δημοσίευμα των «New York Times».
Keywords
Τυχαία Θέματα