Ο Ρήγας ετοιμάζει μια... Ξεχωριστή μέρα για Ματσούκα - Ζαλμά


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ.

Χειμώνας 1977 και στις κινηματογραφικές αίθουσες βγαίνει η δραματική ταινία του Ετόρε Σκόλα “Μια ξεχωριστή μέρα” με τους Σοφία Λόρεν και Μαρτσέλο Μαστρογιάννη πρωταγωνιστές.

Χειμώνας 2017, σαράντα χρόνια μετά, ο πολυσχιδής Αλέξανδρος Ρήγας ετοιμάζει το ανέβασμα του δυνατού έργου με την ικανότατη Δήμητρα Ματσούκα και τον έμπειρο Σταύρο Ζαλμά.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Ρήγας κάνει ένα πάντρεμα της κινηματογραφικής εκδοχής και

του γερού θεατρικού έργου που ακολούθησε της ταινίες και φτιάχνει μια… ξεχωριστή βερσιόν για πέντε ηθοποιούς - για τους άλλους τρεις ρόλους είναι ακόμα σε συζητήσεις.

Τη σκηνοθεσία της εν λόγω φιλόδοξης παράστασης θα υπογράψει η Άσπα Καλιάνη και η πρεμιέρα της θα δοθεί στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης την 1η Δεκεμβρίου για να κατηφορίσει μετά στην Αθήνα και να παιχτεί σε κεντρική θεατρική σκηνή από τις 20 Ιανουαρίου. Οι πρόβες θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΤΙ είναι όμως η “Ξεχωριστή μέρα” που θεωρείται δικαίως από τα “διαμάντια” του Ετόρε Σκόλα;

Η 8η Μαΐου 1938 ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας. Οι κάτοικοι της Ρώμης έσπευσαν, κοπαδηδόν, να παρακολουθήσουν την παρέλαση προς τιμή του Αδόλφου Χίτλερ, στην πρώτη επίσκεψή του στη χώρα. Δύο μοναχικοί άνθρωποι, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, συναντιούνται τυχαία και ζουν τη δική τους ξεχωριστή μέρα. Για την Αντονιέτα, μια αγράμματη, πολύτεκνη νοικοκυρά και γυναίκα ενός άξεστου φασίστα, όπως και για τον Γκαμπριέλε, έναν αντιφασίστα ομοφυλόφιλο που περιμένει τη μεταγωγή σε κάποιον τόπο εξορίας, η ημέρα αυτή αποδεικνύεται πραγματικά ξεχωριστή. Γιατί τους απελευθερώνει και τελικά τους καθορίζει, με φόντο την αδυσώπητη ιστορία.

Οι δυο αυτοί άγνωστοι, μέχρι πρότινος, άνθρωποι πρόκειται να ανοίξουν τις καρδιές τους ο ένας στον άλλον και να εξομολογηθούν πράγματα που δεν έχουν αποκαλύψει σε κανέναν. Ο Γκαμπριέλε, που είναι ραδιοφωνικός εκφωνητής, στοχαστικός και ευαίσθητος, αδυνατεί να πάρει στα σοβαρά όλον αυτόν τον φανφαρονισμό και τη χυδαιότητα του καθεστώτος, δεν έχει την κατάλληλη «ενθουσιώδη φωνή» που απαιτούν οι περιστάσεις και έτσι διώχνεται από τη δουλειά του και παραγκωνίζεται από το σύστημα.

Η συνάντησή τους πυροδοτεί την σύγκρουση ανάμεσα στο αληθινό και στο ψεύτικο. Όταν η μέρα τελειώσει οι δυο τους θα πρέπει να αποχωριστούν, ο Γκαμπριέλε θα συλληφθεί για τη δράση του κατά του φασισμού κι η Αντονιέτα θα πρέπει να συνεχίσει να υπακούει τις διαταγές του συζύγου της. Όταν όμως αυτή ξαναγυρίσει στο διαμέρισμά της, δεν θα είναι η ίδια με πριν…

Η “Ξεχωριστή μέρα” πρόκειται να ανέβει σε συμπαραγωγή του Αλέξανδρου Ρήγα και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και την περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αξίζει εδώ να σημειώσω ότι ο Ρήγας συζητούσε θερμότατα με την Ματσούκα για μια άλλη υπερπαραγωγή που τους κέντριζε πολύ και τους δύο, η οποία δεν προχώρησε λόγω… εμποδίων που μπήκαν την τελευταία στιγμή.

“Ναυάγησε” όμως και το ανέβασμα του “Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα”, που σχεδίαζε με τους Σταύρο Ζαλμά - Τάνια Τρύπη, για τεχνικούς λόγους.

“Δαιμόνιος”, καθώς είναι λοιπόν, βρήκε τη λύση άμεσα. “Έκλεισε” την Τρύπη για το “Fame» και ... πάντρεψε Ματσούκα - Ζαλμά για την άκρως φιλόδοξη «Ξεχωριστή μέρα»του.

Κάθε εμπόδιο για καλό λένε και μάλλον έχουν δίκιο. Αναμένουμε το αποτέλεσμα! Ραντεβού στην Θεσσαλονίκη [μου] 1η Δεκέμβρη. Και μετά στην Αθήνα φυσικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα