"ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ της Μενδώνη για την καταστροφή στην Μονή του Οσίου Λουκά..."


Λουκάς Δημάκας
Αρνούμαι να κατανοήσω πως η υπουργός Λίνα Μενδωνη αλλά και αρκετοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι δίνουν , ο καθένας με τον τρόπο του, μια εικόνα " όλα καλά" στον Όσιο Λουκα- το μεγαλύτερο Βυζαντινό θρησκευτικό Μνημείο της χώρας, ένα Μνημείο προστευομενο από την UNESCO!
Πώς μεταδίδεται ΜΟΝΟ ότι γλυτώσαμε τα χειρότερα - δόξα τω Θεώ, αληθεια! - και μηδενίζονται οι ζημιές! Και δυστυχώς είναι αρκετές - διότι τέτοια ΜΝΗΜΕΙΑ δεν μπαίνουν στο ζύγι! Δεν είναι ανύπαρκτη ή λίγη η καταστροφή ενός τμήματος διώροφου
κτηρίου ( σκεπή, πατώματα, παράθυρα κλ - βλέπε φωτό) με κελιά που, ναι, δεν είχαν αναπαλαιωθεί και ήταν σε 2ο πλάνο για τις σχετικές εργασιες. Ένα κτήριο που ήταν παλιότερα το κελί του αείμνηστου Ηγουμενου από το Διστομο παπα-Ιωάσαφ , όπως και παλιότερα, μαθαίνω, είχε χρησιμοποιηθεί και ως αποθηκευτικός χώρος παλιών εικονων. Κατι που επ αυτού δεν μπόρεσα να μάθω κάτι - δηλαδή αν ήταν άδειο ή είχε ιστορικής σημασίας αντικείμενα μεσα...
Όπως δεν είναι αμελητέο το να φτάσει η φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο και να κάψει δέντρο και παγκάκια... Όπως και ότι δεν είναι δυνατόν να καταστρέφεται το ευρύτερο περιβάλλον, που είναι εκ των πραγμάτων λειτουργικό τμήμα του Μνημείου.
Ειδικοί βυζαντινολόγοι και μουσειολόγοι που μίλησα μου είπαν ότι όλα αυτά είναι απαράδεκτα! Μου είπαν ότι τα μέτρα του Υπ.Πολιτισμου έπρεπε να είναι τέτοια για ένα Μνημείο της της UNESCO που η φωτιά δεν θα έπρεπε να το είχε πλησιάσει στα 5-10 χλμ! Διότι , μου τόνισαν, το τοπίο είναι μέρος του Μνημείου, όχι μονο οι εκκλησίες-καθολικά που φυσικά είναι το κύριο μέρος και πολυ σημαντικά. Το καταπράσινο περιβάλλον του Μνημείου έχει γίνει καταμαυρο τώρα, δήλωσε ο Δήμαρχος Ioannis Stathas .
Προτείνουν δε ότι η κ.Μενδωνη και το υπουργείο να πάρουν ΆΜΕΣΑ τα κατάλληλα μέτρα πυροπροστασίας στην Μονή του Οσίου Λουκά.
ΥΓ. Πρέπει να πω ότι με το πέρασμα των ωρών τα ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν κάπως για το καμένο κτήριο κελιών, αλλά η μεταδιδόμενη αίσθηση ήταν περίπου όλα καλα. Με ένα κανάλι πάντως είμαι ΕΞΑΛΟΣ!
Keywords
Τυχαία Θέματα