Ο μητροπολίτης Χαλκίδος απαγόρευσε τους στολισμούς στις Βαπτίσεις


Τέλος στους στολισμούς των ναών, μέσα και έξω, κατά την τέλεση Βαπτίσεων δίνει με εγκύκλιο του, ο μητροπολίτης Χαλκίδος.Σύμφωνα με το εξειδικευμένο σε εκκλησιαστικά θέματα dogma.gr, η αυστηρή εγκύκλιος με την οποία ο μητροπολίτης απαγορεύει κάθε στολισμό στους ναούς, καθώς «το Βάπτισμα δεν είναι παιγνίδι» και η χαρά του γεγονότος «δε σημαίνει ότι πρέπει και να μετατρέψουμε την Εκκλησία μας (τον Ι. Ναό μας) σε παιδική χαρά», διαβάστηκε στους ναούς την προηγούμενη Κυριακή.
Ο κ. Χρυσόστομος ξεκινά
από τα προσκλητήρια που διανέμονται στους συγγενείς τα οποία όπως λέει «δίνουν την εντύπωση ότι μας προσκαλούν σε «πάρτυ» και όχι σε μυστήριο» και στη συνέχεια αναλύει τα των στολισμών.«Ακολουθεί ο δήθεν στολισμός στον Ιερό Ναό, που αρχίζει από τα σκαλοπάτια της Εκκλησίας και επεκτείνεται τις περισσότερες φορές και εντός Αυτής και περιλαμβάνει μπαλόνια, κορδέλες, μίκυ μάους, λουλούδια, κ.λπ.» γράφει ο μητροπολίτης και προσθέτει:
«Δυστυχώς, ούτε η κολυμβήθρα εξαιρείται από τέτοιους στολισμούς, ενώ και στις λαμπάδες, που συμβολίζουν το φως του Χριστού, ακόμη-ακόμη και στο μπουκάλι με το λάδι τοποθετούνται φιγούρες κινουμένων σχεδίων, αρκουδάκια, κουκλάκια και ο,τι άλλο επινοεί το εμπορικό δαιμόνιο, άσχετο πάντως με το μυστήριο».
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΑΜΕ… ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΣ
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως τα όσα γράφει δεν είναι προτάσεις αλλά ειλημμένη απόφαση ο μητροπολίτης Χαλκίδος γράφει: «Αυτά όμως δεν είναι δυνατόν να συνεχισθούν. Πολλές φορές συμβουλεύσαμε, παραπονεθήκαμε, διδάξαμε σε κηρύγματα, ευκαίρως ακαίρως, τώρα ήλθε η ώρα της απαγορεύσεως. Τίποτε από όσα αναφέρθηκαν η άλλα αυτού του κοσμικού πνεύματος δεν επιτρέπεται στο εξής να τοποθετούνται στα σκαλοπάτια του Ιερού Ναού η, πολύ περισσότερο, εντός Αυτού».
Ο μητροπολίτης που καλεί όποιον θέλει να κάνει τέτοιους στολισμούς «…ας στολίσει την αίθουσα της δεξιώσεως η την οικία του» σημειώνει πως εκτός των άλλων όλα αυτά τα κόστη λειτουργούν αρνητικά για την Εκκλησία «…με αποτέλεσμα να διακηρύττεται πλέον ότι τα μυστήρια της Εκκλησίας κοστίζουν και γι” αυτό προπαγανδίζονται ως απλά και φθηνά, συνεπώς και προτιμητέα, τα πολιτικά».
ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Ο κ. Χρυσόστομος επαναλαμβάνει πως οι πιστοί μπορούν να προσφέρουν όσα χρήματα επιθυμούν για τους ναούς και το προσωπικό που απασχολείται στα μυστήρια, απαγορεύοντας ουσιαστικά τις «ταρίφες» για τα Μυστήρια.
«Θυμίζω, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και αποκατάστασιν της αληθείας, ότι για την τέλεση των Ιερών Μυστηρίων, μπορείτε, εάν θέλετε και ό,τι έχετε ευχαρίστηση να προσφέρετε, υπέρ του Ιερού Ναού και του προσωπικού του, επί αποδείξει».
Σημειώνει δε πως για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ότι θεωρεί « περιττό, ως αυτονόητο, να βεβαιώσω ότι είναι απολύτως κατανοητή και η αδυναμία οιασδήποτε προσφοράς. Ευτυχώς, έχουμε Ιερείς που αγαπούν δίχως να απαιτούν».
Πηγή: www.protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα