Πώς αντέδρασαν εντός Βρετανίας μετά το ηχηρό «χαστούκι» σε Μέι για το Brexit

Το γεγονός ότι «μία χούφτα βουλευτών του DUP επηρεάζουν περισσότερο το μέλλον της Σκοτίας από ότι το εθνικό μας κοινοβούλιο» αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σενάριο να γίνει η Σκοτία μία ανεξάρτητη χώρα είναι ισχυρότερο από ποτέ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, μετά την καταψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης για δεύτερη φορά από το κοινοβούλιο.

Όπως είπε, η Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της θα πρέπει να ντρέπονται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο χαρακτήρισε «εντελώς προβλέψιμο», ενώ κάλεσε την βρετανίδα πρωθυπουργό να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός

Brexit χωρίς συμφωνία και να ζητήσει την παράταση του άρθρου 50 που θα σταματήσει την έξοδο και θα δώσει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Θα υποστηρίξουμε όποιο τέτοιο δημοψήφισμα, με την προϋπόθεση να περιλαμβάνει την επιλογή της παραμονής στην ΕΕ».

Το Sinn Féin ανακοίνωσε ότι η απόρριψη της συμφωνίας φέρνει στο επίκεντρο την «πλήρη περιφρόνηση» των Τόρις για τους πολίτες της Ιρλανδίας, τα δικαιώματά τους, την οικονομία της και για την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. Σύμφωνα με την πρόεδρο του κόμματος, Μέρι Λου Μακντόναλντ, η συμφωνία αποχώρησης είναι ατελής, αλλά ήταν η μόνη που υπήρχε και ότι οι προβλέψεις για το backstop είναι μία εγγύηση ότι δεν θα επιβληθεί σκληρό σύνορο στο νησί και ότι θα προστατευτεί η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Δριμεία κριτική άσκησαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στην απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων. Η Συνομοσπονδία Βιομηχανιών της Βρετανίας (CBI) σχολίασε ότι έφτασε η ώρα «να σταματήσει το τσίρκο» και να επιλεγεί μία νέα προσέγγιση με παράταση του άρθρου 50 και ένα ξεκάθαρο σχέδιο για πρόοδο. Το Ινστιτούτο των Διευθυντών (IOD) ανακοίνωσε ότι εάν αναζητηθεί η λύση της παράτασης, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση θα πρέπει να δηλώσουν ξεκάθαρα αυτό που ελπίζουν να πετύχουν και ότι οι μικρής διάρκειας παρατάσεις δεν προσφέρουν ευνοϊκές προοπτικές για τις επιχειρήσεις.

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει άτακτο Brexit, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την πολιτική αμέλεια σε νέες υπερβολές. Η Εθνική Ένωση Αγροτών υποστήριξε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για την γεωργία και την παραγωγή τροφίμων, ενώ η Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων προειδοποιεί για άμεσους κινδύνους στο κατασκευαστικό κόστος και στις θέσεις εργασίας, όπως και στο ελεύθερο εμπόριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα