Στόουντεν: «Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί ακόμα κι αν δολοφονηθώ»

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι ο άνθρωπος που διέρρευσε στα ΜΜΕ πληροφορίες για τα αμερικανικά μυστικά προγράμματα παρακολουθησης δημοφιλών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο. Με online συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Guardian ο Σνόουντεν υποσχέθηκε και νέες αποκαλύψεις για την «άμεση πρόσβαση» της αμερικανικής υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας NSA στα προσωπικά δεδομένα
χρηστών του Διαδικτύου.
Η αλήθεια έχει μπει σε τροχιά και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει», είπε ο 29χρονος Αμερικανός και πρόσθεσε: «Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί ακόμα κι αν εγώ δολοφονηθώ». Αναφερόμενος με τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι που τον χαρακτήρισε ως πράκτορα της Κίνας, ο Σνόουντεν απάντησε με ερώτηση: «Θέστε στον εαυτό σας το ερώτημα: εάν ήμουν όντως Κινέζος πράκτορας, γιατί δεν διέφυγα άμεσα στο Πεκίνο; Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταπνίξει αυτήν την υπόθεση φυλακίζοντάς με, ή κάνοντάς με να σιωπήσω. Η αλήθεια έχει μπει σε τροχιά και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει»
. Οσο για τους λόγους που τον έκαναν να προτιμήσει να πάει στο Χονγκ Κονγκ, ο Σνόουντεν είπε πως στις ΗΠΑ δεν θα είχε μια αξιοκρατική δίκη και συνέχισε: «Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ήδη το έχει αποδείξει και σε άλλες υποθέσεις (ανθρώπων που έχουν αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες) έχει αμέσως και κατά προβλεπόμενο τρόπο απαγορεύσει κάθε δυνατότητα μίας δίκαιας δίκης στη χώρα μου, κηρύσσοντάς με δημοσίως ένοχο εσχάτης προδοσίας.
Το να εγκαταλείψω τις ΗΠΑ ήταν μία εξόχως ριψοκίνδυνη απόφαση, διότι οι εργαζόμενοι στην NSA οφείλουν να δηλώνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό 30 ημέρες πριν κι επίσης παρακολουθούνται. Επρεπε να μεταβώ, χωρίς εκ των προτέρων επιφυλάξεις, σε μία χώρα με τέτοιο πολιτιστικό και νομικό πλαίσιο που θα μου επέτρεπε να εργασθώ χωρίς να συλληφθώ αμέσως. Επίκεινται περισσότερες λεπτομέρειες για τον άμεσο τρόπο που είχε πρόσβαση η NSA στα δεδομένα αυτά».
Keywords
Τυχαία Θέματα