Στο "σφυρί" η πολύτιμη συλλογή του Ροκφέλερ - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Στο σφυρί θα βγει τον Μάιο η συλλογή του δισεκατομμυριούχου, Αμερικανού τραπεζίτη Ντέιβιντ Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie's την οποία την παρουσιάζει ως τη «δημοπρασία του αιώνα».
Πικάσο, Μονέ, Γκογκέν περιλαμβάνονται στα 1.600 έργα τέχνης, έπιπλα και μπιμπελό που απαρτίζουν τη μυθική συλλογή της Πέγκι και του Ντέιβιντ Ροκφέλερ που τίθεται σε δημοπρασία.
Αξίας περίπου 600 εκατ. δολαρίων, η συλλογή των κληρονόμων της δυναστείας των
Αμερικανών πολυεκατομμυριούχων μπορεί να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει το Παρίσι από το 2009 από την πώληση των αριστουργημάτων της συλλογής των Ιβ-Σεν Λοράν και Πιέρ Μπερζέ: η ιδιωτική συλλογή του αείμνηστου σχεδιαστή μόδας και του μέντορά του είχε κατακυρωθεί έναντι 484 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα ο πρόεδρος του Christie's Γαλλίας, Φρανσουά Ντε Ρικλές αναφέρει ότι, «η πώληση της συλλογής του ζεύγους Ροκφέλερ αποτελεί μείζον γεγονός για την αγορά της τέχνης. Σε όλη τους τη ζωή, οι Ροκφέλερ συγκέντρωσαν μια συλλογή-σημείο αναφοράς, ταυτόχρονα ιμπρεσιονιστική, μοντέρνα και κλασική». «Είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή που δημοπρατείται. Περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που συγκέντρωνε σε όλη τη ζωή του το ζεύγος Ροκφέλερ και τα έργα που κληρονόμησε από τις παλαιότερες γενιές των Ροκφέλερ και αντανακλά το μεγάλο πάθος της οικογένειας αυτής για την τέχνη», συμπληρώνει. Επισημαίνεται ότι, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την εν λόγω δημοπρασία θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και σε μια Ένωση Υποστήριξης Αμερικανών αγροτών. Πάντως ο κατάλογος της σπάνιας δημοπρασίας περιλαμβάνει εμβληματικά έργα του Ντελακρουά, του Μανέ, του Χόπερ αλλά το πιο σπουδαίο θα είναι ένας πίνακας του Πικάσο του 1905. Το «Fillette a la corbeille fleurie» απεικονίζει ένα γυμνό κορίτσι να κρατά ένα πανέρι με λουλούδια, χαρακτηριστικό της «μπλε περιόδου» του Ισπανού ζωγράφου. Η αξία του πίνακα αυτού εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια. Ο πίνακας που κοσμούσε τη νεοϋορκέζικη κατοικία των Ροκφέλερ επί 50 χρόνια και δέκα ακόμη έργα θα εκτίθενται μέχρι τις 21 Μαρτίου στο Παρίσι, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας, από το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και τη Σανγκάη έως το Λονδίνο και το Λος Άντζελες.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP Πηγή ΒΙΝΤΕΟ: YouTube/CNBC
Keywords
Τυχαία Θέματα