ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ! Νέο σκάνδαλο στο φως και νέες πολιτικές συμμαχίες εν όψει...

11:33 3/4/2017 - Πηγή: Press-gr
Ένας νέος ογκώδης φάκελος με σκάνδαλο εκατοντάδων εκατομμυρίων, από την εποχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, έφθασε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν ο ίδιος δώσει το πράσινο φως να κατατεθεί, προχθές Παρασκευή, η πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας.

Την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται μετ΄εμποδίων
και υπό συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας, στο πολιτικό πεδίο αρχίζει περίοδος σκληρού ροκ. Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να επιβάλει τη δική της ατζέντα και να αναδείξει νέες διαχωριστικές γραμμές, με φόντο τις επόμενες εκλογές, προχωρά σε σκλήρυνση της στάσης της για όλες τις υποθέσεις σκανδάλων του παρελθόντος.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά απειλείται άμεσα με Προανακριτική Επιτροπή ενώ δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι διευρύνεται εντυπωσιακά και το χρονικό βάθος της έρευνας. Στο μικροσκόπιο μπαίνει πλέον συνολικά η περίοδος διακυβέρνησης Σημίτη από το 1997, τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός επανεμφανίζεται και διεκδικεί ρόλο πολιτικού υποβολέα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως πληροφορείται μάλιστα από αξιόπιστες πηγές η «κυριακάτικη δημοκρατία», όλη αυτή η κατάσταση αποτέλεσε -εν μέσω εύλογων ανησυχιών- το (άγνωστο) αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν την Τρίτη στην Μάλτα οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό. Έτσι φωτίζεται και το μυστήριο γιατί -υπό το κράτος της αγωνίας για τις κινήσεις του κ. Τσίπρα που αφορούν έως και το 2014- ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τηλεφώνησε από την Βαλέτα στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας εσπευσμένως να συναντηθούν. Όντως, το αποτέλεσμα της -διάρκειας μιας ώρας- συνάντησής τους την Παρασκευή ήταν η συμφωνία ότι ανεξαρτήτως των άλλων διαφορών τους «πρέπει να γίνουν εκλογές και να φύγει άμεσα η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα...». Η επόμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη, την Τρίτη, θα γίνει με τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη ο οποίος έχει πλέον την ανοικτή στήριξη του κ. Σημίτη στο νέο «εκσυγχρονιστικό» εγχείρημα με τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργο Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση...

Ο φάκελος με τον οποίο θα εμπλουτιστεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία αφορά το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) το οποίο έχει δημιουργηθεί για να να συντονίζει την κίνηση στα νοσοκομεία όλης της χώρας και να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσεων. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος ιδιαίτερα για την περίοδο της τριετίας 2012-2014 και το πόρισμα που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες σύμφωνα με τους γνωρίζοντες είναι καταπέλτης. Η πορεία της σχετικής έρευνας είχε απασχολήσει πρόσφατα και ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη διαφθορά στην Υγεία. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά αποτελεί ένα σκάνδαλο ανάλογο με του ΚΕΕΛΠΝΟ -μολονότι δεν είναι εξίσου γνωστός φορέας- καθώς διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια. Επίσης, υπάρχει ροή χρήματος προς το ΕΚΕΠΥ από το ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο του «δανείζει» προσωπικό προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί και να καλύπτει βάρδιες.

Κι αν μετά την υπόθεση Novartis το πόρισμα για το ΕΚΕΠΥ «καίει» γνωστά πρόσωπα του πρόσφατου παρελθόντος, η απόφαση να τεθεί ως αφετηρία έρευνας από την Εξεταστική το 1997 αγκαλιάζει και ολόκληρη την οκταετία Σημίτη η οποία έτσι ερευνάται όχι μόνο για τα εξοπλιστικά (και) του Γιάννου Παπαντωνίου ή την Siemens (από την τακτική Δικαιοσύνη) αλλά και για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Η απόφαση αυτή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον διότι αρχικά ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι η έρευνα θα αφορά την μνημονιακή περίοδο, από το 2010 και μετά. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι η αλλαγή στην κυβερνητική στάση, που προαναγγέλθηκε μάλιστα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π. Πολάκη, σημειώθηκε ύστερα από την εμφάνιση του κ. Σημίτη στο τηλεοπτικό προσκήνιο, την επίθεσή του στον κ. Τσίπρα, την ευθεία υποστήριξή του στον κ. Μητσοτάκη και την έμμεση προς τον κ. Σαμαρά. Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι ο πρώτος υπουργός Υγείας κατά τη διακυβέρνηση Σημίτη το 1997 ήταν ο Κώστας Γείτονας ο οποίος -λόγω της στενότατης πολιτικής και οικογενειακής φιλίας με τον Γιώργο Γεννηματά- αποτελεί σήμερα τον πιο στενό και σημαντικό σύμβουλο, εν είδει κηδεμόνος, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Γείτονας μπορεί να κινείται αθόρυβα και μακράν της δημοσιότητας, αλλά -στο τέλος της ημέρας- επηρεάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον την κ. Γεννηματά. Υπουργός Υγείας κατά την περίοδο Σημίτη διετέλεσε στη συνέχεια και ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής της φιλομνημονιακής πολιτικής κίνησης (που ίδρυσε αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης) «Δημοκρατική Ευθύνη».

Μπορεί η διερεύνηση των σκανδάλων να θεωρείται αντιπερισπασμός στις συζητήσεις με τους δανειστές για τα νέα επώδυνα μέτρα, αλλά δεν παύει να αναδεικνύεται και σε ένα χρήσιμο εργαλείο με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει την αντιπολίτευση αφενός σε θέση άμυνας και αφετέρου να της δημιουργήσει εσωτερικά προβλήματα. Ήδη το πρώτο, αλλά ενδεχομένως το πιο ανώδυνο, αγκάθι αφορά το θέμα της (μη) συμμετοχής στην Εξεταστική των βουλευτών που διετέλεσαν υπουργοί Υγείας έως το 2014, όπως ο Α. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ και οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης από τη ΝΔ. Πέραν αυτού πολιτικά η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί ενώπιον αρκετών διλημμάτων για το πώς θα υπερασπιστεί την κυβερνητική περίοδο Σαμαρά και πώς θα ξεπεράσει τις παρενέργειες στο αφήγημα μιας «Νέας Δημοκρατίας από την αρχή».

Το σοβαρότερο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει τη στιγμή κατά την οποία η πλειοψηφία προχωρήσει όπως αναφέρουν οι πληροφορίες στο σχεδιασμό της για ακόμη πιο σκληρό το ροκ συγκροτώντας (και) Προανακριτική Επιτροπή τουλάχιστον όσον αφορά το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν. Από τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς σε δυσχερέστερη θέση φέρεται ο κ. Βορίδης ο οποίος σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί να επιστρατεύσει εκτός από τις πολιτικές και τις νομικές του ικανότητες για να αποτρέψει την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα πάντως διάχυτη είναι και η εκτίμηση ότι η «σκανδαλολογία» εντάσσεται όχι μόνο στην προσπάθεια αντεπίθεσης προς την αντιπολίτευση για την οικονομία (από τη ΝΔ έως το ΠΑΣΟΚ και τον Κ. Σημίτη) αλλά και στο σενάριο της εκλογικής επιφυλακής το οποίο παραμένει υπαρκτό όσο το κλείσιμο της αξιολόγησης παίρνει τη μία αναβολή μετά την άλλη και το καλοκαίρι πλησιάζει απειλητικά...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr
Keywords
φως, φως, αβραμοπουλος, αλεκος παπαδοπουλος, τσιπρας, ροκ, εκλογες, σαμαρας, μυστήριο, ΠΑΣΟΚ, αννα, φλωριδης, ραγκουσης, εκεπυ, κεελπνο, novartis, siemens, βουλη, εμφάνιση, επηρεάζει, νέα, υπουργοι, λοβερδος, νεα δημοκρατια, καλοκαιρι, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, το θεμα, βημα, θεμα, μαλτα, οικονομια, περιοδος, τα νεα, το βημα, υγεια, ωρα, siemens, αννα διαμαντοπουλου, αννα, ατζεντα, βοριδης, γειτονας, γινει, δικη, δωσει, εγχειρημα, υπαρχει, εκεπυ, εκτιμηση, εμφάνιση, επηρεάζει, εποχη, ερευνα, ιδια, υποθεση, κυβερνηση, κινηση, μαξιμου, μυστήριο, μητσοτακης, νοσοκομεια, ντυναν, πεδιο, ροη, προβληματα, ροκ, ρολο, σεναριο, συνεχεια, τριτη, φοντο, δημητρης, ευθεια, εξεταστικη, ερρικος, εθνικο, φακελος, ιδιαιτερα, κωστας, κυριακου, novartis, πηγες, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα